TOK GREP: Etter at opposisjonen onsdag varslet mistillitsforslag mot tre statsråder i statsminister Stefan Löfvens regjering, tok Lövfen grep torsdag formiddag: To statsråder går av.

Går usikker framtid i møte

Regjeringskrisen er foreløpig avverget. Men i svensk politikk råder det fullt kaos om hvorvidt noen vil klare å stable på beina et styringsdyktig flertall mot neste års valg.

– Sveriges problem er at det ikke er noe samarbeid mellom de politiske blokkene. Samtidig vil ingen samarbeide med Sverigedemokraterna. Det regnestykket går ikke opp, sier valgforsker Anders Sannerstedt ved Lunds universitetet til Dagsavisen.

IT-skandale og dårlig internkommunikasjon i regjeringen er langt fra Sveriges eneste problemer for tida. Sverigedemokraterna er i ferd med å spise opp flertallet på både rød og blå side – og gjør regjeringssamarbeid og stemmesanking i Riksdagen komplisert.

Lot to gå

I går formiddag holdt hele Sverige pusten foran statsminister Stefan Lövfens pressekonferanse, etter spekulasjoner om at det varslede mistillitsforslag mot tre statsråder fra opposisjonen ville lede til at regjeringen gikk av eller velger nyvalg.

Löfven endte med å la to statsråder gå. Forsvarsministeren blir sittende.

– Jeg tar ansvar for landet. I en sikkerhetspolitisk usikker verden ville det ikke være bra å kaste Sverige ut i en politisk krise, begrunnet Löfven.

Må forholde seg til SD

Nå er ballen over på opposisjonens banehalvdel. De må avgjøre om de vil gjøre alvor av den varslede mistilliten mot forsvarsministeren.

Uansett videre utfall får både rød og blå side en vanskelig jobb i å forholde seg til SDs fremgang. Det omstridte partiet er nå Sveriges nest største.

– Den svenske innvandringspolitikken har vært avgjørende. SD fikk et voldsomt oppsving etter den ukontrollerte innvandringsbølgen i 2015. I tillegg har de fått en dyktig partileder, og rensket ut rasistisk ideologi, forklarer valgforsker Sannerstedt.

vilde.blix.huseby@dagsavisen.no