Verden

– Gi oss brexiten vi ba om, May!

– Gjør som vi ba om, tordner Nigel Farage. Idet Theresa Mays tid renner ut for en EU-avtale driver brexit-forkjemperne full kampanje.

BOURNEMOUTH (Dagsavisen): – Jeg skulle ønske jeg kunne si det var en glede å være tilbake på scenen igjen med de andre her. Men sannheten er: De trodde de hadde sett det siste av meg. For jeg var fornøyd med resultatet av folkeavstemningen! Vi skulle ikke engang ha trengt å være her nå!

Folkemøter

Nigel Farage er tilbake. Den tidligere UKIP-lederen som offisielt har vært ute av britisk politikk mange ganger er i manesjen igjen. Nå roper han til en entusiastisk fullsatt sal.

«Takk Gud for Nigel Farage!» hadde en i salen ropt da Farage ble introdusert fra scenen. Stemningen er energisk i konferansesalen i kystbyen Bournemouth sør i England denne kvelden.

Utenfor står brexit-folkets «battle bus» – kampanjebussen. Ingen skulle tro at folkeavstemningen om EU faktisk ble tilbakelagt for over to år siden. Brexit-kampen er langt fra lagt død. De ihuga brexit-forkjemperne i den tverrpolitiske kampanjegruppen «Leave Means Leave» har slipt knivene foran innspurten i brexit-prosessen.

Folkemøtet i Bournemouth er ett av flere i løpet av en turné gruppen holder denne høsten.

De har bare uker igjen på å snu skuta og få det de ønsker: et fullstendig brudd med EU uten vage mellomløsninger.

Les også: Krise i forhandlingene: Her er striden som må løses for å få en avtale - spørsmål og svar

Kritisk

Aktivister på begge sider av EU-debatten driver nå aktiv kampanje – med vidt forskjellige mål. Felles for dem er at de taler statsminister Theresa May midt imot.

Onsdag holdes EU-toppmøtet i Brussel som i flere måneder har vært ansett som fristen for å bli enige om en avtale om uttrekningen av EU. Men forhandlingene er så fastlåste at samtalene ble stanset søndag fram til i dag. Nå er det helt i det blå om det i det hele tatt blir noen avtale mellom EU og Storbritannia, eller om britene går ut med en «no deal». Tiden er i ferd med å renne ut.

Krisen har helt bensin på bålet hos brexit-forkjemperne i «Leave Means Leave», som mener May bare roter det til ved å prøve å til noe annet enn et «raskt og rent» brudd med EU.

JUBEL: Kampånden er sterk i den fullsatte salen i Bournemouth.

Kampåneden er sterk på folkemøtet i Bournemouth. FOTO: ÅSNE GULLIKSTAD

De krever en såkalt «hard brexit» der Storbritannia blir stående helt fritt utenfor EU. Mantraet deres ligger nettopp i navnet på gruppen: Å gå ut betyr å gå ut, fullt og helt. Leave means leave.

Gruppen består av brexit-folk fra ulike ståsted. På podiet denne kvelden står, i tillegg til Nigel Farage, både næringslivsfolk og brexit-forkjempere fra De konservative, Labour og det nordirske partiet DUP.

– Jeg har brukt 25 år av mitt liv til å kjempe for å få dette landet ut av EU, roper Nigel Farage.

– For en dag 23. juni 2016 var! Det var den største demokratiske øvelsen i denne nasjonens historie!

Publikum hoier.

– Problemet er: ting går ikke akkurat etter planen. Vi har hatt et non-stop-forsøk fra store banker, big business og politikere som har drevet kampanje hver eneste dag etterpå for å utvanne det, utsette det – til og med på å stoppe brexit, sier Farage.

Publikum buer enig.

Les også: Isolert Theresa May: Blir hun presset i kne av sine egne?

Trakk seg

Da flertallet av britene i 2016 stemte for å gå ut av EU, så mente de å gå helt ut, lyder resonnementet fra brexiterne.

De er dypt skuffet over veien brexit-prosessen går. De mener Theresa Mays brexit-strategi blir «verken eller» – landet går ut i navnet, men ikke i praksis. De mener hun har sviktet løftet hun ga i sin første brexit-tale, da hun gikk hardt ut.

