Verden

Hva Tyrkia vil i Syria

Tyrkia rykker inn nord i Syria for å bekjempe IS, og en kurdisk gruppe. Det kan skape problemer i forholdet til USA og NATO.

I går rullet stridsvognene over grensa fra Tyrkia til Syria. Motivert av terrorangrepet mot et bryllup i Gaziantep i helgen, har tyrkiske styrker innledet en storoffensiv mot terrorgruppa Den islamske staten nord i Syria, ved byen Jarablus på grensa til Tyrkia. Aksjonen er ikke en overilt handling, en slik operasjon har vært planlagt lenge, forklarer Tyrkia-kjenner Morten Myksvoll.

– Tyrkia har snakket om å gå inn akkurat her i flere år. Målet er å skape en buffer mellom IS og den tyrkiske grensen. Og å skape en buffer mellom to kurdisk kontrollerte områder – vest for elven Eufrat der Kobani ligger og øst der kampene pågår om Jarablus, sier Myksvoll.

Siste IS-bastion

Byen Jarablus ble erobret av IS i 2013 og er nå den siste IS-kontrollerte byen på den tyrkisk-syriske grensen. Men den tyrkiske operasjonen retter seg ikke bare mot terrorgruppa IS. Også den kurdiske YPG-militsen er mål for offensiven.

– Klokka 4 denne morgenen startet operasjonen nord i Syria mot terrorgrupper som konstant truer vårt land, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en tale i Ankara i går tidlig, ifølge The Guardian.

Tyrkiske myndigheter har utpekt både kurdiske grupper og IS som ansvarlige for de mange terrorangrepene i landet det siste året.

Tyrkias offensiv har mål om å svekke IS. Samtidig øker operasjonen spenningen mellom Tyrkia og Syria. Syriske regimestyrker har fordømt Tyrkias operasjon som brudd på syrisk suverenitet.

I tillegg legger offensiven ytterligere press på forholdet mellom Tyrkia og USA. Forholdet er allerede anspent etter Tyrkias anklager om at USA sto bak kuppforsøket i Istanbul i sommer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Angriper USA-allierte

USAs visepresident Joe Biden besøkte i går Ankara, og bekreftet at Tyrkia har USAs fulle forståelse og støtte.

Men det byr på problemer at USA og andre NATO-land støtter YPG-militsen militært i kampen mot IS. Tyrkia kjemper med den USA-ledede koalisjonen i Syria.

– Spørsmålet er om USAs støtte kun gjelder den delen av den tyrkiske operasjonen som handler om å bekjempe IS, og ikke del to som er rettet mot kurderne. Amerikanske styrker har samarbeidet med de kurdiske styrkene som Tyrkias intervensjon nå er rettet mot, sier Morten Myksvoll, som driver nettstedet tyrkiskpolitikk.no.

Under gårsdagens besøk i Tyrkia advarte Biden samtidig YPG-militsen, og sa at den kurdiske militsen vil miste støtten fra USA dersom soldatene ikke trekker seg ut av områdene de nylig inntok vest for elva Eufrat, blant annet byen Manbij.

– De må trekke seg tilbake over elva Eufrat. De kan og vil ikke under noen omstendigheter få amerikansk støtte, dersom de ikke følger opp løftene om dette, sa Biden under en pressekonferanse.

Utstrakt samarbeid

YPG skal ha vært effektive i å bekjempe IS i nordlige Syria, men Tyrkia anser den kurdiske militsen som PKKs forlengede arm, ifølge BBC. Både USA og EU definerer PKK som en terrorgruppe, men YPG anses ikke som en terrorgruppe. I stedet har det vært utstrakt samarbeid mellom vestlige styrker og YPG i kampen mot IS i Syria.

Kurderne er en stor folkegruppe i Midtøsten, men de har ingen egen stat. De fleste kurdere bor i det sørøstlige Tyrkia, Nord-Irak, nordvest i Iran og nord i Syria mot grensa til Tyrkia. Tyrkiske myndigheter mener det er en trussel mot deres nasjonale sikkerhet om kurderne styrker seg nord i Syria og etablerer et sammenhengende område under sin kontroll.

– Alle er enige om å bekjempe IS, men problemene oppstår når fienden din bekjemper IS, ingen vil at fienden skal avansere, sier Myksvoll.

– Risikabelt

Forsoningen mellom Tyrkia og Russland tidligere i sommer er en forklaring på at den tyrkiske aksjonen skjer nå. Forholdet mellom de to landene ble iskaldt da Tyrkia skjøt ned et russisk krigsfly i tyrkisk luftrom i november 2015. I sommer ba president Erdogan om unnskyldning og president Vladimir Putin var den første han besøkte etter kuppforsøket i landet 15. juli. Forsoningen betyr at Tyrkia igjen kan delta i luftkrigen i Syria uten å risikere å få sine fly skutt ned av Russland.

– At det tyrkisk-russiske forholdet har roet seg ned gjør at Tyrkia kan bevege seg inne i Syria uten å bli skutt på av Russland. Men det betyr ikke at Tyrkia og Russland er bestevenner. Russland er nok ikke veldig glad for denne operasjonen, sier Myksvoll.

I tillegg har rokeringene i det tyrkiske militæret etter kuppforsøket, der tilhengere av predikanten Fethullah Gülen er blitt rensket ut, gjort militæret mer positivt innstilt til tyrkisk tilstedeværelse i Syria, mener Myksvoll. Gülen-tilhengerne skal ha vært mer kritiske til et aktivt Tyrkia i Syria.

Tyrkia-forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo mener derimot timingen for offensiven i Syria er uheldig med tanke på utskiftingene i militæret. Til NTB sier han at landet tar en stor sjanse ved å engasjere seg på bakken i Syria.

– De er midt i en stor omorganisering, og det å bruke militæret i offensive operasjoner i Syria under slike omstendigheter, er veldig risikabelt, sier han til NTB.

– Når de angriper både IS og kurdiske grupper, står de i fare for å vikle seg inn i noe som det er tilnærmet umulig å komme seg ut av, sier Wigen.

Kurderne i Syria

* Syria har om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits kontrollerer nå flere områder nord i Syria, som de har døpt Rojava eller Vest-Kurdistan – bestående av distriktene Jazira, Kobani og Afrin.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS.

* YPG har tette bånd til PKK i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia.Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

* Human Rights Watch og Amnesty International anklager i rapporter PYD og YPG for overgrep mot sivile, vilkårlig fengsling og bruk av barnesoldater.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* YPG-militsen har med vestlig luftstøtte og amerikanske militærhjelp hatt framgang i kampen mot IS siste halvår og erobret tidligere i august Manbij fra islamistene.

* Onsdag innledet Tyrkia en militæroffensiv mot IS og YPG og sendte stridsvogner, kampfly og spesialsoldater over grensa. (NTB)

Mer fra Dagsavisen