Verden

Høyspent mellom rivalene

Mens protestene fortsetter i Iran, viser hemmelige videoopptak demonstranter inne i Saudi-Arabia som protesterer mot regimet.

Bilde 1 av 2

HAIFA (Dagsavisen): Knapt en vestlig journalist får komme inn i det lukkende landet Saudi-Arabia, den regionale stormakten som i disse dager åpent utfordrer Irans hegemoni. Men i enkelte av Saudi-Arabias regioner bokstavelig talt koker det nå.

Ved hjelp av mobilkameraer har dissidenter filmet demonstrasjoner blant annet i byen al-Awamiyah i Qatif-regionen. Tusener av unge sjiamuslimske menn kan sees ute i gatene, og de skriker hittil uhørte slagord mot kongen, ispedd et og annet «Allah’u akbar», Gud er stor. Slikt er sjelden kost i politistaten Saudi-Arabia.

LES OGSÅ: Eksporterer ekstremisme

Ydmykelse

Opptrappingen, ikke bare inne i sunnimuslimske Saudi-Arabia, men også ellers i regionen, kom da Riyadh i helgen henrettet sjialederen Nimr al-Nimr og 46 andre. Opp til 15 prosent av Saudi-Arabias 29 millioner innbyggere er sjiamuslimer, og blir gjerne behandlet som «vantro» av det fundamentalistiske sunniregimet. Sjiamuslimene bor også i den østlige delen av landet, der de store oljeforekomstene finnes.

For sjiamuslimske Iran, Saudi-Arabias regionale rival, var drapet på al-Nimr nærmest som å bli spyttet i ansiktet. Etter at en mobb lørdag stormet den saudiarabiske ambassaden i Teheran, lovte Iran en «himmelsk straff», hvorpå Riyadh så svarte med å bryte alle diplomatiske forbindelser med rivalen.

Al-Nimr var en frittalende kritiker av sunniregimet i Saudi-Arabia. I 2012, da kronprins Nayef gikk bort i Riyadh, ga al-Nimr talen som trolig forseglet hans dødsdom.

– Vi må feire hans bortgang, sa al-Nimr om kronprinsen, og la til at ikke engang regimets mektige stridsvogner kunne stanse Dødsengelen, og at larver nå ville spise seg inn i liket av prins Nayef.

Men det har kokt mellom Iran og Saudi-Arabia lenge.

– Vi kommer til å slå tilbake hver gang vi blir slått, sa Irans øverste leder Ali Khamenei i januar i fjor. Konflikten den gang sto om oljeprisene, og Khamenei sa da at han allerede hadde gitt ordre om å slå til mot Saudi Arabias interesser.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Regional konflikt

Saudi-Arabia og Iran kjemper fra før av en blodig krig på flere fronter – i Syria, Irak, Libya og Jemen. Begge sider finansierer og trener sine allierte i krigene om den regionale dominansen, og i enkelte av konfliktene, som i Syria og Jemen, har partene selv sendt soldater til fronten.

– Iran undergraver stabiliteten i regionen, tordner Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir.

– Saudi-Arabias beslutning er forhastet og irrasjonell, svarte talsmannen for Irans UD, Hossein Amir-Abdollahian. Riyadh har allerede rukket å evakuere alle sine diplomater fra Iran, mens Teheran har frist inntil i dag til å fjerne sine diplomater fra saudiarabisk jord.

Maktkamp

Før Den islamske revolusjonen i 1979, var Iran en av regionens ubestridte ledere. Da Irak-Iran-krigen og deretter årelange internasjonale sanksjoner svekket Teheran, gikk Saudi-Arabia inn i tomrommet.

Nå, etter den historiske atomavtalen med verdensmaktene, søker Iran å gjenvinne sin gamle stormaktsrolle, til Riyadhs store frustrasjon.

Men konflikten går enda lenger tilbake i tid. Saudi-Arabia, som huser de hellige stedene Mekka og Medina, der profeten Mohammed begynte sitt virke, anser seg som lederen av den sunnimuslimske verdenen.

Iran, derimot, dominerer den sjiamuslimske verdenen. Og her dreier det seg om en konflikt som går tilbake til år 632, da profeten Mohammed døde. Kampen sto da om den rettmessige arvtakeren etter profeten, og de stridende partene utkrystalliserte seg i to større retninger innen Islam, sjia og sunniislam.

Partene gjør seg nå klare til en opptrapping.

– Vi representerer to milliarder muslimer. Iran er bare 200 millioner, sa en kjent saudiarabisk nyhetskommentator i helgen.

– Dette vil bety slutten på det saudiske regimet, lovte Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah, som er sjiamuslimsk.

Nå har også Bahrain, Sudan og De forente arabiske emirater signalisert at de vil nedgradere sine diplomatiske forbindelser med Iran.

En ny og farlig front langs to akser er i ferd med å vokse fram i Midtøsten: En nordlig front, som inkluderer Iran, Syria og Libanon, og en sørlig front, som inkluderer Saudi-Arabia, Gulf-statene, Jordan og Egypt.

LES OGSÅ: Et innblikk i et lukket regime

Mer fra Dagsavisen