Derfor er slagordet deres også «Chuck Chequers» – kast Chequers. Det viser til den såkalte Chequers-planen, som er brexit-strategien statsministeren fikk banket gjennom under et regjeringsmøte på landstedet Chequers i juli, og som kostet May to sentrale ministere: utenriksminister Boris Johnson og brexit-minister David Davis. De trakk seg i protest fordi de mener May går inn for et altfor lite radikalt brudd med EU.

No deal?

May vil ikke at Storbritannia skal fortsette i det indre markedet eller EUs tollunion, men hun søker likevel en avtale der Storbritannia blant annet fortsetter fri flyt av varer med EU og vil fortsette å følge flere EU-reguleringer.

Men i realiteten har det etter hvert gått mot en forhandling om en løsning der Storbritannia i praksis på en eller annen måte skal være en del av en tollunion, selv om betingelsene ikke er avklart.

Harde brexit-forkjempere foretrekker heller at det ikke blir noen tilknytningsavtale med EU i det hele tatt – såkalt «no deal» – enn denne løsningen. «Leave Means Leave» mener at Storbritannia bør inngå frihandelsavtaler med land og partnere verden over, basert på Verdens handelsorganisasjon (WTO), som regulerer handelen mellom stater og har 160 medlemsland.

«No deal» er for mange britiske politikere et skremmende scenario som Storbritannia må unngå. Det er det ikke for de harde brexit-forkjemperne. «No deal, no problem!» er deres budskap.

Les også: Labour åpner for ny avstemning: - Nå er alt oppe i lufta

I et hjørne

Idet EU-toppmøtet i dag nærmer seg er statsminister Theresa May ekstremt presset inn i et hjørne, der hun både har brexit-forkjempere i eget parti, anti-brexit-politikere i eget parti og nordirske støttespillere som er garantister for regjeringen, mot seg.

De harde brexit-forkjemperne utgjør en reell trussel for Theresa May. Det konservative partiet er sterkt splittet i saken, og om lag 40 konservative parlamentsrepresentanter har sagt de vil stemme imot brexit-avtalen dersom den ligner på Chequers-planen. Sammen med opposisjonen, som kan komme til å stemme imot en brexit-avtale av helt andre grunner, kan de komme til å sette foten ned for avtalen May-regjeringen eventuelt gjør med EU. Fanebæreren over alle blant tory-politikerne, avgåtte utenriksminister Boris Johnson, har gjennom høsten pepret Theresa May med utfall mot hennes brexit-plan.

Ingen vet hva som skjer om det blir en «no deal». Mange er sterkt imot dette i parlamentet.

Les også: Her er veien videre i brexit-prosessen

Grensenøtten

Det er grensespørsmålet og Nord-Irland som er den store knuten i forhandlingene mellom. Problemet handler om hvordan den såkalte «backstop»-avtalen skal se ut. En slik avtale ønsker både EU og Storbritannias regjering å få på plass. Den skal være en slags sikkerhetsgaranti om at det ikke blir en «hard grense» mellom Irland og Storbritannia uansett hva slags – om noen – videre handelsavtale britene og EU etter hvert kommer fram til.

EU har foreslått at bare Nord-Irland får reguleringer i tråd med EUs – men dette er uakseptabelt for Theresa May fordi det nordirske unionistpartiet, DUP, som gir May-regjeringen parlamentarisk støtte, nekter å godta noe som distanserer Nord-Irland fra resten av Storbritannia.

May har foreslått at hele Storbritannia midlertidig blir med i tollunionen, men EU vil ikke ha noen midlertidig løsning. Ethvert forslag om å fortsette i tollunionen møter dessuten sterk motstand fra brexit-forkjempere i Mays eget parti. De frykter enhver løsning som binder Storbritannia til EU etter beexit.

Selv lojale ministere er dypt bekymret, ifølge BBC, som siterer en av dem:

– Hun er som en sjakkspiller som bare har kongen igjen – alt hun kan gjøre er å flytte én og én rute om gangen til hun er sjakk matt.

Les også: - Utmelding uten en avtale kan bli like ille som finanskrisen

– Arrogante EU

Frustrasjonen er stor også hos motpolen til leave-folket. Kampanjen for en folkeavstemning basert på brexit-fasiten øker fra dag til dag.

Nigel Farage fnyser av dem fra scenen.

– Nå snakker folk om at de vi ha en ny folkeavstemning. Men la meg si dere: Vi hadde en folkets avstemning i 2016! OG VI VANT!

Men han lover kamp om det skjer.

– Vi har slått dem én gang, og hvis det trengs vil vi slå dem igjen!

Jubel i salen. Farage mener leave-folk på grasrota er blitt enda mer imot EU.

– Jeg tror faktisk at, på grunn av den rene arrogansen fra Barnier og Juncker og alle i EU, ønsker vi brexit enda mer i dag enn for to år siden!

Mange 60+

Det er høy gjennomsnittsalder på publikum i Bournemouth denne kvelden. Et flertall ser ut til å være over 60. For to år siden stemte hele 60 prosent av velgere over 65 år for «leave». Forskjellen mellom de unge og de eldre er bare blitt større i løpet av disse to årene, ifølge professor John Curtice.

Mange av tilskuerne Dagsavisen snakker med denne kvelden er skuffet over Theresa May. Hun viste «harde takter» under sin første brexit-avtale, men har siden kompromisset for mye, mener de.

###

Will Podmore er skuffet over Theresa May. I bakgrunnen er motdemonstranter mot Podmore og de andre leave-folkene. Demonstrantene ønsker en ny avstemning. Foto: Åsne Gullikstad 

– Hun burde ha gått mye raskere, mer utvetydig og mer bestemt til verks. Hun har ikke gjort en god jobb i det hele tatt. Du forhandler ikke på knærne. Du må forhandle ved å true med å gå fra forhandlingene, sier Will Podmore.

Før arrangementet deler han ut brosjyrer utenfor konferansesenteret. Han er ikke med i «Leave Means Leave»-kampanjen, men støtter den helhjertet.

En liten gruppe demonstranter har møtt opp utenfor senteret. Det er de som vil ha en ny avstemning.

«Hey hey, Theresa May, give us all a final say!» roper de, og overdøver samtalen med Will Podmore.

– Vi har sagt vår mening. Regjeringen må bare gjøre det folket ba om, sier Podmore.

Les også: Slik kom Storbritannia hit: Fire tiår med turbulens

Egen buss

Da «Leave Means Leave»-kampanjen for alvor satte inn støtet sent i sommer, meldte Michael Botton seg som sjåfør for kampanjebussen. Han kjører Nigel Farage og de andre politikerne rundt fra by til by i disse dager.

– Når jeg stopper og snakker med folk er 95 prosent enige med oss, sier Botton, og blir avbrutt av et eldre ektepar som jubler mens de går forbi.

«Stop the Brexit betrayal», står det på hele den ene siden; «stopp brexit-sviket».

«Ha tro på Storbritannia. Det er på tide å levere det folket stemte for», står det på den andre siden.

– Forhandlingene er over nå, det er for sent. Det er fullstendig over, tror Michael Botton, som ønsker at Storbritannia får en verdensfrihandelsavtale.

Han er oppgitt over hvordan Storbritannia er blitt møtt av EU over mange år.

– Våre regjeringer har gått til Brussel i mange år og bedt om en bedre avtale. Vi har spurt og spurt og spurt. Måten vi er blitt møtt på i EU viser en fullstendig disrespekt overfor nasjonens ledere. Så den eneste løsningen, hvis man ikke liker klubben, er å gå helt ut, mener han.

###

Michael Botton kjører brexit-bussen fra by til by. Foto: Åsne Gullikstad

Folk som ber om en ny avstemning fnyser han av.

– Hvor mange ganger skal man be om en avstemning før man får svaret man vil ha? Hvis vi taper fotball-VM, ber vi om å få spille på nytt?

– Men de argumenterer med at folk egentlig ikke visste hvordan brexit ville se ut i 2016?

– Vi visste det. De som vil bli i EU får heller lage et eget parti som heter «La oss gå inn i EU igjen» og stille med det i neste valg, sier han.

Botton stemmer på De konservative, og det vil han gjøre neste gang også.

– Jeg ønsker meg en sterkere leder som kan stå opp for hva vi ønsker. Men akkurat nå trenger vår statsminister all støtte hun kan få, mener Michael Botton.

Les også: Bakgrunn: Slik bygger kampanjen for en ny folkeavstemningen seg opp

Mer fra Dagsavisen