Verden

Handler som før tross brexit

Sterke tall for handelsbransjen viser at bekymringen for britisk økonomi ikke har slått inn hos forbrukerne ennå.

Bilde 1 av 2

Tvert imot økte salgstallene i Storbritannia fra juni til juli med 1.4 prosent, viser tall som kom i går fra det statistiske sentralbyrået Office for National Statistics (ONS). Det er første gang utviklingen i handelsbransjen vises etter at britene stemte for brexit i slutten av juni.

Les også: Varsler ny sosial politikk

Venter nedgang

Hver nye bevegelse i økonomien følges med argusøyne i Storbritannia nå. Nesten hver eneste store bank i London sier de venter lavere vekst i Storbritannia som følge av brexit, og faren for en ny resesjon er høyst til stede.

Bekymringen har likevel ikke gitt utslag i handelsvarebransjen ennå, viser tallene som kom i går. Tallene forklares både med det gode været i sommer, og at mange utlendinger kan ha utnyttet fallet i pundets verdi med å dra til Storbritannia for å shoppe. For framtiden er fortsatt usikker, understreker eksperter.

– Vi kan vente oss lavere forbruk. Fallet i pundet vil presse levekostnadene opp det nærmeste året, og det vil gå ut over husholdningenes forbruksevne, sier leder for økonomisk analyse Anna Leach ved det britiske næringslivets hovedorganisasjon, CBI, ifølge The Guardian.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Før stormen?

Eksperter påpeker også at perioden fram mot jul blir ansett som en rolig periode før prosessen med utmeldingen av EU virkelig begynner. Nettopp tidspunktet for når denne prosessen formelt begynner, er et av de store spørsmålene nå. Landets nye statsminister, Theresa May, har klargjort at regjeringen ikke vil utløse den såkalte artikkel 50, som formelt starter utmeldingsprosessen, i år. Storbritannia vil ta seg til til å forberede forhandlingene for å sikre en best mulig løsning. Et nytt departement er i ferd med å bli etablert kun for å ta seg av utmeldingen av EU, og ledes av minister David Davis, en av dem som drev kampanje for å gå ut av EU.

Fra artikkel 50 blir utløst skal det etter reglene gå maksimalt to år før medlemslandet er ute av EU. Etter brexit har det vært en rekke spekulasjoner rundt hvor lang tid det vil ta før Storbritannia er ute. Kompleksiteten i prosessen kan føre til at det tar lang tid. Regjeringsmedlemmer har advart om at artikkel 50 kanskje ikke vil bli utløst før høsten 2017, og at brexit kan drøye så lenge som til slutten av 2019, skrev The Sunday Times søndag.

Les også: Derfor ble det Brexit-Boris

Vil ta tid

Både de vanskelige forhandlingene som venter, og at det skal holdes valg både i Frankrike og Tyskland, kan føre til forsinkelser.

Det er også blitt spekulert i om brexit i det hele tatt vil bli gjennomført – særlig dersom Storbritannia ikke finner noen god utgangsmodell. Theresa May har vært klar på at brexit betyr brexit. Utmeldingen kommer til å skje, tror førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

– Brexit kommer til å skje, men det kan nok ta opp mot tre til fem år før britene er helt ute. Om man ignorerer svaret fra folket vil all politisk legitimitet viskes bort, sier Mustad.

Les også: Duoen som skal redde Europa

Mer fra Dagsavisen