Verden

Går mot hjertet av Assads regime

Deler av styrkene til Den islamske staten (IS) har forlatt oldtidsbyen Palmyra og satt kursen gjennom ørkenen i retning Syrias hovedstad.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Etter å ha funnet store våpenlagre i Palmyra, blant annet ved en forlatt militærflyplass, besitter IS nå nye anti-flyraketter og en lang rekke stridsvogner.

Jagerflyene til president Bashar al-Assad har de siste dagene gjennomført minst 160 angrep mot IS i og rundt Palmyra.

Likevel greier de ekstreme islamistene sakte å nærme seg hjertet til president Assads regime: Hovedstaden Damaskus.

Også den sunnimuslimske opprørsgruppen Nusrafronten, al-Qaidas filial i Syria, sier den nå sikter mot Damaskus.

LES OGSÅ: Gåten Assad i Damaskus

Presset Assad

Inne i Damaskus føler regimetoppene stadig mer av presset. Viseutenriksminister Faisal Miqdad anklaget denne uka USA, Tyrkia og Saudi-Arabia for å gi våpen til sine allierte geriljagrupper.

– Å støtte terroristene er aggresjon, brølte Miqdad.

IS er ikke blant gruppene Washington støtter. Likevel virker de ustoppelige.

Årsaken er trolig knyttet til at Assads egne styrker er demoraliserte og i liten grad villige til å kjempe hans kamp. Soldater deserterer i store antall, og rømmer regelrett fra sine baser.

Islamistene fra IS er derimot motiverte, brutale og raske, så på bakken er opposisjonen i dag ofte sterkest. Samtidig viser det seg at USAs overlegne styrke i lufta ikke greier å stanse de lett mobile geriljaenhetene. Dermed henger et stort spørsmålstegn over hele Washingtons strategi både i Syria og Irak.

På toppen av det hele er IS bare en av mange grupperinger som deltar i kampene. Det dreier seg ikke lenger om to, fem eller ti grupper. Flere hundre geriljagrupper kriger i dag over hele Syria. Om Assad faller, vil det trolig føre til en videre kamp gruppene imellom om den nye kontrollen.

Nå sier også lederen for opprørsgruppen Nusrafronten at gruppas mål er å ta Damaskus.

I et intervju med Al Jazeera onsdag advarer Abu Mohamad al-Golani Syrias alawitter, og ber dem ta avstand fra president Assad og endre sin tro om de vil beholde livet. Nusrafronten har sammen med andre opprørsgrupper inntatt store områder i det nordvestlige Syria de siste ukene, og kommet nærmere kystområdene der Assads regjering fortsatt står sterkt.

– Vi vil fortsette å fokusere på Damaskus og på å styrte regimet. Jeg kan forsikre dere om at dette ikke vil ta lang tid, sa al-Golani i intervjuet.

Nusrafronten er den sterkeste grupperingen blant syriske opprørere som er imot både regimet og IS.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Iran støtter

Iran mener imidlertid Assad-regimet vil stå imot presset fra blant annet IS.

– Vår støtte til Syria beskytter Damaskus fra Den islamske staten, hevder Mohammad Javad Zarif, Irans utenriksminister.

Mens utallige grupperinger kjemper på bakken, er et stort antall land, inkludert Saudi-Arabia, Iran, Russland, Jordan, Qatar, Tyrkia og USA, involvert som støttespillere til de forskjellige sidene.

Slagmarken er så innfløkt at to fiender, som USA og Syria, kan ende opp med å bombe samme mål på samme dag – ettersom målet er en felles fiende. De siste dagene har både Syria og USA bombardert IS-mål i byen Raqqa.

LES OGSÅ: – Skal ikke ødelegge ruinene

Lommer av fred

I Damaskus ser man i dag en merkelig blanding av krig og lommer av stabilitet. I den palestinske flyktningleiren Yarmouk i utkanten av byen pågår kamper mellom jihadister og regimestyrker. Nærmere sentrum greide gruppen Ahrar a-Sham al-Islamiya å drepe general Bassam Muhana al-Ali, en regimetopp, ved hjelp av en bombe festet under bilen hans.

– Slike operasjoner er ment å sende en melding til regimet om at sikkerheten de opplever i Damaskus er falsk, sa Abu Abid talsmann for gruppen, til nyhetsformidleren Syria Direct om attentatet.

Operaen og teateret er stengt i hovedstaden, men folk kan fortsatt gå på kino og på restauranter. Ved Cinema City kan en i dag se filmen «Tomorrow Land» med George Clooney. «Forestill deg et sted der alt er mulig», står det skrevet på filmens reklameplakat – et budskap som kanskje vil gi andre assosiasjoner i Syria i dag.

LES OGSÅ: Irak og Syria øker angrepene mot IS

Mer fra Dagsavisen