Verden

Har tatt over Iraks største oljeraffineri

EKSTREMISTER: Sunnimuslimske islamister har tatt kontroll over oljeraffineriet Baiji nord i Irak.

Mens opprørere har tatt kontroll over mesteparten av Iraks største oljeraffineri, lover Iran å gjøre alt for å hjelpe nabolandet i kampen mot «terroristene». Saudi-Arabia advarer mot borgerkrig.

Tidlig onsdag morgen gikk sunnimuslimske opprørere til angrep på Iraks største oljeanlegg i Baiji nord i landet. Etter å ha beleiret anlegget i flere dager, stormet opprørere med bombekastergranater og maskingeværer to av anleggets hovedporter.

Få timer senere meldte en tjenestemann inne på anlegget at opprørerne hadde kontroll over mesteparten av raffineriet, men at det fortsatt foregikk kamper ved det viktigste kontrollrommet.

Fronter i regionen

De sjiamuslimske og sunnimuslimske frontene i Midtøsten blir stadig tydeligere mens kampene raser videre.

Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal advarte onsdag mot all utenlandsk innblanding og sa at konflikten i Irak vil påvirke regionen på en måte som er umulig å forutse.

Samtidig uttalte Irans president Hassan Rouhani at Iran vil gjøre alt for å beskytte sjiamuslimske helligdommer i Irak.

Mens Saudi-Arabia er et sunnimuslimsk kongedømme, er Irans regime sjiamuslimsk. De to landene regnes som erkefiender i regionen og står også på hver sin side i borgerkrigen i Syria.

Eksperter mener at den sunnimuslimske islamistoffensiven kan bli dødsstøtet for Irak som en sentralisert stat, og at landet beste fall vil overleve som en føderasjon mellom ulike selvstyrte områder, dominert av henholdsvis sjiamuslimer, sunnimuslimske arabere og kurdere.

Vokter Bagdad

Frykten er at opprørerne også skal prøve seg på Bagdad. Ifølge USA ser irakiske sikkerhetsstyrker imidlertid ut til å ha skjerpet kontrollen med hovedstaden.

Og i nabolandet Iran skal mange ha meldt seg frivillig for å delta i kampene mot de ytterliggående islamistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som står i spissen for den sunnimuslimske opprørsoffensiven.

Irans president sa onsdag at mange ønsker å «sette terroristene på plass», og at Iran vil gjøre alt for å beskytte hellige sjiamuslimske steder i Irak, deriblant byene Karbala, Kadhiiyah og Samarra. Talen til Rouhani ble sendt direkte på iransk fjernsyn.

Samtidig hevdet han at både sunnimuslimer, kurdere og sjiamuslimer i Irak er villige til å kjempe mot opprørerne.

– Tegn på borgerkrig

Saudi-Arabia er på sin side svært skeptisk til den iranske innblandingen og beskylder Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki for å ha ført en sekterisk politikk som baner vei for at land med «onde hensikter» kan gjennomføre planer som truer både Iraks «sikkerhet, stabilitet, nasjonale enhet og arabisk identitetsfølelse».

– Denne alvorlige situasjonen som ryster Irak, bærer tegn på en borgerkrig som påvirker regionen på en måte vi ikke kan forestille oss, sa utenriksminister Faisal i en tale til arabiske og muslimske ledere i Jeddah onsdag.

Iraks sjiadominerte regjering har gitt Saudi-Arabia ansvaret for all volden som Irak nå opplever. Den mener ISIL er blant opprørsgruppene som saudiaraberne har støttet i Syria, noe Saudi-Arabia avviser.

Irans regjering støtter på sin siden regimet til president Bashar al-Assad.

Angrep på irakisk anlegg ryster oljemarkedene

Det som skjer i Irak nå er noe av det man fryktet mest, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt. Økte oljepriser vil bremse veksten i verdensøkonomien, men også norske bilister vil få svi på pungen.

– Nå begynner det å bli fysiske ødeleggelser på infrastrukturen. Da begynner scenarioet å utarte, sier Saltvedt til NTB.

Som analytiker i Nordea Markets følger hun islamistenes frammarsj i Irak med bekymring og mener situasjonen har nådd en ny fase.

Onsdag ble det meldt at islamistene i ISIL har tatt kontroll over 75 prosent av oljeraffineriet Baiji. Flere lagre skal ha blitt ødelagt.

Når opprørere angriper oljeinstallasjoner, tar det mye lengre tid å få det opp å gå igjen. Dessuten blir utenlandske investorer og oljeselskaper skremt, påpeker Saltvedt.

– Før det blir mer ro, vil selskapene være forsiktig med å investere mer penger i Irak, sier Saltvedt.

