IMF avviser Trumps påstand om kinesisk valutamanipulasjon

Det foreligger ingen beviser for at Kina manipulerer sin valuta slik president Donald Trump hevder, slår Det internasjonale pengefondet (IMF) fast.

Av Nils Inge Kruhaug, NTB

Trump anklaget i forrige uke Kina for å manipulere landets valuta yuan for å sikre seg handelsfordeler, noe IMFs sjeføkonom Maurice Obstfeld avviser.

– Det foreligger ingen beviser for slik manipulasjon, sier Obstfeld til CNBC.

Han viser til at USAs eget handelsdepartement trakk samme konklusjon i en rapport til Kongressen senest i april.

– Den kinesiske valutaen beveget seg rent generelt mot dollar i en retning som bør redusere Kinas handelsoverskudd med USA, het det i rapporten.

Kina avviser også anklagen fra den amerikanske presidenten og fastholder at det er markedskreftene som bestemmer verdien av yuan.

– Kina har ikke noe ønske om å fremme eksport og få konkurransefortrinn gjennom devaluering av sin valuta, sa en talsmann for kinesisk UD mandag.

Trump truer med å legge toll på alt som kommer fra Kina til USA, i håp om å få amerikanerne til å kjøpe amerikanskproduserte framfor kinesiskproduserte varer.

USAs handelsunderskudd med Kina var i fjor på over 3.000 milliarder kroner, og underskuddet i årets fem første måneder var på rundt 860 milliarder kroner.

– På oss virker det som Trump er innstilt på handelskrig. Det er ikke noe vi ønsker, men vi er ikke redd for det heller, sa Geng Shuang i kinesisk UD mandag.

(NTB)

Les også: Utenlandske jøder vender seg mot Israel (+)