Verden

– Har gått for langt

OVERVÅKING: Utenriksminister John Kerry innrømmer at USAs overvåking i noen tilfeller har gått for langt.

Under en konferanse i London torsdag, hvor Kerry deltok via videolink, forsvarte han overvåking som et verktøy for å hindre terrorisme.

Samtidig kom han kritikerne av overvåkingen i møte. Han bekreftet at president Barack Obama har bedt om en gjennomgang av virksomheten til USAs etterretningstjenester.

– Jeg erkjenner, slik presidenten også har gjort, at noe av dette har gått for langt, sa utenriksministeren.

– På autopilot

Kerry hevdet at både han og Obama er blitt oppmerksomme på ting de ikke visste om USAs overvåking som følge av medieavsløringene om etterretningstjenesten NSA.

Deler av overvåkingen har gått på autopilot fordi den nødvendige teknologien eksisterer, innrømte Kerry. Uttalelsene hans ble offentliggjort av det amerikanske utenriksdepartementet noen timer etter konferansen.

Tidligere denne uken sa en talsmann for Det hvite hus, Jay Carney, at det bør legges flere begrensninger på USAs overvåking. En gjennomgang av de amerikanske etterretningstjenestenes virksomhet skal være ferdig innen årsskiftet, ifølge Carney.

IMF og Verdensbanken

Obama har allerede bedt NSA om å stanse overvåking av Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken, ifølge en amerikansk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt.

At NSA har overvåket de to finansinstitusjonene, har ikke vært kjent tidligere. Obamas ordre skal ha blitt gitt i løpet av de siste par ukene, omtrent samtidig som han ba NSA slutte å overvåke FN-hovedkvarteret i New York.

Medieavsløringene de siste månedene om NSAs virksomhet har vært basert på dokumenter fra varsleren Edward Snowden. NSA overvåker angivelig både utenlandske statsledere, telefonabonnenter i flere land og internettbrukere over hele verden.

Innstramming

Også etterretningskomiteen i det amerikanske Senatet har tatt initiativ til strengere regulering av NSAs overvåking.

Torsdag stemte et flertall i komiteen for nye regler for håndteringen av elektronisk informasjon som samles inn av USAs etterretning. Vedtaket setter blant annet grenser for hvor lenge informasjonen kan lagres.

Om innstrammingene får støtte fra resten av Kongressen, er foreløpig usikkert. Flere folkevalgte fra begge de store partiene mener komiteen ikke går langt nok og at noen av NSAs etterretningsprogrammer må skrinlegges fullstendig.

Møte i Moskva

Snowden-avsløringen som har fått mest oppmerksomhet den siste tiden, dreier seg om NSAs angivelige avlytting av Tysklands statsminister Angela Merkel.

Den tyske parlamentarikeren Hans-Christian Ströbele fra partiet De grønne møtte torsdag Snowden i Moskva for å diskutere avlyttingen. Amerikaneren skal i prinsippet være villig til å reise til Tyskland for å bistå etterforskerne som gransker avlyttingen.

– Han er forberedt på å komme til Tyskland og vitne, men betingelsene må diskuteres, sa Ströbele.

Snowden, som er siktet for spionasje i USA, har fått innvilget midlertidig asyl i Russland. Hvorvidt han vil kunne besøke andre land med det første, er imidlertid høyst usikkert.

En av advokatene hans sier til nyhetsbyrået Interfax at Snowden vil miste flyktningstatusen sin hvis han reiser ut av Russland.

Medvedev: Spionavsløringene har skadet USA

Avsløringene av den omfattende overvåkingen som den amerikanske etterretningstjenesten NSA har stått for, har helt klart skadet USA, mener Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Nå har amerikanerne en vanskelig jobb med å drive brannslukking i kjølvannet av spionavsløringene, påpeker Medvedev.

Dokumenter lekket fra varsleren Edward Snowden har avdekket hvordan NSA blant annet har avlyttet telefonen til Tysklands statsminister Angela Merkel samt har overvåket telefon- og datatrafikk i svært mange land over hele verden.

Det har ikke uventet skapt harme hos mange.

– Det er ikke spesielt behagelig å bli spionert på, så mange statsledere er sinte. Jeg forstår dem godt, sier han i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Medvedev påpeker at spionasje av denne typen ikke er uvanlig.

– Men man skulle jo tro at det ikke foregikk på en så kynisk måte som vi nå har sett, sier han.

– Vil roe seg

Medvedev sier han tror situasjonen vil roe seg på sikt, men at det vil være vanskelig å tro på forsikringer fra NSA.

– Hva kan man si i en slik situasjon? «Beklager, vi skal ikke gjøre det mer»? Eller «Vi skal prøve å ikke avlytte deg mer»! Ingen vil tro på det, sier han.

Varsleren Edward Snowden har fått innvilget ett års midlertidig asyl i Russland. Han flyktet til Moskva i sommer etter å ha begynt å lekke dokumenter fra NSA. Snowden jobbet tidligere som datatekniker i den amerikanske etterretningstjenesten, og han og støttespillerne hans har siden da jevnlig lekket nye opplysninger om den omfattende overvåkingen som NSA har drevet i flerfoldige år.

USA krever Snowden utlevert og vil stille ham for retten for spionasje, men Russland nekter å etterkomme utleveringsbegjæringen.

Vil ikke utlevere Snowden

Spionavsløringer er som alle vet intet nytt. Avsløringer av flere spionsaker preget forholdet mellom Russland og USA under hele Medvedevs periode som president fra 2008 til 2012, og har også fortsatt å gjøre det etter at Vladimir Putin vendte tilbake til presidentkontoret i Kreml i fjor.

Den tidligere KGB-spionen Putin har tidligere sagt at Snowden bare ville få midlertidig oppholdstillatelse i Russland hvis han sluttet å skade USA. Samtidig har Putin avvist kravet fra Washington om å få Snowden utlevert til USA, der han vil bli tiltalt for spionasje.

Analytikere har påpekt at ved å gi Snowden asyl, vil Putin understreke dobbeltmoralen til amerikanerne, som han sier utad prediker om ytringsfrihet og menneskerettigheter, men som ikke følger de samme prinsipper hjemme. (NTB)

– Snowden kan ikke reise til Tyskland

Den amerikanske avhopperen Edward Snowden kan ikke reise til Tyskland for å bistå i granskingen av USAs påståtte avlytting av statsminister Angela Merkel, slår den russiske advokaten hans fast.

– Snowden kommer ikke til å reise til Tyskland. Det lar seg ikke gjøre, for han har ikke lov til å forlate Russland, sier Anatolij Kutsjerena.

Dersom den amerikanske avhopperen og varsleren forlater Russland, vil han også miste sin status som flyktning. Han vil dermed være uten beskyttelse og risikerer å bli pågrepet av en av amerikanernes allierte og utlevert til USA, advarer Kutsjerena.

Tyske etterforskere står derimot fritt til å oppsøke Snowden i Russland, eller oversende ham spørsmål skriftlig, understreker advokaten.

USA har siktet den 30 år gamle tidligere IT-konsulenten for spionasje. Snowden har tidligere jobbet for NSA og CIA, men hoppet av og tok med seg tusenvis av topphemmelige dokumenter som han siden har lekket til mediene. (NTB)

Mer fra Dagsavisen