JUBLER: David Peters (til høyre) og Luke Whited måtte nøye seg med partnerskap da de ville gifte seg i Illinois. Nå har de presidentens støtte til at også de bør få gifte seg. FOTO: NTB SCANPIX

Historisk erklæring fra Obama

Visepresident Joe Biden presset Barack Obama til sin historiske støtte til homoekteskap. Erklæringen kan skaffe ham nye velgere, men er også risikabel i et valgår.

- Hvis du er en av dem som er opptatt av dette temaet, vil du ikke glemme hvor du var da du så presidenten komme med denne uttalelsen, sier homoaktivisten Chad Griffin til New York Times. «Et vannskille» kaller avisens egen kommentator det som skjedde onsdag kveld. Andre sammenligner det med Lyndon B. Johnsons støtte til fargedes borgerrettigheter i 1964.

Det som skjedde var at president Obama sa følgende, i et intervju med TV-stasjonen ABC:

- Jeg har konkludert med at det for meg personlig er viktig å gå ut og erklære at jeg mener likekjønnede par bør kunne gifte seg.

 

Presset ut av Biden

Praktisk har dette rent umiddelbart liten betydning: Ekteskapslovene er delstatenes domene i USA. Men symbolsk er dette en viktig erklæring. For dette har ingen amerikansk president sagt før. Direkte overraskende er det derimot ikke. Obama har som president avskaffet praksisen med at homofile ikke skal kunne være åpne om sin legning i forsvaret (den såkalte «don‘t ask, don‘t tell»-praksisen). Og han har støttet borgerlige partnerskap for homofile.

Men når det gjelder ekteskap for folk av samme kjønn har hans egen holdning vært «under utvikling», som han uttrykte det i 2010. Slik var det ment å fortsette. Obama hadde ikke planlagt å komme med denne erklæringen nå. Han ble presset på grunn av uttalelser fra visepresident Joe Biden, skriver flere amerikanske medier med henvisning til kilder i Det hvite hus.

Tirsdag stemte et flertall i delstaten Nord-Carolina for å grunnlovsfeste at ekteskap skal være mellom mann og kvinne. I den forbindelse uttalte visepresident Joe Biden på TV søndag at han personlig «var komfortabel» med at mennesker av samme kjønn gifter seg. Dagen etter sa Obamas utdanningsminister det samme. De neste par dagene ble Obamas pressesekretær pepret med spørsmål: Når skulle presidenten si det samme?

 

Rask holdningsendring

Det skjedde altså onsdag. Obama sa at hans syn har utviklet seg: Lenge tenkte han at det holdt å ha borgerlige partnerskap, og at han tok hensyn til at «mange forbinder ordet ekteskap med sterke tradisjoner og religiøs tro». Men tidene forandrer seg. Obama viste til sine egne døtre:

- Malia og Sasha har venner med foreldre som er av samme kjønn. Mange ganger har Michelle og jeg sittet ved middagsbordet og vi har snakket om vennene og foreldrene deres. Og det ville ikke falle Malia og Sasha inn at foreldrene til vennene deres skal behandles annerledes.

Denne holdningsendringen finner en ikke bare hos familien Obama. I 2004 viste en måling fra Pew Research at 60 prosent av amerikanerne var mot homofile ekteskap. Nå er bare 43 prosent negative.

- Jeg kan vanskelig tenke meg en annen sak der en slik endring har skjedd så fort, sier Pews president Andrew Kohut til Los Angeles Times. Han mener hovedforklaringen er en generasjonsendring: 63 prosent av alle amerikanere født etter 1980 er for homofile ekteskap. Et stort flertall av dem født før andre verdenskrig er mot.

En annen forklaring er at siden langt flere nå er åpent homofile, kjenner langt flere selv en homofil. Og målinger viser at personlig kjennskap gjør folk langt mer positive også til homofile ekteskap, sier sosiolog Brian Powell til Los Angeles Times.

 

Usikkert politisk

Obama har altså utviklingen på sin side. Men han trer likevel ut i et usikkert politisk landskap med sin erklæring. I avgjørende vippestater i høstens presidentvalg, som Ohio, Florida og Nord-Carolina, er det mange eldre og konservative velgere.

- Dette er en uventet gave til Romneys valgkamp, sier Ralph Reed, en kristenkonservativ veteran på høyresiden i en uttalelse. Mange analytikere stilte seg i amerikanske medier i går tvilende til dette: For det første er ikke liberale republikanere og uavhengige sentrumsvelgere nødvendigvis motstandere av homoekteskap. For det andre er økonomien langt viktigere for dem, som for de aller fleste andre velgere.

I 2004 brukte George W. Bushs strateger folkeavstemninger om homoekteskap bevisst for å mobilisere konservative velgere i vippestater. Det virker allerede lenge siden. Nå tviler mange på at Mitt Romney vil ta sjansen på å gjøre homoekteskap til hovedsak i en valgkamp som domineres av økonomi.

- Jeg tror denne saken vil forsvinne raskt, og vi vil fortsette å snakke om arbeidsplasser og økonomi, sier aktivisten Chad Griffin. Men han og andre peker på at Obamas uttalelser kan bidra til å skape entusiasme som mobiliserer demokratiske kjernevelgere, spesielt unge. Og givere: Én av seks blant dem som har gitt Obamas valgkamper mer enn 500.000 dollar er åpent homofile, skriver Washington Post.