Verden

Hofer erkjenner nederlag i Østerrike

Norbert Hofer fra ytre høyre erkjenner nederlag i presidentvalget i Østerrike og gratulerer utfordreren Alexander Van der Bellen med seieren.

Av Andreas Løf, NTB

– Jeg ønsker å benytte anledningen til å gratulere herr Van der Bellen, og jeg ber alle Østerrikere holde sammen, sier Hofer fra ytre-høyrepartiet FPÖ.

Prognoser fra kringkasteren ORF ga Van der Bellen et solid forsprang med 53,6 prosent foran Hofer med 46,4 prosent.

Dermed kunne Van der Bellen bli utropt til vinner kort tid etter at valglokalene stengte klokka 17, etter å ha vært åpne i bare ti timer. De endelige resultatene av valget er ikke ventet å være klare før mandag, da forhåndsstemmene telles opp.

– Mange unngikk Hofer

Hvis 45 år gamle Hofer fra Frihetspartiet (FPÖ) hadde vunnet, ville det vært første gang at et EU-land fikk en statsleder fra ytre høyre.

Motkandidaten, Alexander Van der Bellen (72), er tidligere partileder for De grønne og stiller nå som uavhengig kandidat. Han er pensjonert professor i økonomi og regnes som EU-vennlig, liberal og miljøvennlig.

– Han er veldig opptatt av at Østerrike skal være en EU-partner til å stole på, sier Østerrike-kjenner og professor ved Høgskolen i Østfold Elin-Sofie Nesje Vestli til NTB.
Trump-effekt

Spørsmålet mange har stilt seg under høstens valgkamp, er om den islamkritiske innvandringsmotstanderen Hofer ville tjene på Donald Trumps seier i presidentvalget i USA, eller om det har gjort østerrikerne mer skeptiske til høyrepopulisme. Vestli tror sistnevnte er realiteten i Østerrike nå.

– Det ser ut som Van der Bellen har mobilisert mange velgere som hadde stemt på hvem som helst andre enn Hofer, sier Vestli.

I valgkampen har Hofer flørtet med ideen om en folkeavstemning om utmelding av EU, men bare hvis EU blir enda mer sentralisert etter brexit.

– De puster lettet ut i Brussel nå, sier statsviterprofessor Reinhard C. Heinisch til TT.

I EU har det også vært frykt for at en seier til Hofer ville gi enda mer medvind for høyrenasjonalistiske partier i Frankrike, Tyskland og Nederland, som alle skal holde valg neste år.

Vil bygge broer

Van der Bellen har uttalt tidligere at han ikke vil utelukke å bruke presidentembetet til å hindre at FPÖs partileder Heinz-Christian Strache overtar som statsminister hvis FPÖ vinner neste valg.

I dag er partiet, som i sin tid ble stiftet av tidligere nynazister, størst på meningsmålingene.

Van der Bellen har i senere tid moderert seg noe og gitt uttrykk for at han heller vil forsøke å bygge broer i et polarisert Østerrike.

– Jeg er også ganske sikker på at Van der Bellen kommer til å utøve embetet med tanke på stabilitet og kontinuitet. Han har en brobyggingsjobb å gjøre med Hofer. Det er en motsetning der som ikke bare nødvendigvis går mellom grønt og mørkeblått, men også mellom by og land, sier Vestli.

Ikke nytt omvalg

Van der Bellen vant presidentvalget i mai med knapp margin, men etter at Hofer klaget på uregelmessigheter under opptellingen, ble valgresultatet annullert.

FPÖ har frist fram til 15. desember på å klage på resultatet av søndagens valg, men partileder Strache forsikrer at de ikke vil gjøre dette.

– Vi har ingen klager. I dag kan vi være sikre på at borgernes stemmer har blitt håndtert riktig, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP. (NTB)

Mer fra Dagsavisen