Verden

Fryser husleieprisene

Frankrikes president François Hollande har nå innført regulering av husleiepriser og skatt på finanstransaksjoner.

Å gjøre noe med de høye leieprisene var et av sosialistpartiets viktigste valgløfter, og onsdag denne uka trådte loven om regulering av utleiepriser i kraft. Få hadde trodd at Frankrikes president François Hollande ville tørre å ta radikale grep for å presse prisene ned. Men loven, som forbyr et stort antall huseiere å sette opp husleien når en leiekontrakt skal fornyes, har skapt få reaksjoner.

Boligminister Cécile Duflo gikk tidlig ut for å berolige skeptikerne.

- Ingen fornuftige huseiere har noe å frykte, sa Duflo da loven ble lansert tidlig i juli.

Loven skal bremse prisøkningen og stoppe dem som har misbrukt sin stilling i krisetider, ifølge den franske regjeringen.

Følger loven

Reguleringene lener seg på en lov om husleie fra 1989, som åpner for at staten kan regulere leieprisene i et geografisk område hvis prisnivået og prisutviklingen er «unormalt» høy. Reguleringene gjelder 38 byer og tettbebodde strøk, der rundt 40 prosent av befolkningen bor. Den vil gjelde til en ny boliglov skal legges fram i 2013, skriver franske Le Huffington Post.

Det finnes unntak: Hvis utleier bruker store summer på oppussing eller leia har vært unormalt lav, kan de få unntak fra regelen. Ifølge en meningsmåling utført for Ifop, sier 80 prosent av de spurte at de støtter reguleringer av høye utleiepriser.

Høye priser

Franskmenn har lenge slitt med høye utleiepriser, og ifølge den franske avisen Liberation er 42 prosent av befolkningen leietakere. En familie bruker dobbelt så stor del av inntekten sin på husleie i dag som for 22 år siden: Gjennomsnittlig utleiekostnad har gått fra 13 prosent av en familieinntekt i 1980 til 26 prosent i dag. Samme avis skriver at leiepriser mange steder har gått opp med 50 prosent i tiåret fra 2001 til 2011.

Christian Jacob, leder av det konservative opposisjonspartiet Union pour un Mouvement Populaire (UMP) er ikke fornøyd med reguleringen.

- Det riktige svaret på huskrisen er å forbedre tilbudet ved å bygge flere boliger, sier Jacob til La Jeune Politique.

Også foreningen for huseiere er skeptiske til loven, som de mener er for radikal og for omfattende.

Hollande lover også å bygge 500.000 nye boliger hvert år for å få utleieprisene ned.

Robin Hood

Samme dag som husleiereguleringen trådte i kraft, innførte Frankrike 0,2 prosent skatt på finanstransaksjoner. Skatten er blitt kalt en «Robin Hood»-skatt av blant annet Attac, som lenge har jobbet for å innføre en slik avgift. Skatten vil omfatte alle transaksjoner med aksjer i franske selskaper med markedsverdi over en milliard euro, og er forventet å gi en halv milliard euro i inntekt i løpet av skattens første år. Ifølge Hollande vil en del av pengene gå til et fond som skal bekjempe aids.

Martin Giset, nestleder i Attac Norge, er storfornøyd med Frankrikes initiativ.

- Det er veldig bra at man nå skattlegger den sektoren som har bidratt til å skape krisen, og som samtidig sitter igjen med uforholdsmessig mye profitt, sier Giset til Dagsavisen.

Han oppfordrer Norge og den rødgrønne regjeringen til å følge Frankrike.

- Nå holder det ikke lenger å si «vi kan ikke gjøre dette alene». Initiativet er kommet og det er på høy tid at Norge følger etter, sier Giset.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen