Verden

– Har ødelagt produksjonsutstyr for kjemiske våpen

SYRIA: Syria har ifølge OPCW ødelagt alle anlegg og alt utstyr for produksjon av kjemiske våpen.

Landet har også forseglet alle lagre av kjemiske våpen og stridsmidler, opplyser Christian Chartier, talsmann for OPCW, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen.

Inspektører fra organisasjonen har besøkt 21 av 23 steder der Syria har hatt kjemiske stridsmidler og våpen. De to siste stedene skal ha vært for farlige å inspisere, men ifølge OPCW var utstyret allerede flyttet til andre steder som er blitt inspisert.

– Sikker

– OPCW er sikker på at organisasjonen har verifisert og sett at alt oppgitt utstyr til produksjon/blanding/fylling er ødelagt fra alle de 23 stedene, skriver organisasjonen i en rapport, ifølge Reuters.

Syria har dermed holdt en viktig frist i et ambisiøst program for å ruste ned, ifølge OPCW.

– Alle lagre av kjemiske våpen og stridsmidler er forseglet på en måte som er umulig å bryte, sier organisasjonens til nyhetsbyrået AFP.

I henhold til en avtale meglet fram av Russland og USA hadde Syria frist til 1. november med å gjøre alt produksjons- og påfyllingsutstyr ubrukelig. Det målet er nå innfridd, ifølge OPCW. Innen midten av 2014 skal alle lagre av kjemiske stridsmidler og -våpen være ødelagt.

– Gode nyheter

– Det er veldig gode nyheter og veldig viktig, sier risikoanalytiker Jørn Siljeholm til NTB.

Han har tidligere vært våpeninspektør for FN i Irak.

Ødeleggelsen av produksjonsanleggene betyr at et viktig usikkerhetsmoment er fjernet, mener Siljeholm.

– Potensialet for produksjon av nye kjemiske våpen i Syria er nå borte. Det gjør operasjonen lettere. Vi vet nå at hvis det kommer noen nye kjemiske våpen, så kommer de fra utlandet, sier han.

Utenriksminister Børge Brende (H) er også positiv.

– Vi er glade for at Syria hittil har samarbeidet konstruktivt med FN og OPCWs team i landet, sier han.

På avstand

På et av de 21 stedene OPCW har besøkt kunne inspektørene opplyser organisasjonen at observere arbeidet med å fra avstand observere arbeidet med å ødelegge utstyr til produksjon av kjemiske våpen på avstand, ifølge Reuters.

De to stedene som OPCW ikke har besøkt, var forlatt av den syriske regjeringshæren. Syriske myndigheter sa at det som tilhørte landets kjemiske våpenprogram på disse to stedene var blitt flyttet til andre steder, og disse stedene er blitt inspisert, oppgir OPCW.

Organisasjonen navngir ikke stedene som inspektørene ikke har besøkt. Men en kilde som kjenner inspeksjonsprogrammet, sier det dreier seg om et sted i Aleppo-området og et i Damaskus-provinsen.

Neste skritt

Neste trinn blir å få uttransportert og ødelagt de kjemiske stridsmidlene som allerede er produsert i landet. Det er fortsatt usikkert hvem som kan motta kjemikaliene. Norge har sagt nei, men Albania skal være et aktuelt alternativ.

– Det vi nå bare må håpe på, er at operasjonen ikke blir avbrutt på grunn av borgerkrigstilstanden i Syria, sier Siljeholm.

Risikoen for at dét skal skje, er reell, advarer han.

Benekter

Syriske myndigheter har en rekke ganger blitt anklaget for å ha brukt kjemiske våpen mot opprørere og sivilbefolkningen, blant annet 21. august da mange hundre mennesker ble drept i utkanten av Damaskus. Assad-regimet benekter alt og sier det er opprørerne som har brukt slike våpen.

Kjemiske våpen er et masseutryddelsesvåpen og forbudt å bruke, også i krig. Enhver bruk er derfor en krigsforbrytelse. (NTB)

Forsker: Ikke lettere å løse Syria-konflikten nå

Ødeleggelsen av Syrias kjemiske våpen gjør det ikke lettere å samle de stridende partene rundt forhandlingsbordet, mener forsker Kjetil Selvik.

Gunnhild H. Bjerve

– Avtalen om nedrustning brakte FNs sikkerhetsråd på banen og USA og Russland til en viss grad nærmere hverandre. Det har betydning for Genève-prosessen, sier Selvik, med henvisning til arbeidet for å organisere en fredskonferanse i Genève.

Torsdag erklærte OPCW, organisasjonen som arbeider mot kjemiske våpen, at Syria har ødelagt alle produksjonsanleggene for kjemiske våpen, i tråd med avtalen Syrias president Bashar al-Assad inngikk i september. Dermed er arbeidet med kjemisk nedrustning kommet et viktig skritt videre.

– Men det har lite å si for den andre utfordringen: Å samle de stridende partene i Syria rundt forhandlingsbordet. Noen vil hevde at det egentlig har gjort det vanskeligere, fordi opposisjonen er så misfornøyd med hvordan Assad slapp unna gjennom denne avtalen, sier forskeren ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen.

Et substitutt?

Han sier mange som støtter den syriske opposisjonen mener at det å gjøre noe med kjemiske våpen er blitt et substitutt for å gjøre noe med selve konflikten.

De er skuffet over at USAs president Barack Obama valgte å ikke gå til angrep på Syria, noe han tidligere hadde lovet å gjøre om det ble brukt kjemiske våpen i konflikten.

Opposisjonen frykter også at avtalen om kjemisk nedrustning og det at Assad har holdt løftet, styrker presidentens posisjon.

– Det at Assad fyller en klar og viktig rolle i nedrustningen, strider med opposisjonens grunnprinsipp: at Assad ikke har noen rolle å spille. Gjennom denne avtalen ser man at USA ser nytten av å arbeide med Assad, påpeker Selvik.

Opposisjonen frykter at de vil gi Assad anerkjennelse ved å gå i forhandlinger med han, og paraplygruppen Nasjonalkoalisjonen har så langt avvist en fredskonferanse.

– Særlig de mer militante og jihadistiske gruppene mener at kjemisk nedrustning ikke endrer noen ting, sier Selvik.

– Israels interesser

Han mener dessuten at mange syrere vil si at verdenssamfunnet bare har gjort det som Israel er opptatt av, nemlig å bli kvitt de kjemiske våpnene, mens man ikke gjør noe med syrernes lidelser.

– Det er veldig mange som tenker at USA først og fremst tenker på Israels interesser i sin politikk i Midtøsten, sier Selvik, og understreker at dette synspunktet har bred støtte, ikke bare blant islamister, men også blant nasjonalister og mange venstreorienterte.

De kjemiske angrepene i Syria i sommer økte kanskje interessen for borgerkrigen i Syria blant medier og folk flest rundt om i verden. Men Selvik tror ikke en løsning for de kjemiske stridsmidlene vil ha noe å si fra eller til for interessen.

– Jeg syns man ser en tretthet når det gjelder Syria-konflikten. Forestillingen har satt seg om at det i Syria skjer de frykteligste ting, og sånn er det bare. Det har sammenheng med at konflikten har vart lenge, påpeker han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen