Innenriks

Indiske velgere svikter Gandhis parti

NI VALGDAGER Det tradisjonsrike Kongresspartiet kan miste makten etter valget i India i år. Selv ikke navnet Gandhi vil redde partiet denne gang, tror ekspertene.

I går gikk millioner av indere til urnene i 14 delstater i India, inkludert i hovedstaden Delhi. Det var den hittil største valgdagen. og en ny valgdag venter i morgen. Det er verdens største demokratiske valg, med 800 millioner velgere. Valget begynte mandag og vil holdes i ni ulike valgdager fram til siste dag 12 mai.

Dette kan bli valget der Kongresspartiet kan bli vippet av etter ti år sammenhengende ved makten. Men partiet som forbindes med dynastiet Nehru-Gandhi har en mye lengre makthistorie i landet: Siden uavhengigheten i 1947 har partiet styrt i alle utenom 13 år.

- Mangler karisma

Kongresspartiet frontes av Rahul Gandhi, som er sønn av Rajiv Gandhi, barnebarn av Indira Gandhi og oldebarn av Jawaharlal Nehru - alle tidligere statsministere i India. Moren Sonia Gandhi er president i det mektige Kongresspartiet, og regnes som Indias mektigste kvinne. Rahul Gandhi selv er visepresident i partiet. Både Rahul og Sonia Gandhi var blant dem som stemte i går.

Men på målingene er det opposisjonspartiet Bharatiya Janata Party (BJP), med statsministerkandidat Narendra Modi i spissen, som leder.

Rahul Gandhi har dårlig timing med valget, påpeker India-forsker Kenneth Bo Nielsen ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

- Gandhi har vært i politikken i ti år, men med en anonym rolle. Akkurat nå når han skal fram, sliter Kongresspartiet stort etter ti år i regjering. Det løser ikke Gandhi alene. Gandhi-navnet har ikke samme appell til velgerne lenger, og Rahul Gandhi selv mangler karisma. Han framstår ikke som virkelig dedikert, selv om han snakker om de riktige tingene, sier Nielsen til Dagsavisen.

Dette påpekes også av India-forsker Amit Shrivastava.

- Faren hadde karisma, farmoren hadde det, og Nehru hadde det. Men Rahul Gandhi har det ikke i samme grad, sier Shrivastava til Dagsavisen.

Populær Modi

Kongresspartiet rammes spesielt av at den økonomiske veksten har saktnet de siste årene, og prisene på basisvarer har steget kraftig. I tillegg ødelegger korrupsjonssaker mye.

- Folk merker prisstigningen veldig, og tenker at regjeringen burde kunne kontrollere det. I tillegg er regjeringen rammet av en rekke veldig store korrupsjonsskandaler, der svært sentrale ministere har vært involvert, sier Nielsen.

Dette har banet vei for statsministerkandidat for BJP, Narendra Modi, som ligger an til å bli landets statsminister. Han er hindunasjonalist, og har bakgrunn som sjefminister i delstaten Gujarat gjennom tre perioder, der det har vært store uroligheter mellom muslimer og hinduer.

BJP går til valg med saker som bedre styresett, økonomisk utvikling og nye arbeidsplasser.

Modi har mange fiender, men har også en evne til å tiltrekke velgere. BJPs framgang er ikke bare et resultat av misnøye med regjeringen, mener Nielsen.

- BJP lå lenge like dårlig an som Kongresspartiet, men siden Modi ble offisiell kandidat, har BJP klart å tiltrekke seg de utilfredse Kongressparti-velgere. Han framstår som mer visjonær og moderne, og er veldig tydelig på hva han vil med økonomien, sier Nielsen.

Uansett hvilket parti som blir størst, er det trolig avhengig av å danne koalisjon med støtte fra mindre partier. Ikke siden 1989 har noe parti vunnet flertallet alene.

- Det er sannsynlig at BJP gjør et godt valg, hvor de kommer i en posisjon hvor de må finne tre-fire-fem ekstra alliansepartnere, sier Nielsen.

Dersom BJP gjør det dårligere enn ventet, kan det imidlertid tenkes at en rekke regionale og mindre partier går sammen om en tredje løsning, en koalisjon som støttes av Kongresspartiet.

- På den måten får Kongresspartiet hindret BJP i å komme til makten, selv om det ikke selv får makt. Men det er overveiende sannsynlig at BJP klarer å sikre nok støtte, sier Nielsen.

- Kommer tilbake

Til tross for dårlige utsikter i år, mener Amit Shrivastava at man ikke skal avskrive Rahul Gandhi og Kongresspartiets muligheter videre - selv om stadig flere indere er skeptiske til at man skal arve posisjoner på grunn av familietilhørighet.

- Det blir en nedtur nå, men Gandhiene blir på ingen måte hvisket ut av indisk politikk, sier Shrivastava.

Han peker på at partiet og Gandhi-familien fremdeles har en høy stjerne blant fattige på landsbygda.

- Det er blitt en økende skepsis til Gandhi-dynastiet blant utdannede indere. Men for den store gruppen indere uten utdanning er Gandhi-familien viktig, sier han.

Nielsen peker på at Kongressparitet som organisasjon ikke har mye struktur.

- En Gandhi på toppen er et samlende punkt for partiet. Familien har dessuten en historisk autoritet som fortsatt vil være viktig, sier Nielsen.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen