Verden

Hillarys helse blir toppsak

Spekulasjoner om Hillary Clintons helse har gått fra konspirasjonsteorier på ytre høyre, til å kreve all oppmerksomhet i valgkampen.

NEW YORK (Dagsavisen): Den ser dramatisk ut, amatørvideoen fra Manahttan som viser en nær bevisstløs Hillary Clinton stå lent inntil en stolpe, før hun blir dratt og båret inn i en svart SUV.

Få timer senere offentliggjorde Clinton-kampanjen lege Lisa R. Bardacks diagnose: Hillary Clinton har lungebetennelse, og ble dehydrert i den varme høstsola under minnestunden for ofrene for terrorangrepene 11. september 2011. Hun fikk diagnosen fredag.

Fra Clintons kollaps til legeerklæringen samme ettermiddag, raste intense spekulasjoner og debatt om den demokratiske presidentkandidatens helse i sosiale medier.

Det hjalp lite at en smilende Hillary Clinton søndag ettermiddag hilste pressen utenfor sin datters leilighet på Manhattan, og sa hun følte seg i toppform: Søndagens hendelse har gjort påstandene om Hillarys skrale helse til en toppsak i valgkampen.

Fra ytterste høyre

Talkshowverter på ytterste høyre, den såkalte alt-right-bevegelsen, har brukt hele sommeren på å snakke om Hillary Clintons helse, som de mener er skralere enn hun gir inntrykk av. Både Hillary Clinton og Donald Trump har offentliggjort korte medisinske rapporter om sin helsetilstand. Donald Trump, som tidligere har stilt spørsmål ved Clintons helse og stamina, har vært overraskende tilbakeholden etter hendelsen søndag. Han sier han vil offentliggjøre en lengre og mer detaljert rapport om sin egen helse.

– Jeg håper hun blir bedre og kommer seg ut til valgkampen igjen, sa Trump til Fox News mandag morgen.

Donald Trump er 70 år, mens Hillary Clinton er 68. Begge er relativt gamle for å være presidentkandidater, og langt eldre enn sittende president Barack Obama (55). Gjennomsnittsalderen for en president når han eller hun innsettes er 54 og et halvt år.

President med polio

Det finnes ingen tradisjon for å være særlig åpen med presidenter eller presidentkandidaters helsetilstand i USA, sier lege Jacob Appel ved Mount Sinai School of Medicine til Vox.com. Appel har studert presidentkandidaters helse i valgkampen, og sier det er vanlig å bare gi et overfladisk innblikk i en presidentkandidats helsetilstand.

– Ingen valgkamp vil offentliggjøre et brev som viser at kandidaten deres er svært syk eller svekket, sier Appel.

Heller ikke amerikanske presidenter har vært åpne med sine helseproblemer. Mest kjent er president Franklin D. Roosevelt, president fra 1933 til 1945. Roosevelt satt i rullestol, etter alt å dømme på grunn av polio, som han fikk som 39-åring. Pressen skrev sjelden om presidentens handikap, og velgere flest visste ikke om det. Også Woodrow Wilson og John Kennedy holdt tilbake opplysninger om alvorlige helseproblemer.

Klar ledelse

Valgkampguru Nate Silver tror ikke hendelsen søndag vil endre hans prognoser, som gir Clinton 71 prosent sjanse for å vinne. Hun har ledet lenge, men har gått litt ned på meningsmålingene de siste par ukene. Nå spørs det hvordan velgerne reagerer på lungebetennelsen, og det at hun ikke fortalte om den før hun ble nødt.

Hillary Clintons helse splitter amerikanske velgere langs partilinjer. Bare en av seks demokrater sier Hillary Clintons helse er en legitim bekymring i valgkampen, og brorparten ser på dette som et forsøk på å sverte demokratenes presidentkandidat. Samtidig sier tre av fire republikanere at de er «svært bekymret» for Clintons helse.

Hillary Clinton gikk også på en liten smell før helgen. I tillegg til lungebetennelsen, lekket en tale hun holdt på en pengeinnsamlingsmøte på fredag, der hun kaller halvparten av Donald Trumps tilhengere for å tilhøre «elendighetens bås».

– Bare for å generaliserte grovt, så kan du plassere halvparten av Trumps tilhengere i det jeg kaller en elendighetens bås, sa Clinton til latter fra de rundt 1.000 fremmøtte på en innsamlingsgalla

– De er rasistiske, sexistiske, homofober, fremmedfiendtlige, islamofobiske, og så videre, tilføyde hun.

Clinton har siden beklaget uttalelsen.

Mer fra Dagsavisen