Innenriks

Ingen vil ha Merkel

PARTNERJAKTEN: Angela Merkel er fortsatt mektigst i tysk politikk, men hvem vil regjere med henne? 
Den forrige regjeringspartneren har gått på 
et historisk nederlag.

BERLIN (Dagsavisen): Kansler Angela Merkel er gjenvalgt for tredje gang og klar for fire nye år i lederstolen i tysk og europeisk politikk, men hun møter mer motstand hos de mulige regjeringspartnerne enn hos velgerne.

Begge partiene hun har regjert med er blitt knust på veien. Nå vegrer både sosialdemokratene SPD og miljøpartiet De grønne seg for å inngå samarbeid med Merkel.

Les også: Fra fest til forhandlinger

Katastrofalt

Merkels nåværende partner - det liberale partiet FDP, havnet under sperregrensen i søndagens parlamentsvalg i Tyskland, og får dermed ingen plasser i det nye parlamentet. At ett av de etablerte partiene faller helt ut av Bundestag har ikke skjedd før i tysk politikk, sier valgforsker Renate Köcher fra meningsmålingsinstituttet Allensbach.

- Regelen har vært at et parti som har sittet i Bundestag i to perioder forblir der. Dette valget markerer et skifte, sier hun.

Regionvalget i Bayern for en drøy uke siden ble ansett som et forvarsel om hva som ventet FDP i det nasjonale valget. Også der falt de liberale ut av regionsforsamlingen. Men varslene har vært klare mye lenger tilbake, sier valgforsker Richard Hilmer.

- FDP lovte mye i skattelettelser, i den økonomiske politikken og på utdanningsområdet, men har vært svake og fått gjennomslag for veldig lite i regjering. Da de dårlige resultatene fra Bayern kom, kan man tenke seg at flere stemte taktisk på FDP for å redde regjeringen, men tross dette kom de seg ikke over sperregrensen. Det viser hvor dype partiets problemer er, sier Hilmer.

Ledelsen i FDP tok i går ansvar for nederlaget og partileder Philipp Rösler går nå av.

Mulig storkoalisjon

Merkels parti, det kristenkonservative CDU, ble klart størst i søndagens valg og mangler kun fem mandater for å få flertall alene. En mindretallsregjering bestående av kun CDU er likevel utenkelig. I etterkrigstida har Tyskland tradisjon for koalisjonsregjeringer og det politiske systemet skal også hindre at makten blir konsentrert på få hender.

- En mindretallsregjering vil ikke bli akseptert, verken fra utlandet eller i Tyskland, sier valgforsker Matthias Jung fra analyseinstituttet FGW.

Dermed leter valgvinner Merkel nå etter en ny regjeringspartner. Valganalytikere holder en knapp på at hun vil snu seg mot SPD og gå for en ny såkalt storkoalisjon, men sosialdemokratene husker bittert hvordan det gikk sist, i Merkels første regjeringsperiode fra 2005 til 2009.

Akkurat som FDP, gikk også SPD på tidenes valgnederlag etter å ha regjert med Merkel. SPDs kanslerkandidat Peer Steinbrück avviste allerede valgkvelden at han blir med i en ny Merkel-regjering. Også SPDs toppkvinne Hannelore Kraft er skeptisk.

- Det er et veldig vanskelig tema for vårt parti, sier hun til tidsskriftet Der Spiegel.

SPD ligger allerede med brukket rygg etter det nest dårligste valgresultaet noensinne. Det skyldes både feil toppkandidater og feil saker, mener valganalytiker Jung.

- SPD har stjålet stemmer fra partner De Grønne, ellers ville de trolig gjort det enda dårligere. De valgte helt feil kanslerkandidat til å fremme sosial rettferdighet i valgkampen, sier han.

Steinbrück tilhører høyresiden i det sosialdemokratiske partiet og han var finansminister i Merkels første regjering, da hadde han ansvar for å lose landet gjennom finanskrisen.

Også hos De grønne er det sterk motstand mot å bli med hovedmotstanderen i valgkampen. Selv om det tidligere største stridstemaet, atomkraft, er ryddet av veien etter at Merkel-regjeringen i 2011 vedtok å fase ut all atomkraft, og velgerundersøkelser avslører at hele to tredeler av De grønnes velgere foretrekker Merkel som kansler, er det stor avstand i sosial- og skattepolitikken.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen