Verden

Hjelper færre

Afghanistan har ikke vært så farlig for sivile siden 2009, likevel vil EU sende afghanere i tusentall tilbake.

Når den store Afghanistan-konferansen starter i Brussel i dag, vil den vanskeligste striden allerede være i boks: Søndag ble det klart at EU og Afghanistan har inngått en avtale som sørger for at EU kan sende tilbake afghanske asylsøkere som har fått avslag på søknaden i Europa. Afghanistan plikter å ta dem imot. Samtidig roper hjelpeorganisasjoner varsku om at situasjonen i Afghganistan er verre enn noensinne.

Flyktninghjelpen reagerer på at Europa både har kuttet i den humanitære støtten til Afghanistan og strammer inn på mulighetene for opphold i Europa for afghanere.

– Europeiske myndigheter gir inntrykk av at vi verken vil hjelpe dem her, eller gi nødvendig støtte til dem som er igjen i Afghanisan. Europa har snudd ryggen til afghanerne, sier kommunikasjonsrådgiver Tiril Skarstein til Dagsavisen.

80.000 returer

I følge et lekket notat avisa The Guardian har fått tak i fra forhandlingene om migrasjonsavtalen, gjorde EU det klart at deler av den humanitære støtten til Afghanistan ville avhenge av afghanske myndigheters samarbeid med returavtalen. EU anerkjenner at sikkerhetssituasjonen er blitt forverret i Afghanistan, men anslår likevel at det kan bli aktuelt å returnere mer enn 80.000 personer i nær framtid. Forhandlingene om detaljene i avtalen startet i går.

Afghanere var den nest største gruppa asylsøkere til EU i fjor, totalt 213.000 personer. Flere land har allerede inngått bilaterale avtaler om retur av asylsøkere til Afghanistan. Tyskland har strammet inn på familiegjenforening for afghanere, flere områder i landet er blitt erklært trygge og det er igjen åpnet for tvungne returer. Også Norge har erklært store deler av Afghanistan trygt for returer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Farlig flukt

Denne beskrivelsen kjenner ikke Flyktninghjelpen seg igjen i. 1,2 millioner mennesker er nå internt fordrevne i Afghanistan, mange av dem får ikke den hjelpen og støtten de har krav på. I tillegg har opptrappingen i kampene mellom opprørsstyrker, Taliban og afghanske sikkerhetsstyrker ført til at antallet sivile drepte nå er på sitt høyeste siden FN begynte å telle i 2009, midt under Afghanistan-krigen.

Tiril Skarstein har selv nettopp besøkt Afghanistan, familier hun møtte fortalte hvordan de ikke engang rakk å ta på barna sko før de måtte flykte fra voldelige kamper. Det langvarige, men langt på vei mislykkede internasjonale, militære engasjementet i Afghanistan kan gi myndigheter interesse av å forskjønne bildet av Afghanistan, frykter Flyktninghjelpen.

– Mens realiteten er at situasjonen blir verre dag for dag. At så mange har tatt fatt på en veldig farlig reise og flyktet til Europa, er et tegn på den forverrede og desperate situasjonen i Afghanisan, sier hun.

Mer fra Dagsavisen