Verden

Hever øyskatten

Hellas lover å øke skattene på greske ferieøyer for å få krisehjelp av EU. Det er neppe nok.

Blant en rekke tiltak for å blidgjøre EU, går greske myndigheter motvillig med på å introdusere merverdiavgift på de greske ferieøyene. I tillegg beholder de en omstridt eiendomsskatt og øker innsatsen mot skatteunndragelse, ifølge EU Observer.

Men den foreløpige listen med reformer ser ikke ut til å blidgjøre lederne i EU. Hellas hadde frist til i går med å legge fram en rekke reformer for å få utbetalt lovet nødhjelp.

Så langt venter eurolederne på flere konkrete forslag.

Fått lån, mangler penger

Grekerne har allerede fått forlenget et kriselån fra eurosonen fram til juni. Men Tysklands forbundskansler Angela Merkel og andre euroledere har vært klare på at Hellas ikke får utbetalt mer av midlene hvis landet ikke innfører reformene og kuttene de har forpliktet seg til.

– Spørsmålet er om Hellas kan og vil innfri forventningene vi alle har, sa Merkel, under et besøk i Helsinki i går.

Utfordringen for Hellas nyvalgte statsminister Alexis Tsipras er å få reformlisten til å ligne på en spareplan sett med tyske øyne, men ikke med greske.

Tsipras og venstrepartiet Syriza vant valget tidligere i år med løfter om å kjempe mot internasjonale finansinstitusjoners knallharde sparekrav. Fortsatt er frykten for at Hellas vil gå konkurs til stede, og debatten om landet vil forlate eurosonen bekymrer mange EU-ledere.

Trenger lån

EUs finansministre skal etter planen avgjøre før påske om reformene myndighetene i Hellas har presentert er omfattende nok til å gi Hellas 7,2 milliarder euro i krisehjelp. Uten friske penger, nærmer Hellas seg igjen konkurs. Landet trenger penger for å refinansiere gamle lån og for å gi lønn til offentlige ansatte. Også bankene i Hellas trenger kapital: I forrige måned tok grekere ut over sju milliarder dollar i frykt for at Aten skulle gå konkurs og forlate eurosonene, ifølge EU Observer.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, vil Hellas gå tom for penger 20. april uten hjelp fra EU.

Mer fra Dagsavisen