Foto: Menahem Kahana

Frykter vinteren i Øst-Ukraina

Demokratibevegelse frykter for livet til folk i Øst-Ukraina. De går en kald vinter i møte når Ukraina stenger det statlige tilbudet i ­områdene.

Denne uka advarte NATO-sjef Jens Stoltenberg Russland mot en militær oppbygging av krisen i Øst-Ukraina. Lørdag annonserte ukrainske myndigheter at de legger ned alle statlige tjenester og banktjenester i områdene som kontrolleres av pro-russiske styrker i Øst-Ukraina.

- Vi er bekymret for sivilbefolkningen i områdene, særlig de eldre som ikke kan dra noe sted, sier Sergey Tkachenko, som leder Donetsk-avdelingen for organisasjonen Committee of Voters of Ukraine.

Dagsavisen snakker med Tkachenko på telefon fra Kiev, der organisasjonen befinner seg etter at de for seks måneder siden ble tvunget til å flytte lokalet fra Donetsk. Dette skal ha skjedd av hensyn til de ansattes sikkerhet.

Donetsk-avdelingen, som arbeider som uavhengig valgobservatør og for å styrke sivilsamfunnet, er i kontakt med personer som bor inne i områdene. «Det er krigslignende tilstander der», sier Tkachenko.

 

- Kollega ble kidnappet

445.176 personer, blant dem 122.600 barn og 87.000 eldre er blitt forflyttet fra Donbas-regionen den siste tida, skriver Kyiv Post. Eksperter frykter at flere ukrainske byer vil invaderes de neste dagene.

Organisasjonen har selv fått føle på kroppen at spenningen er høy mellom ukrainske styrker og pro-russiske separatister.

Tchachenko forteller at en valg­observatørkollega i samme organisasjon ble arrestert av pro-russiske separatister ved en post ved inngangen til Donetsk. Hun skal ha dratt tilbake til områdene for å hente varme klær til vinteren. Separatistene skal ha trodd at hun hadde informasjonsmateriell med koordinatene til ukrainske posisjoner og at hun var en medhjelper for den ukrainske hæren.

- Vår kollega var fanget i 12 dager og holdt i et militærfengsel, sier Tkachenko.

De skal ha lyktes i å få henne ut av fengsel i samarbeid med lokale venner som forhandlet med separatistene. Hun ble frigitt tirsdag denne uka, opplyser Tkachenko, som kun har fått snakket kort med kvinnen etter frigivelsen.

 

- Humanitær katastrofe

Vel 5,2 millioner mennesker lever i de okkuperte områdene Donetsk og Luhansk, ifølge de siste tallene fra FN.

* 460.365 personer er internt fordrevet.

* 508.515 har flyktet til naboland.

Naftogaz, Ukrainas statlige gass­leverandør, sier at de vurderer gass-kutt til områdene på grunn av ubetalte regninger.

- Vi frykter at vinteren i Donetsk og Luhansk kan bli katastrofal. Mange hus kan bli uten oppvarming. Folk har ikke råd til å betale elektrisitet eller gass. Hvis ikke situasjonen endres, kan dette bli den siste vinteren for mange, sier Tkachenko.

- Vi frykter en humanitær katastrofe. Det er forståelig at presidenten har innsatt en økonomisk blokade av separatistene, men det er en dårlig avgjørelse for eldre personer og pensjonister som ikke kan komme seg ut av områdene, sier Tkachenko, som mener de ukrainske myndigheter ikke har kommet med noe alternativ til disse utsatte gruppene.

 

- Føler seg glemt

Tkachenko sier at de frykter at situasjonen vil gå over til «en reell krigssituasjon». Den ukrainske regjeringen har ikke kommet med noe informasjon om evakuering av personer i områdene. Mange føler seg glemt av ukrainske myndigheter, mener Tkachenko.

- Dette er ikke bare et spørsmål om territorium, men om folk. Folk ser ikke den støtten de trenger fra myndighetene. Mange tviler på om Ukraina er villig til å beskytte dem, sier Tkachenko.

I et intervju med den tyske TV-kanalen ARD sier Russlands president Vladimir Putin, som svar på spørsmålet om de støtter separatistene med våpen, at personer som mener de fører en rettferdig krig, alltid vil finne våpen. Han bekrefter også at separatistene ikke følger Minsk-avtalen, men sier at Russland ikke kan tvinge dem til å gjøre det. Putin mener Ukraina er ansvarlig for eskaleringen.

- Sanksjonene mot Russland må bli strengere. Ukraina trenger også militært materiell fra Vesten, sier Tkachenko.

- Hva er Putins ­strategi mot Ukraina?

- Jeg tror ikke at Putin har en definert strategi i Ukraina. Putin har en geopolitisk strategi der han vil kjempe for å beholde deler av Ukraina dersom dette er nødvendig. Blir det for ukomfortabelt å fortsette krigen, vil han stoppe den.

Tkachenko tror sanksjoner og fallende oljepris vil påvirke Russlands linje overfor Ukraina.