Hun tror norske bilister vil merke økte priser på diesel og bensin når lagrene begynner å minke senere i feriesesongen. (NTB)

Kidnappingsbølge mot fremmedarbeidere i Irak

Opprørere i Irak har kidnappet over 100 utenlandske arbeidere. Blant dem er 40 indiske byggearbeidere.

De indiske arbeiderne er bortført fra storbyen Mosul, opplyste det indiske utenriksdepartementet onsdag. Byen ble inntatt av ytterliggående islamister forrige uke. Det er uvisst hvor arbeiderne befinner seg, og det er ikke kommet inn krav om løsepenger, opplyste en talsmann for departementet onsdag.

I tillegg sitter 46 indiske sykepleiere fast i landet. De venter på at uroen skal dempe seg, ifølge talsmannen.

Også 31 tyrkiske lastebilsjåfører er bortført i byen, i tillegg til 49 tyrkere som ble tatt til fange da opprørere fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) tok kontroll over Mosuls tyrkiske konsulat.

Det er også meldt at 60 utlendinger er bortført av ISIL ved byen Dor, som ligger lenger sør nær Kirkuk. Blant dem er en gruppe på 15 tyrkiske bygningsarbeidere, ifølge nyhetsbyrået Dogan. Blant de bortførte er det også arbeidere fra Pakistan, Bangladesh, Nepal og Turkmenistan, ifølge nyhetsbyrået.

Det er uklart når bortføringen skjedde.

ISIL og andre sunnimuslimske opprørere har feid gjennom byer i Tigris-dalen nord for Bagdad den siste tiden. (NTB)

MSF ber krigere spare klinikker i Irak

Leger Uten Grenser (MSF) ber alle som kriger i Irak, om å spare helsepersonell og helsetjenester etter at en nybygd klinikk fikk store skader under islamistoffensiven.

Klinikken ligger i byen Tikrit nord i landet, som er inntatt av opprørere fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Den ble ødelagt under offensiven 13. juni, opplyser Olivier Maizoue, nestleder for MSFs hjelpearbeid i Irak.

Klinikken er bygget for å hjelpe internt fordrevne irakere, og den skulle etter planen ha åpnet denne uken. Meningen var at den skulle gi helsehjelp til opptil 40.000 mennesker.

Nå er bygningen såpass ødelagt at MSF ikke vet når de igjen kan begynne å arbeide i Tikrit.

Hundretusener er drevet på flukt i Irak etter at ISIL startet en voldsom offensiv i begynnelsen av forrige uke. Gruppen hevder å ha drept 1.700 sjiamuslimske soldater mens den har rykket inn i by etter by.

Om lag 500.000 innbyggere flyktet da opprørerne i forrige uke inntok Mosul, landets nest største by. Nå har flere av dem vendt tilbake.

Innbyggere i byen sier til Klassekampen at situasjonen er rolig, men at det er innført regler som blant annet betyr at kvinner ikke kan gå ut alene. Røyking og drikking er forbudt, i likhet med å bruke navnet ISIL om opprørerne. Det er nå frykt for at regjeringen i Bagdad skal bombe byen, ifølge en mannlig innbygger. (NTB)

Norge gir 60 millioner kroner til Irak

Norge vil gi 60 millioner kroner i nødhjelp til Irak, opplyste utenriksminister Børge Brende (H) på en pressekonferanse under Oslo Forum onsdag ettermiddag.

– Det er en alvorlig humanitær krise i Irak nå, understreket Brende.

– Jeg er svært bekymret for den økende konflikten i Irak. Det akutte nødhjelpsbehovet i Irak må møtes raskt. I første rekke er det behov for mat, vann, husly, helsehjelp og beskyttelse til sivilbefolkningen. Norge vil bidra med humanitær støtte til ofrene for konflikten, sier utenriksminister Brende.

Fredsmeglersamlingen Oslo Forum på Losby gods onsdag samler fredsmeglere og aktører fra fredsprosesser og konfliktløsning. Brende er vert for arrangementet. (NTB)

Cameron: – Islamister i Irak vil angripe Storbritannia

Storbritannias statsminister David Cameron sier at sunnimuslimske islamistopprørere i Irak planlegger å angripe Storbritannia.

– Jeg er uenig med alle dem som mener at dette ikke har noe med oss å gjøre, og hvis de ønsker å ha et slags ekstremistisk islamiststyre midt i Irak, så vil det ikke påvirke oss. Det vil det, sa Cameron da han talte i Parlamentet onsdag.

– I tillegg til at de forsøker å erobre territorium, planlegger folk i dette regimet også å angripe oss her hjemme i Storbritannia, framholdt Cameron. (NTB)

Mer fra Dagsavisen