Verden

Homofile hardt presset i øst

DOMINOEFFEKT: Russland blir sett på som en rollemodell for enkelte østeuropeiske land. Flere land foreslår lover som diskriminerer homofile.

Angrepene på homofiles rettigheter i Russland har fått stor oppmerksomhet før Sotsji-OL, men problemet er større. I store deler av Øst-Europa er det utbredte negative holdninger til homofile, og flere land forsøker å innføre lover som rammer homofiles grunnleggende rettigheter og friheter. Flere tidligere Sovjet-land ser til Russland som en rollemodell.

- Russland er viktig i regionen som en normdanner, og vi ser at anti-propagandalover nå sprer seg til andre land, sier politisk rådgiver Patricia Kaatee i Amnesty Norge.

I fjor sommer innførte russiske myndigheter loven mot «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» overfor mindreårige. Loven gjør positive ytringer om homofile i Russland straffbare og selv om russiske myndigheter mener den ikke er diskriminerende (homofili er ikke forbudt i Russland), så mener menneskerettighetsorganisasjoner at den bidrar til å legitimere negative holdninger til og trakassering av homofile.

- Vi er bekymret over det som skjer i Russland. Diskrimineringen av homofile må ses på som en del av et større angrep på ytringsfriheten, og vi ser at noen land i Øst-Europa følger etter Russland på dette området, sier Kaatee.

Mest negative i øst

Holdningsundersøkelser blant europeere viser at det er store regionale forskjeller i folks aksept av homofili. Russere har klart mest negativ oppfatning av homofile, mens dansker er mest positive, ifølge undersøkelsen European Social Survey. Mellom 80 og 90 prosent av danskene mener homofile menn og lesbiske kvinner skal få lov til å leve som de selv vil, om lag 30 prosent av russerne mener det samme. Ukraina, Estland, Slovakia, Polen og Ungarn følger på de neste plassene blant Europas mest negative til homofile.

Land der flertallet av befolkningen er katolikker eller ortodokse kristne er generelt mindre tolerante overfor homofile, ifølge undersøkelsen. Uavhengig av nasjonalitet er unge mer tolerante enn eldre.

I Russland argumenterer myndighetene med at det de kaller «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» er en trussel mot tradisjonelle verdier som sier at en familie består av mor, far og barn. Den ortodokse kirken er en aktiv pådriver i å fremme tradisjonelle verdier.

- Homofile presenteres som perverse, sier Anastasia Smirnova fra den russiske homoorganisasjonen LGBT Network.

Hun besøkte Oslo tidligere i januar i forbindelse med et seminar om Sotsji-OL og forteller at homofile som er åpne om sin seksuelle orientering blir trakassert av familien, politiet og på arbeidsplassene.

Møtes med vold

Ukraina og Litauen er blant landene i Øst-Europa som har gått lengst i å ville kopiere Russlands anti-propagandalover. I Ukraina er lovforslaget vedtatt i første instans og venter nå på behandling i de neste, men med den pågående uroen i landet er det uklart når det kan skje. Også ukrainske myndigheter setter hensynet til barna foran seg, sier Amnesty-rådgiver Patricia Kaatee.

- Den eneste måten å bli kvitt fordommene og de negative holdningene på er kunnskap, derfor er det så farlig at det er informasjonen som angripes, sier hun.

Det ukrainske lovforslaget innebærer at for eksempel et TV-program som viser homofile foreldre kan bli straffet. Også homoparader vil bli forbudt. I verste fall risikerer lovbryterne fengsel i opp til fem år.

Også i Moldova forsøkte myndighetene å innføre propagandaforbud, men bestemmelsen ble omgjort av parlamentet i fjor sommer da landet så utsikter til å starte medlemskapsforhandlinger med EU.

I Litauen har myndighetene fremmet flere lovforslag som begrenser homofiles rettigheter med argumenter om å bevare moralske og tradisjonelle familieverdier.

I Serbia, Litauen, Ukraina og Tsjekkia blir den årlige homoparaden møtt med voldelige motdemonstrasjoner. I Litauen kastet folk egg og flasker på demonstrantene og i Ukraina ble den siste paraden kuttet ned til noen få hundre meter av hensyn til deltakernes sikkerhet. Store politistyrker passet på homoparadene begge steder.

Patricia Kaatee understreker at trenden ikke gjelder hele Øst-Europa eller alle tidligere sovjetland.

- Det er for eksempel store forskjeller mellom de baltiske landene, i Latvia har utviklingen vært veldig positiv, sier hun.

Amnesty frykter også at anti-propagandalovene kan få følger for opplysningsarbeidet om seksuelt overførbare sykdommer. Mens hiv/aids er på retur de fleste steder i verden, øker antallet nye smittetilfeller i Øst-Europa og Russland.

iselin.moller@dagsavisen.no

«De får gjøre som de vil, det er deres liv. Men det er ikke akseptert her i Kaukasus hvor vi lever. Vi har dem ikke i vår by.»

Anatolij Pakhomov, 
borgermester i Sotsji 
om homofile

«I dag tillater de denne propagandaen, i morgen vil de tillate homoekteskap.»

Ghenadie Valuta, ortodoks prest som protesterte utenfor Moldovas parlament da myndighetene gjorde om anti-propagandaforbudet

«Det som ikke er greit er hvis en utøver bestemmer seg for å dra på en skole og snakke om hvor fint det er å være homofil.»

Petr Svirin, 
pressesekretær ved den 
russiske ambassaden i Norge

«Homofile kan føle seg helt avslappet og rolige i Russland, men vær så snill å la barna være i fred.»

Vladimir Putin, «beroliger» homofile som uroer seg for trakassering i Sotsji

«Vi i Russland tror fortsatt at en ekte mann aldri kan akseptere dette. Du kan forsøke å endre det, jeg skal følge med, men nå er det nok veldig vanskelig.»

Svetlana Zhurova, 
seremonimester i OL-landsbyen i Sotsji om at russiske menn ikke er klare for å være tolerante overfor homofile

Mer fra Dagsavisen