Verden

– Ikke glem afghanerne

Flyktninghjelpen ber landene som har deltatt i krigen i Afghanistan, blant dem Norge, om å stille mer opp for sivilbefolkningen.

– Landene som har vært direkte involvert i krigen, må ikke vende ryggen til de sivile som har betalt den høyeste prisen for 40 år med vold, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, som er på besøk i Afghanistan.

1,5 millioner mennesker er internt fordrevet og Flyktninghjelpen advarer om at antallet har økt ettersom krigen er blitt mer intens. Dette har skjedd samtidig med at det pågår forsøk på å få til en fredsavtale.

Organisasjonen peker på en rad dystre fakta om landet, der USA og andre vestlige land i 2001 hjalp en allianse av krigsherrer og opprørere til makten.

17 millioner, nesten en tredel av Afghanistans innbyggere, bor i konfliktrammede områder. Rundt 6,3 millioner mennesker trenger humanitær hjelp, og 60 prosent av dem er barn. 1,5 millioner mennesker er internt fordrevne og 2,6 millioner er på randen av sult.

I løpet av 2018 ble 1.150 skoler angrepet eller okkupert, og dermed mistet ytterligere en halv million barn mulighet til å gå på skole, ifølge Flyktninghjelpen.

Les også: Taliban i Moskva og Doha

Lengter etter fred

Hjelpeorganisasjonen mener krigens ofre i løpet av fjoråret ble stadig mer neglisjert og påpeker at mange av dem befinner seg i områder som er vanskelig å nå. Egeland oppfordrer landene som har deltatt i krigen til å øke støtten til de sivile.

– Afghanerne på landsbygda har levd med skiftende frontlinjer i årtier og lengter etter sikkerhet, en mulighet til å vende tilbake til sine hjemsteder og til å skaffe seg et levebrød igjen, sier Egeland.

Regjeringen i Kabul har nå bare kontroll eller innflytelse over 53,8 prosent av landet, mens Taliban stort sett styrer i de øvrige områdene, går det fram av den siste rapporten fra USAs spesialinspektør for Afghanistan, John Sopko.

Les også: Kilder: USA og Taliban skal være enige om avtaleutkast

Haqqani

Rundt 35 medlemmer av de afghanske sikkerhetsstyrkene blir nå drept daglig, og president Ashraf Ghani opplyste i forrige måned at 45.000 politifolk og soldater var drept siden han tiltrådte i 2014.

Amerikanske myndigheter og Taliban har innledet forhandlinger, og planen er at partene skal møtes igjen i Qatars hovedstad Doha i slutten av denne måneden.

Tirsdag gjorde Taliban kjent sitt forhandlingsteam, som omfatter den fengslede opprøreren Anas Haqqani. Hans bror Sirajuddin er leder for det mektige Haqqani-nettverket og nestleder i Taliban.

Haqqani-nettverket anklages for noen av de mest brutale terroraksjonene i Afghanistan, blant annet angrepet mot Serena Hotel i Kabul i 2008, der daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre befant seg og den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.

Taliban nekter å forhandle med den afghanske regjeringen, som de anser som «løpegutter» for amerikanerne. (NTB)

Mer fra Dagsavisen