Grekerne er ikke like fornøyde med politikernes handlekraft, mange går en mager jul i møte. Venstresidas støttespillere og landets største fagforeninger demonstrerte mot Tsipras-regjeringa i Aten tirsdag. FOTO: Louisa Gouliamaki/NTB scanpix

Hellas får mer lån

Greske politikere godkjenner nå reformer i ekspressfart. Det åpner for en ny milliardutbetaling fra EU.

Politikken statsminister Alexis Tsipras fra venstrepartiet Syriza nå fører, er ikke til å kjenne igjen fra programmet han selv gikk til valg og vant på. Kjernen i de siste reformene venstreregjeringen i Aten har godkjent er omfattende privatisering. Denne uka stemte regjeringen gjennom privatisering av strømnettet, og godkjente endelig at driften av 14 statlige flyplasser på greske øyer selges til et tysk selskap. Det var smertefullt å undertegne avtalen med det tyske selskapet, men en del av avtalen med EU, sier transportminister Christos Spirtzis til Financial Times.

Dermed skal alt være klart for at EU betaler ut én milliard euro fra det tredje kriselånet Hellas fikk innvilget i august.

LES OGSÅ: Nå venter kuttpolitikken

Omkamper

Lånet er totalt på 86 milliarder euro og skal betales ut i omganger over tre år. Hellas må innfri en rekke krav for å få utbetalt lånet og allerede drøyer utbetalingene på grunn av uenigheter om i hvilken grad Hellas innfrir kravene EU har satt. Mange av kravene stammer fra de forrige to låneavtalene, men ble aldri gjennomført.

Tsipras og regjeringen har krevd omkamper om flere av de mest omstridte kravene i avtalen. Blant annet EUs krav om at bankene skal kunne kaste ut personer som misligholder boliglån.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tvangsutkastelser

Regjeringen frykter at det høyreekstreme partiet Gyllent daggry vil styrke seg om tusener av grekere blir satt på gata i en tid der Hellas må huse titusener av asylsøkere, skriver NTB.

En lov har til nå beskyttet grekere som ikke betaler fra å bli kastet ut av boligen. Av 1,2 millioner boliglån er det 400.000 som ikke betaler regningene sine, ifølge Der Spiegel. De manglende innbetalingene er derfor et stort problem for greske banker, og fra januar mister rundt 40 prosent av dem som ikke betaler vernet.

Finansminister Euclid Tsakalotos spår at Hellas går en lysere tid i møte fra andre kvartal da kapitalkontrollen sannsynligvis fjernes, skriver Financial Times.

LES OGSÅ: Tsipras: Hardt arbeid og utfordringer venter