Opposisjonsleder Suthep Thaugsuban (i midten) hilses av en gravid tilhenger. Nå blir demonstrasjonene trolig forbudt. Fra onsdag er det innført unntakstilstand i Bangkok og flere andre provinser. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Innfører unntakstilstand

THAILAND: Regjeringen i Thailand har innført unntakstilstand, i første omgang for 60 dager. Årsaken er de langvarige og omfattende protestene i Bangkok.

Unntakstilstanden trer i kraft onsdag og omfatter hovedstaden og naboprovinsene.

Målet er å begrense og stoppe protestbevegelsens stadige blokkeringer av regjeringens departementer og andre kontorer, inkludert forsøk på å stenge den thailandske statsministerens kontor.

Det var viseinnenriksminister Visarn Techateerawat som kunngjorde unntakstilstanden etter regjeringsmøtet tirsdag.

– Skal ikke bruke makt

Unntakstilstanden gir landets sikkerhetsmyndigheter fullmakt til å innføre portforbud, arresterte mistenkelige personer uten å måtte sikte dem, mediesensur, forby politiske møter med mer enn fem personer og erklære deler av hovedstaden forbudt område for dem som ikke har spesialtillatelser.

Arbeidsminister Chalerm Yubamrung skal føre tilsyn med gjennomføringen av unntakstilstanden og garanterer at dette vil skje i tråd med internasjonale standarder.

– Vi kommer ikke til å bruke makt. Vi har ikke planlagt å splitte opp demonstrantene og vi har fortsatt ikke annonsert et portforbud, sa han.

Opposisjonen krever statsminister Yingluck Shinawatras avgang, og store demonstrasjoner har preget byen i flere uker. Opposisjonen vil i stedet innsette et ikke folkevalgt råd.

De siste dagene har det vært flere mindre angrep mot demonstrantene.

Uvisst for norske turister

Foreløpig vites det ikke sikkert hvordan unntakstilstanden vil påvirke nordmenn og andre som skal reise til Thailand. Informasjonssjef i Apollo, Helen Begby, sier til NTB at selskapet kommer til å ta kontakt med Utenriksdepartementet for å få vite hva det bør gjøre.

– Vi vil selvsagt forholde oss til UDs reiseråd. I tillegg er vi tett på situasjonen og får daglige rapporter fra vår ansvarlige i Bangkok. Tirsdagens rapport har ikke kommet foreløpig, sier hun.

Generelt har Apollo få reisende til Bangkok. Flesteparten av deres kunder reiser til Bangkok som en avslutning på reisen sin i Thailand før de drar hjem til Norge.

– Vi vil tilby dem andre steder å reise dersom det ikke er mulig å dra til Bangkok, sier Begby og tror ikke situasjonen vil utgjøre et stort problem for dem så lenge UD ikke endrer på reiserådene. (NTB)