Verden

Hylles for banebrytende folkeopplysning

Den svenske legen og professoren Hans Rosling døde i dag. – Hans pedagogiske foredrag var banebrytende, sier Karin Dahlman-Wright, fungerende rektor ved Karolinska institutet.

Av Jens Marius Sæther/NTB

Rosling døde tirsdag 68 år gammel etter å ha vært kreftsyk. I en mail til det svenske nyhetsbyrået TT, skriver familien:

«Hans har berørt mange mennesker og kommer til å etterlate seg et stort tomrom.»

Familien skriver at Rosling ble diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen for et år siden.

«For noen dager siden forverret tilstanden seg plutselig, og han sovnet inn med familien ved sin side.»

Fikk Twitter til å koke

Rosling ble særlig kjent etter en tale om Syria-krisen i 2015. Etter talen, som han holdt under en veldedighetskonsert i Stockholm, kokte Twitter over med ros og skryt til Rosling for brutal ærlighet.

Fra scenen i Globen skjelte han ut politikerne i Europa.

– Det finnes helt klart grenser for hvor mange flyktninger man kan ta inn, men det er ingen land i Europa som i det hele tatt er i nærheten av den grensen. De som har kommet til oss er bare toppen av isfjellet. De som lider mest, er fortsatt i nabolandene eller i Syria. Det er pinlig hvilke farer vi utsetter dem for, at vår regjering nekter dem å søkte asyl der de er. I stedet må de reise på disse livsfarlige båtene og betale høye priser, unnskyld, men det er pinlig.

Rosling viste hvor lite penger som skal til for å hjelpe flyktningene.

– Det kreves 25 kroner per dag for å gi hjelp til en flyktning. Det skammelige er at de bare får 10 kroner. Vi må passe på at UNHCR får de pengene de trenger.

Banebrytende 

Rosling var professor i internasjonal helse ved Karolinska institutet i Stockholm og forsket blant annet på sammenhengen mellom økonomi og helse rundt om i verden.

– Det er svært trist å få beskjed om at Hans Rosling har gått bort. Hans innsats for folkehelse og folkeopplysning var enorm. Hans pedagogiske foredrag var banebrytende, både for evnen til å få ut ny kunnskap og for å stikke hull på gamle fordommer om helsetilstanden i verden, sier fungerende rektor ved Karolinska institutet, Karin Dahlman-Wright i en uttalelse.
– Jeg kan bare håpe at mange flere vil følge i hans fotspor, sier hun videre.

Professor Harriet Wallberg ved Karolinska institutet sørger også over sin kollega. Hun var rektor ved instituttet da Rosling slo gjennom som folkeopplyser.

– Den empatien som han utstrålte for alle de svake i samfunnet – det er det jeg kommer til å huske.

Rosling var også  en av initiativtaker til Leger Uten Grensers avdeling i Sverige og en av grunnleggerne av stiftelsen Gapminder, som sendte ut en pressemelding i dag:

– Vi vet at mange blir triste av denne meldingen. Hans er ikke lenger i live, men han vil alltid være med oss – og vi vil aldri la drømmen om et faktabasert verdenssyn få dø.

Mer fra Dagsavisen