Verden

Grenseflyktninger frykter retur

Hellas prøver å få flyktningene ved grensen til å flytte til organiserte leirer. Samtidig frykter flyktningene retur til Tyrkia etter det pågående EU-toppmøtet.

Mens Europas politikere holder toppmøte for å takle flyktningkrisen (se neste side), er flyktningenes skjebne helt uviss ved grensen mellom Hellas og Makedonia.

Sykdommer sprer seg, og minst 12.000 flyktninger lever under elendige forhold i Idomeni rett ved grensen. Teltene ligger på søkkvåt grunn etter mye regnvær.

– Vi ser den menneskelige lidelsen toppe seg i Europa. Forholdene ved grensen her er rett og slett ulevelige, sa talsmann Babar Baloch i FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) da han besøkte området i helgen.

Les også: – Utrolig sjenerøse grekere

Født i telt

Nå forsøker greske myndigheter å flytte flyktningene. Hellas har opprettet mer organiserte leirer ulike steder i landet de siste par ukene, som skal huse flyktningene som har dannet uorganiserte leirer, mange av dem ved grensen til Makedonia.

Myndighetene har delt ut løpesedler der flyktningene oppfordres til å flytte til de organiserte stedene. De deler også ut løpesedler på de greske øyene for å hindre at flere tar veien opp til den gresk-makedonske grensen. Grensen er fullstendig stengt for alle migranter og flyktninger nå.

«Hellas vil tilby dere husly, mat og helsetjenester», lyder løpesedlene på arabisk, fransk og pashtun, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Toppmøte

Men mange av flyktningene vil ikke gi opp håpet om å reise videre nordover i Europa.

– Mange av dem venter på en avgjørelse på EU-toppmøtet. Vi sier at uansett hva som blir bestemt, er det tre leirer svært nær dem, sa Hellas’ viseforsvarsminister Dimitris Vitsas til Mega TV for få dager siden.

Hele flyktningsituasjonen i Europa ligger på bordet til EUs regjeringssjefer.

Hovedplanen er at Tyrkia skal ta tilbake alle som flykter over til Hellas, og at for hver syrer Tyrkia tar tilbake, skal EU ta inn en syrisk kvoteflyktning. Tyrkia skal få mer penger og tettere EU-tilknytning tilbake.

Hva som vil skje med flyktninger som allerede har tatt seg til fastlandet i Hellas er uklart. Frykten er stor for retur til Tyrkia.

– Da vi først hørte om avtalen gråt hele familien. Det var det verste vi hadde hørt siden vi forlot Irak, sier Salim som var i Tyrkia før de kom til Hellas.

– De vil ikke hjelpe, sier han til Deutsche Welle.

Les også: Her står striden

Mer fra Dagsavisen