Verden

Går sammen om siste nei-støt

INNSPURT: Kampen om de siste velgerne er ennå ikke over foran folkeavstemningen om selvstendighet i morgen. De britiske partilederne går sammen om et felles løfte om mer makt til Skottland.

GLASGOW/OSLO (Dagsavisen): De har alt å kjempe for dagen før dagen: Statsminister David Cameron, Liberaldemokratenes leder Nick Clegg og Labour-leder Ed Miliband håper skotske velgere i morgen vil tro dem på løftene om at Skottland uansett skal få mer makt - også om de stemmer nei til løsrivelse. I et felles brev på hele førstesiden til gårsdagens utgave av den skotske avisen The Daily Record har de tre undertegnet et løfte om at Skottland skal få mer å si.

Løpet er fortsatt helt åpent foran folkeavstemningen som avholdes i morgen. Og nervøsiteten merkes over det hele: Millioner av pengesedler er flyttet nord til Skottland av britiske banker som frykter skotter vil ta ut pengene sine i panikk dersom det blir stemt ja til selvstendighet, skriver avisen The Independent.

Garantier

- Folk ønsker forandring, skriver de tre partilederne i brevet.

- Å stemme nei vil føre til raskere, tryggere og bedre forandring enn en løsrivelse, skriver de videre.

De har tre garantier å komme med overfor skotske velgere:

* Omfattende utvidede fullmakter til Skottland under en tidsplan.

* Bedre fordeling av ressursene innenfor unionen.

* Større rådighet over finansiering av helsevesenet.

Nei-siden er mer nervøs enn noen gang foran folkeavstemningen, etter at ja-siden for halvannen uke siden for første gang gikk i ledelsen. De siste målingene viser jevnt løp blant dem som har bestemt seg, men fortsatt er det mange velgere som ikke har landet på et valg.

- Her i Skottland har vi snakket om økt myndighet i mange måneder. Det vi sier i dag, er at vi kan ha det beste fra to verdener, sier Labour-politiker Douglas Alexander til BBC.

Også tidligere Labour-stats­minister Gordon Brown, som selv er skotsk, var tidligere i uka på banen med krav om de tre garantiene, og det er dette som nå følges opp av de tre store britiske partiene.

Nei-siden håper velgerne skal søke tryggheten innenfor unionen, men samtidig føle at de får større makt. Statsminister David Cameron holdt mandag en svært følelsesladd og intens tale til det skotske folk, der han ba innstendig om at de stemmer nei.

- Hvis dere ikke liker meg; jeg vil ikke være her for alltid. Hvis dere ikke liker vår regjering; den vil ikke vare evig. Men hvis dere stemmer for å forlate unionen, vil det være for alltid, sa Cameron.

- Panikk

Men ja-siden avviser framstøtet om løfter som altfor uklart og altfor sent.

- Det er tydelig at «prosjekt panikk» er villig til å si hva som helst de siste få dagene av kampanjen for å stanse ja-bølgen - alt annet enn hva slags ny myndighet de vil være villig til å gi fra seg, sier en talsperson for kampanjen Yes Scotland.

Ja-folket mener den eneste måten å garantere at Skottland får all denne nye kontrollen på er å stemme ja torsdag.

- Det er ikke nok til å overtale skottene til å avstå fra muligheten til å bestemme over sin egen framtid, sier Skottlands førsteminister og leder for ja-bevegelsen, Alex Salmond.

Begge sider driver en frenetisk kampanje nå rett før avstemningen, i medier, på nettet og ute i gatene. Joe Hunter er en av dem som har gått fra dør til dør de siste ukene for ja-siden i Glasgows bydeler. Han tror ikke det vil komme noe særlig ut av løftene om utvidet kontroll innenfor unionen.

- Det vil ikke endre følelsen av være en region av England. Vi får ikke mulighet til å velge den regjeringen vi ønsker innenfor Storbritannia, sier Hunter til Dagsavisen.

Han var selv lenge en Labour-velger, men meldte seg ut av partiet da han syntes partiet sviktet fagbevegelsen og dessuten gikk inn for deltakelse i krigen i Irak. Nå er han medlem av Det skotske nasjonalistpartiet, som ledes av Alex Salmond.

I tillegg til de dramatiske konsekvensene for Skottland i seg selv og rest-Storbritannia dersom Skottland rykker ut, kan en løsrivelse ha store konsekvenser for britiske politikere og partier. Statsminister David Cameron risikerer å bli den britiske statsministeren som «godtok» en oppdeling av unionen, i og med at han har godkjent at Skottland skal få holde denne folkeavstemningen. For Labour i Storbritannia kan en løsrivelse få store konsekvenser for oppslutningen, da partiet i dag får mange plasser fra Skottland i parlamentet i Westminster.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen