Verden

Gåten Assad i Damaskus

Etter mer enn fire års krig ser man tegn til at Syrias president Bashar Assad svekkes. Syrere inne i det krigsherjede landet avviser dette som ønsketenkning.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Ennå kjempes det fra veisperring til veisperring, fra gate til gate i Syria. I går bombarderte regimefly veisperringer i Idlib-provinsen som hadde falt under islamistenes kontroll.

Lenger øst gikk aktivistene fra Den islamske staten til angrep mot Palmyra, en by som huser verdens trolig flotteste romerske ruiner. Palmyra ble kjent i det tredje århundret da dronning Zenobia ledet et opprør mot romerne. I dag er Palmyra igjen i fare for å bli ødelagt – av IS.

Nær Aleppo kjemper islamister mot islamister. Jabhat a-Nusra offentliggjorde i går videoopptak av barn tatt til fange utenfor Aleppo som angivelig skal ha kriget på vegne av Den islamske staten. Ifølge opptaket som ble gjort i fangenskap, hadde ikke barna annet valg enn å drepe.

– Muslimer dreper muslimer. Min fetter er på den andre siden. Enten dreper jeg min fetter eller så vil han drepe meg, sa en av guttene, ifølge a-Nusra, som lenge var en del av al-Qaida.

Svekket

Men tross kaoset er det mange som ser tegn til at Assad svekkes. At Idlib-provinsen er i opprørernes hender har isolert regimet. At Saudi-Arabia, Tyrkia og Qatar nå er villige til å samkjøre sin kamp mot regimet til Assad, blir også sett på som avgjørende.

Og skulle regimet falle denne gangen, er verdenssamfunnet omsider rede til å stille Assad til retten for krigsforbrytelser. En gruppe på i alt 50 syriske aktivister har samlet dokumenter og bevis og smuglet dem ut av landet.

Operasjonen som er blitt finansiert av vestlige land, inkludert Norge, ble avslørt av avisen The Guardian. Arbeidet var livsfarlig, en av syrerne ble drept, mens flere er blitt skadd eller torturert av regimet.

Krigsforbrytelser

Dokumentene skal bekrefte syriske lederes direkte involvering i krigsforbrytelsene. Mer enn 200.000 syrere er foreløpig blitt drept og over åtte millioner har måttet forlate sine hjem. Mange titusener er også i syriske fengsler.

En kilde i Damaskus som Dagsavisen har snakket med, avviser alt snakket om Assads svekkelse eller forestående fall. – Folk i Vesten forstår ikke hvem det er som styrer forholdene nå. Det er Iran, sier mannen til oss.

Å snakke med en utenlandsk journalist, og enda verre – å kritisere Assad, er ensbetydende med en smertefull død i Syria. – Men det er viktig for meg at verden forstår hva som skjer her, sier han til Dagsavisen.

– Det er general Qasem Soleimani fra al Quds-brigaden som kontrollerer forholdene nå, sier han. Iran og Syria er nære allierte. Og i 2012, da Assad så ut til å falle, ankom general Soleimani fra Teheran og snudde kampene i Assads favør. Siden har iranere trukket i trådene.

Irians involvering

– Uten Iran og den libanesiske Hizbollah-geriljaen ville Assad ha falt i løpet av få måneder. Så det er ikke riktig å spørre seg om hvor svak Assad er. Han er svak. Det avgjørende spørsmålet er hvor lenge Iran vil støtte Syria. Der ser vi ingen tegn til endring, sier syreren til Dagsavisen.

Over 10.000 iranere befinner seg i Syria for å lede den militære kampen mot grupper som IS og al Nusra. De kommer i stort sett fra Revolusjonsgarden og Basiji-militsen. Irans kontroll over de indre anliggende er så omfattende at mange nå anser Assad mer som en frontfigur, mens iranerne trekker i trådene. Denne prosessen har imidlertid møtt motstand selv blant Assads nære menn. Historien til Rustum Ghazaleh er illustrerende nok.

Ghazaleh, en syrisk etterretningsoffiser, var fryktet for sin brutalitet. 62-åringen hadde blant annet vært ansvarlig for å lede Syrias okkupasjon av Libanon, og var mistenkt for involvering i drapet på Libanons tidligere statsminister, Rafik Hariri, i 2005. Men Ghazaleh var også sterkt imot Irans innblanding i Syrias affærer. Og da iranske offiserer tidligere i år kom for å overta hans herskapshus i Dara’a provinsen, foretrakk han å sprenge det i luften framfor å la iranere overta. Han filmet eksplosjonen på video og sendte opptaket til hans rival i Assad-regimet, general Rafik Shehadeh.

Shehadeh var ikke imponert, og svarte over telefonen at Ghazaleh ikke var mye til mann. Dette ifølge lekkasjer til pressen i Libanon. Snart ankommer så en rasende Ghazaleh kontoret til Shehadeh. Men livvaktene til Shehadeh anholder ham og banker ham helseløs. Blødende blir han så dratt inn på kontoret til Shehadeh som spytter ham i ansiktet. Han døde av skadene for tre uker siden.

– Ghazaleh var en tyv og banditt. Men han var imot Irans kontroll over Syria. Og her ser man hva som skjer med dem som er imot Irans styre. I dag er det Iran, ikke Assad, som avgjør Syrias skjebne, avslutter Dagsavisens kilde i Damaskus.

Mer fra Dagsavisen