Verden

Inn i varmen?

Nasjonal Fronts leder lanserer sin franske utenrikspolitikk med en utstrakt hånd til kristne i Midtøsten.

Hva slags utenrikspolitikk kan vi forvente oss dersom Marine Le Pen, leder for ytre høyre- partiet Nasjonal Front, blir Frankrikes president? Denne uka blir avgjørende for å etablere et presidentaktig «image» for presidentkandidat Marine Le Pen.

Med besøket i Libanon de siste dagene har hun for første gang kunnet vise seg side om side med en sittende utenlandsk statsleder.

I går hadde hun offisielle møter med Libanons president Michel Aoun og statsminister Saad Hariri. Torsdag holder hun en pressekonferanse i Paris om Frankrikes utenrikspolitikk i «en multipolar verden».

LES OGSÅ: Le Pen: To totalitarismer truer Frankrike

Ikke inne i varmen

De siste målingene viser at gapet minker mellom Le Pen og rivalen, den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron, dersom begge kommer til andre runde i presidentvalget.

Men for å bryte «glasstaket» og franskmenns tradisjonelle motstand mot å stemme på partiet på ytre høyrefløy, er Le Pen avhengig av å skaffe seg legitimitet hjemme og ute. Partiet var lenge stemplet av de antisemittiske uttalelsene til partigrunnlegger og Marines far, Jean-Marie Le Pen, som ble dømt for uttalelsene om at gasskamrene i konsentrasjonsleirene var en «detalj» i historien om andre verdenskrig.

LES OGSÅ: Kan Macron overraske Le Pen?

Møtte aldri Trump

Le Pens datter har møtt lite gjestfrihet fra politiske ledere. Det til tross for at hun siden 2011 har lagt en offensiv for å «normalisere» sitt eget image i Frankrike og i utlandet.

I dagene etter Donald Trumps innsettelsesseremoni var Le Pen raskt på plass i Trump Tower, der politiske støttespillere holdt en kveld til ære for henne. Til tross for at hun var en av de første partilederne som lovet å gjenta Trumps seier i Europa, fikk hun aldri møte den amerikanske presidenten personlig.

Et av få bilder fra besøket viser Le Pen sittende ved et kafébord i Trump Tower.

I januar møtte Le Pen den polske utenriksministeren Witold Waszczykowski. Etter møtet uttalte Waszczykowski at Le Pen ved makten i Frankrike ville innebære et Europa «tilbake til jungelens lover», ifølge avisen Ouest France.

Tysklands kansler Angela Merkel har avvist å møte Le Pen, i likhet med Spanias statsminister Mariano Rajoy og canadiske politikere.

Det skal ha tatt tid å forhandle fram møtene med Libanons ledere, ifølge TV-kanalen Europe1.

Partimedlemmer i Nasjonal Front, som deltok i den libanesiske borgerkrigen på de kristnes side på 1980-tallet, skal ha vært en av grunnene til at møtet gikk i boks.

Jean-Yves Camus, ekspert på Nasjonal Front, skriver i avisa Libération at møtet med den kristne libanesiske presidenten Aoun er alt Le Pen trenger: han er kristen, anti-IS og mot radikal sunniislam, og er i tillegg en tilhenger av Assad-regimet, som hun ønsker dialog med. Le Pen ønsker å trekke stemmer ved å framheve  Midtøstens kristne befolkning, i likhet med populister i USA og Europa.

LES OGSÅ: Brexit, Trump, så Le Pen?

Mer fra Dagsavisen