Verden

Historisk lav oppslutning for Sveriges arbeiderparti

Socialdemokraterna risikerer sitt dårligste valg noensinne. Bare uker før valget i Sverige ser det ikke lyst ut.

Stefan Löfvens rødgrønne regjering blir kalt historisk upopulær. Tre uker før valget i Sverige ser det ikke lyst ut for Löfvens Socialdemokraterna.

Partiet risikerer å gjøre sitt dårligste valg noensinne og ligger nå an til en oppslutning på 24 prosent.

Det er et dypt fall fra valgresultatet for fire år siden da «sossarna» fikk 31 prosent. Det hittil dårligste resultatet er fra 2010 da partiet fikk 30,7 prosent av stemmene.

Fikk du med deg denne? Sverigedemokraterna går mot brakseier i Skåne

Taper på innvandring

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning har fulgt med på valgkampen i Sverige. Han sier tendensen der de etablerte, tradisjonelt store partiene taper støtte er en trend over hele Europa. Særlig har de europeiske arbeiderpartiene blitt hardt straffet av velgerne i valg etter valg.

De svenske Socialdemokraterna har vært et unntak og holdt stand på et høyt nivå lenger enn i andre land. Derfor oppleves fallet nå trolig så brutalt, sier Bergh.

– Endringen har kommet veldig plutselig i Sverige, sier han.

Det kan skyldes at regjeringen er det naturlige hovedmålet for velgernes misnøye siden den har hatt makta de fire siste årene. men også at innvandring er blitt en så viktig valgsak kan forklare Socialdemokraternas nedgang, mener Bergh.

– Sosialdemokratiske partiers velgere er ikke enige i innvandringsspørsmålet. De har velgere som ønsker en liberal politikk og velgere som ser på innvandring som et stort problem. Når partiet ikke greier å forene de ulike synene forsvinner velgerne til høyre og venstre, sier Bergh.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Unik situasjon

Innvandring er den tredje viktigste saken for svenske velgere, etter helse og skole, ifølge en fersk meningsmåling i avisen Dagens Nyheter.

Tross nedgangen er «sossarna» fortsatt største parti på snittet av de svenske meningsmålingene, men på enkelte målinger går Sverigedemokraterna forbi. Den sterke framgangen til partiet ytterst til høyre sørger for at det er helt uvisst hva slags regjering Sverige kommer til å få etter valget.

– Det er unikt. Vi har aldri hatt en så åpen situasjon før, sier Jonas Hinnfors, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet til avisen Aftonbladet.

Til nå har alle de andre partiene sagt at de ikke vil samarbeide med høyrepopulistene, spørsmålet er om det kan fortsette om Sverigedemokraterna faktisk blir landets største parti.

– Den parlamentariske situasjonen kan bli veldig vanskelig om Sverigedemokraterna blir et stort parti man ikke kommer utenom når det skal dannes regjering. Alternativene vil da stå mellom en bred koalisjon av både høyre- og venstresiden, eller at Sverigedemokraterna inkluderes på et vis, sier Johannes Bergh.

Sverigedemokraternas store vekst har skjedd på veldig få år. I valget i 2010 fikk partiet 5,7 prosent av stemmene. I 2014 ble de tredje størst med 12,86 prosent. Nå ligger de an til en oppslutning rundt 20 prosent.

Les mer: Aslak Sira Myhre om svenske tilstander

Partienes oppslutning nå

* Socialdemokraterna 24,2 prosent

* Sverigedemokraterna 20,0

* Moderaterna 19,2

* Centerpartiet 9,6

* Vänsterpartiet 9,4

* Miljöpartiet 5,6

* Liberalerna 5,1

* Kristdemokraterna 3,9

Sperregrensen for å slippe inn i Riksdagen er 4 prosent.

Partiene tilhører tradisjonelt to blokker: den rødgrønne blokken og den borgerlige Alliansen. De rødgrønne består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet. Alliansen består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet og Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna står utenfor blokksystemet.

Kilde: val.digital, en sammenstilling av opinionsmålinger fra Sifo, Demoskop, Ipsos, Sentio, Novus og Inizio hentet 20. august

Mer fra Dagsavisen