Verden

Husene jevnes med jorden

– Det er en krig mot oss fattige romfolk, fortviler Mari (44). Hundrevis av mennesker tvinges ut av hjemmene sine i byen Miskolc i Ungarn.

Bilde 1 av 3

MISKOLC (Dagsavisen): Bulldozerne står klare, 50 familier er allerede ute. En hel bydel skal jevnes med jorden for å gi plass til en ny, diger fotballstadion. Men også for å «fjerne slum og getto», som det heter i bystyrevedtaket i Miskolc fra i fjor sommer.

– Vi vet bare at vi må flytte ut, men ikke hvorfor. Og vi vet ikke hvor vi skal flytte, sier Gyula (24) i gaten vi står, utenfor et tomt hus der det inntil nylig bodde mennesker.

«Et reir»

Jeg befinner meg i «de nummererte gatene», et nabolag rett utenfor sentrum av den ungarske byen Miskolc. En vilter hund kommer løpende, den hopper opp for å leke med Gyula. Noen barn iler til. Alle ler og hilser.

«Gypsy, kom hit! ... Kom ... Gypsyyyy!!», beordrer Gyula med en god porsjon selvironi.

Så godt som alle som bor i dette strøket tilhører minoriteten rom. Eller sigøynere og gypsies, som de ofte kalles. Husene er tilårskomne og slitte, men ganske ordinære. Opp mot tusen mennesker har holdt til her, men nå er mange på vei ut. De siste ukene har 50 familier forlatt området. Blant den øvrige befolkningen i Miskolc er dette strøket stemplet som farlig slum og et reir med kriminalitet, en bydel mange gjerne så forsvant for godt.

Rasisme og diskriminering av rombefolkningen har vært et problem i Øst- og Sentral-Europa i lange tider. Fattigdom og marginalisering har alltid gått hånd i hånd med denne folkegruppen.

– Det er blitt en hatsk stemning der ute nå. Politikere nører oppunder for å sanke stemmer. De vil ha oss vekk fra byen. Det er kanskje ingen framtid for oss her, sier Mari (44).

Hun vil ikke ha etternavnet på trykk, i frykt for represalier, men hun og ektemannen Sandori (44) inviterer meg inn i det lille huset sitt på kaffe. Hun forteller at politiet allerede har begynt å kaste ut folk og spikre igjen vinduer. Naboen fikk brev i går med beskjed om å flytte ut. På dagen.

– Vårt hjemland

Mari tar til tårene og glemmer ansiktet bak hendene sine:

– Vi er stolte over å være ungarske sigøynere. Ungarn er vårt hjemland og har alltid vært det. Men nå pågår det en krig mot oss. De ser på oss som fremmede. For 20 år siden var det ikke slik. Da levde vi alle sammen som venner, sier hun.

I mai i fjor vedtok bystyret i Miskolc, med regjeringspartiet Fidesz i spissen, å betale innbyggerne her 1,5-2 millioner forint (40.000-55.000 kroner) for å flytte ut av området og bli borte fra byen i minst fem år. Vedtaket er senere erklært ugyldig av ungarsk rettsvesen.

Romfolket og politiske motstandere kaller politikken «etnisk rensing» av Miskolc.

Både Mari og sønnen Gyula er i arbeid. Hun er i arbeid for trygd og han arbeider i en sjokoladefabrikk. Begge har svært lav lønn. Til tross for arbeid, sitter de fast i fattigdommen.

– Jeg stemte selv Fidesz ved siste valg. I dag angrer jeg, forteller hun.

Blitt verre

Mange er bekymret for den politiske stemningen i Ungarn med fremmedskeptiske Fidesz i regjeringen, men også på grunn av det høyreekstreme og fremmedfiendtlige partiet Jobbik som landets nest største parti, med 15–20 prosent oppslutning. De har vunnet valget i flere mindre byer og gjennomfører nå sin politikk der.

Noen steder i Ungarn har det vært fakkeltog mot romfolk, det er blitt ropt slagord og framsatt trusler. Stemmer i landet har tatt til orde for å kvitte seg med sigøynerne.

Talsmann for Roma Press Center i Budapest, Gábor Sakorzi, er bekymret for situasjonen for romfolk og den generelle stemningen i landet.

– For 10–20 år siden var det bare høyreekstreme som stemplet alle sigøynerne som kriminelle, late og farlige. Nå er dette blir mer og mer vanlig blant folk flest. Dette er illevarslende. Verst er det i Miskolc, sier han til Dagsavisen.

Fidez og regjeringstalsmann Zoltán Kovács i Budapest tilbakeviser at romfolket blir diskriminert i Ungarn. Han viser til at de lokale myndighetene er i sin fulle rett til å gjøre som de vil med sine hus som de leier ut. Spesielt hvis ikke leien blir betalt.

– Vi tvinger ikke ut rombefolkningen. Vi som regjering sørger for at alle har de samme mulighetene og tilgang til de samme støtteordningene, men loven er også lik for alle. Ingen kan kreve en rett som ikke andre også har rett på. Hvis du må betale for husleien, da må du betale for husleien, sier Zoltán Kovács til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen