Verden

- Gaza er som et 
jordskjelvområde

ØDELEGGELSER: Utbombede hus og gater ventet i går utenriksminister Børge Brende i Gaza. Men Israel er lite tilfreds med Norges bånd til Hamas.

JAFFA (Dagsavisen): - Hele nabolag er i ruiner. Jeg har vært i jordskjelvområder som i Haiti. Og det er akkurat likt her i Gaza. Ødeleggelsene er massive, sier Brende til Dagsavisen.

Som første internasjonale leder inspiserte han i går ødeleggelsene etter Gaza-krigen som kom til å koste over 2200 menneskeliv. Størst inntrykk var møtet med barna.

- Jeg snakket med barn som ikke lenger har noe hjem. Hele 4200 hus er ødelagt. UNICEF forteller at 370.000 barn i Gaza lider av psykososiale problemer. Det vil ta tid å få denne generasjonen på beina. Vi må stoppe dette, slik at vi ikke får nok en krig annethvert år, sier han.

Brende har fått signaler fra Israel om at blokaden av Gaza vil lettes. Tross krigen, håper han at fredsprosessen kan komme i gang igjen.

- Eneste farbare vei er en tostatsløsning. Og jeg håper og tror at før jul vil samtalene være i gang igjen.

Brubygging

Etter Gaza-besøket skulle han møte Palestinas president Mahmoud Abbas i Amman. Før på dagen hadde han politiske samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. De snakket om krigen, men også om framveksten av ekstreme islamister i Irak og Syria. Netanyahu kom med advarsler ikke bare til Norge, men også til Europa.

- Jeg tror vi ser er en voksende erkjennelse i verden rundt faren som islamistisk terror utgjør. Grupper som Den islamske staten, Hamas, al-Qaida og Hizbollah utgjør en trussel mot vår sivilisasjon, vår levemåte og våre verdier, sa Netanyahu, og la til at den som ikke forstår dette, vil få «terroren på sin dørstokk i morgen».

Mens Netanyahu beskriver Hamas og al-Qaida som «to greiner på samme tre», uttrykker en høytstående israelsk kilde stor misnøye med Norges fortsatte kontakt med den palestinske islamistgruppen.

Kritikk

- Norge har ikke oppnådd noe med sin kontakt med Hamas. De har kun gitt ekstremistene større legitimitet. Og kontaktene med Hamas er med på å undergrave Abbas, sier kilden til Dagsavisen.

Tross kritikken er det likevel klart at forholdet mellom Israel og Norge er bedret etter regjeringsskiftet. Ifølge israelerne viser Brende større forståelse for «den sammensatte virkeligheten» i Midtøsten.

- Vi ser en markant endring. Norges politikk er mer balansert. Og det fører til at vi også er mer villige til å lytte til Norge, sier den høytstående kilden.

Under den forrige regjeringen i Norge var forholdet preget av gjensidig mistenksomhet og til tider regelrette kriser.

Formålet med Brendes Midtøsten-besøk er å forberede giverlandsmøter som skal holdes i New York om få uker. De innsamlede pengene skal blant annet brukes til å gjenoppbygge Gaza. I motsetning til tidligere, skal Israel trolig ikke inviteres til toppmøtet.

Brende investerer også tid på å bygge opp et nettverk i Israel og Palestina. Dette er hans tredje besøk siden han overtok som utenriksminister. Brende har tidligere gitt uttrykk for å ville utdype Norges rolle i Midtøsten, og han har også sagt at mer kan oppnås i stille samtaler enn offisielle forhandlinger.

Mistillit

Men ennå er mistilliten mellom partene enorm. Israel gjennomførte akkurat en av sine største eksproprieringer av palestinsk land på den okkuperte Vestbredden. Netanyahus høyreorienterte regjering tok 400 hektar land fra palestinske landsbyer sør for Betlehem. På palestinsk side vokser den interne splittelsen. Formelt støtter både Abbas i Fatah og Hamas den palestinske samlingsregjeringen, men tilliten mellom rivalene er ikke-eksisterende.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen