Verden

Høyt spill rundt nyvalg

Konservative politikere trosset truslene fra statsminister Boris Johnson om å bli kastet ut om de stemte mot regjeringens brexit-plan. Nå pågår et høyt spill om nyvalg.

Oppdatert: Like etter klokken 20 tirsdag kveld melder NTB at Boris Johnson har mistet flertallet i Parlamentet, etter at den konservative parlamentarikeren Philip Lee fra toryene har skiftet side til LibDem. 

Ved 19.30-tiden kom det ventede spørsmålet til parlamentsleder John Bercow om å tillate en hastedebatt. Det var konservative Sir Oliver Letwin som kom med den formelle forespørselen, som både Bercow og alle andre i salen var forberedt på. Bercow brukte dermed kort tid på å gi sitt samtykke til en tre timer lang debatt tirsdag kveld.

Debattformen fører normalt ikke til noe vedtak, men denne gangen er målet å ta kontroll over Underhusets dagsorden for onsdag. Slik vil opposisjonen forsøke å få gjennom lovforslag for å unngå en hard brexit 31. oktober.

Dette skrev vi tidligere tirsdag:

– Desperasjon

– For meg er dette nok et tegn på desperasjon. Det konservative partiet har ingen framtid med en statsminister som har en slik atferd, sa den erfarne konservative politikeren Dominic Grieve til Sky News om situasjonen tidligere tirsdag.

Tirsdag kveld er det duket for et viktig slag i brexit-dramaet som har toppet seg denne uka. Grieve er blant dem som forhånd har varslet at han vil stemme mot sin egen regjering til tross for truslene fra statsministeren om at han og hans likesinnede dermed vil miste sin framtid i partiet.

GÅR IMOT: Den britiske konservative politikeren er blant dem som går imot egen statsminister. FOTO: NTB SCANPIX

Den britiske konservative politikeren er blant dem som går imot egen statsminister. Foto: NTB scanpix

En gruppe konservative representanter lar seg ikke true av at de vil bli kastet ut av partiet, og er blant dem som tirsdag kveld vil støtte skritt som kan åpne for at Underhuset vedtar lovgivning for å stanse en «no deal».

Den bitre striden i Det konservative partiet er så stor at politikere som har deltatt i partiet i årtier nå har ofret sin egen posisjon for å stanse en utmelding uten en avtale, som statsminister Boris Johnson er villig til å gå inn for.

Valg?

Utfallet av kveldens avstemning er fortsatt åpent, men tirsdag ettermiddag så det ut til at det kan bli nok stemmer i Underhuset for et forslag om å la huset ta kontrollen over agendaen onsdag, slik at det kan stemmes for et forslag som utsetter brexit.

Forslaget pålegger statsministeren å be EU om å utsette brexit til 31. januar, med mindre parlamentet innen 19. oktober har vedtatt en ny avtale eller stemt for å gå ut uten avtale.

Statsminister Boris Johnson sa mandag kveld at han ikke under noen omstendigheter er villig til å be EU om utsettelse av brexit, og signalene er at statsministeren vil gå inn for et nyvalg 14. oktober dersom parlamentet stemmer for lovgivning som går imot regjeringens brexit-plan.

Johnson sier han vil forsøke å få en bedre avtale med EU i løpet av de neste få ukene. Men motstanderne hans i partiet tviler på at det blir gjort noen forsøk på dette i det hele tatt, og at det derfor går mot en «no deal» dersom dette ikke forhindres fra parlamentets side.

Om flertallet i kveld stemmer for å gå til de nødvendige skritt for å sikre et lovvedtak mot "no deal", øker sannsynligheten for et nyvalg.

Les også: Blair advarer Corbyn: – Johnson legger en felle

Lurt med valg?

Det siste døgnet har det derfor vært mange spekulasjoner om hvorvidt det vil bli et nytt valg.  Statsminister Boris Johnson kan nemlig ikke bare utlyse et nyvalg. Han må ha støtte fra to tredeler i Underhuset.

Dette har satt Labour i et dilemma: Leder Jeremy Corbyn har sagt at han mer enn gjerne vil ha et nytt valg, og Labour ønsker selvsagt gjerne i utgangspunktet en sjanse til å gripe makten. Men mange i Labour frykter det er så mange skjær i sjøen at det ikke vil være klokt å gå inn for et nyvalg, med mindre en «no deal»-brexit er avverget.

Enkelte i Labour vil derfor stemme imot et nytt valg dersom det blir en avstemning om dette i Underhuset. De frykter blant annet at statsminister Boris Johnson vil utlyse nyvalg for 14. oktober men senere flytte datoen til etter brexit-datoen 31. oktober – noe som, med mindre prosessen for en lovgivning mot «no deal» er fullstendig gjennomført i parlamentet, kan føre til at landet går ut av EU uten en avtale 31. oktober.

Flere i Labour sier det er helt avgjørende å vite at loven som skal stanse en «no deal» er vedtatt før man går inn for et nytt valg.

Det er ikke klart hvor lang til det vil ta å få prosessen fullført gjennom både Underhuset og Overhuset – gitt at flertallet stemmer på et slikt vedtak.

DILEMMA: Jeremy Corbyn og hans kolleger i skyggeregjeringen til Labour må gjøre nøye avveininger i diskusjonen om et mulig valg. FOTO: NTB SCANPIX

Jeremy Corbyn og hans kolleger i skyggeregjeringen til Labour må gjøre nøye avveininger i diskusjonen om et mulig valg. Foto: NTB scanpix

Hvem tjener på valg?

Det store spørsmålet rundt et nyvalg vil også bli dette: Hvem vil tjene på det? Ingen tør i dag anslå det, siden så mye skjer raskt i det politiske landskapet. En fare er at et nytt valg faktisk ikke løser noen ting, fordi man risikerer at man igjen få et såkalt «hung parliament», der ingen får rent flertall.

Det skjedde etter forrige valg. Det førte til at De konservative har måttet støtte seg på ti representanter fra det nordirske partiet DUP i parlamentet.

Boris Johnson og hans team vil ved et valg satse stort på å samle alle «leave»-velgerne som nå vil ha brexit gjennomført og er lei av stillstanden. Labour og Liberaldemokratene må på sin side sørge for at ikke velgerne på pro-EU-siden splittes mellom dem.

Dominic Grieve, såkalt «konservativ opprører», ønsker først og fremst en ny folkeavstemning.

– Jeg tviler sterkt på at et nytt valg vil løse noe. Jeg tror det kan bli nok et «hung parliament», sier han.

Boris Johnson sier landet skal ut av EU uansett, og mener folk har ventet lenge nok på en avgjørelse.

Dominic Grieve sier de som tror en brexit uten en avtale 31. oktober vil bety at siste ord er sagt i brexit-saken, må tro om igjen. Da vil nemlig Storbritannia måtte begynne å framforhandle handelsavtaler – blant annet med EU.

– Glem alt om at det er over 1. november med en «no deal». Det vil bare så vidt ha begynt, sier han til Sky News.

Les også: Han var hjernen bak brexit-seieren: Nå skal han fullføre jobben som Johnsons høyre hånd

Mer fra Dagsavisen