Verden

Frykter flere opptøyer

Raseriet og protestene etter frikjennelsen av politimannen Darren Wilson har spredd seg fra Ferguson til byer over hele landet. Hver uke blir to svarte menn drept av hvite politistyrker i USA.

NEW YORK (Dagsavisen): Moren til drepte Michael Brown brøt sammen i høylytt gråt da hun fikk beskjeden om at politimannen som tidligere i høst skjøt og drepte sønnen hennes, nå får gå fri. Natt til i går tok tusenvis av mennesker over hele USA til gatene for å protestere mot det som oppfattes som en dypt urettferdig og rasistisk avgjørelse.

«Svarte liv har verdi», synger demonstranter i New York. «Vi er alle Michael Brown», roper aktivister i Ferguson.

Men drapet på tenåringen i Ferguson i Missouri er langt fra enestående. I helgen ble en 12 år gammel gutt i Cleveland skutt og drept av politiet, som trodde lekepistolen hans var ekte.

To svarte menn blir drept av hvite politimenn hver eneste uke, ifølge en gjennomgang gjort av avisen USA Today.

 

«En demon»

Drapet på Michael Brown har likevel fått begeret til å renne over for mange, blant annet på grunn av politiets håndtering etter drapet, der de framstilte ubevæpnede 18-åringen som en farlig kriminell.

Frikjennelsen av den hvite politimannen har satt nytt søkelys på raseskillet i USA og det mange mener er et systematisk og rasistisk politi- og rettssystem. Ifølge tall fra FBI blir svarte mistenkte skutt og drept av hvite politimenn i gjennomsnitt 96 ganger hvert år. En annen undersøkelse, gjort av medieorganisasjonen Pro Publica, viser at svarte menn i USA har 21 ganger større sjanse for å bli drept av politiet enn hvite menn.

Forsvarsadvokat Patrice Almanda Sulton i Washington DC sier saken har vakt ekstra sterke følelser på grunn av måten politiet i Ferguson har behandlet den på. Liket av 18-åringen ble blant annet liggende åpent på gata i flere timer.

- Generasjonen før meg opplevde lynsjing. Dette oppleves som en annen måte å advare oss på, sier Sulton til Dagsavisen.

Hun mener den eneste måten å forandre den rasistiske praksisen på, er å gjøre grunnleggende endringer i USAs rettssystem.

- Unge svarte oppfattes som farlige av hvite politimenn. Der jeg ser et ufarlig barn, ser mange hvite politimenn en fare, sier Sulton.

Darrell, politimannen som skjøt Brown, har forklart at han syntes Brown så ut som en «demon.»

 

Kritikk fra FN

Mens USAs president, Barack Obama, maner til ro, kommer FN med kritikk av de mange politidrapene. FNs menneskerettighetssjef, Zeid Ra‘ad al-Hussein, mener antallet unge afroamerikanere som blir skutt av politiet i USA, er uproporsjonalt høyt, og sier situasjonen i USA uroer ham.

- Jeg er dypt bekymret over det uproporsjonalt høye antallet unge ­afroamerikanere som dør i sammenstøt med politifolk, så vel som det uproporsjonalt høye antallet afroamerikanere som er i fengsel i USA og det uproporsjonalt høye antallet afro­amerikanere som er dømt til døden, sier han, ifølge NTB.

 

Drept i Brooklyn

For en knapp uke siden ble 28 år gamle Akai Gurley skutt og drept av en politimann i East New York i Brooklyn. Her i det fattige og relativt farlige nabolaget er naboene mer triste enn sinte.

- Det skjer altfor ofte. Og når det alltid er afroamerikanere som blir drept, da blir det unektelig et spørsmål om rase, sier en nabo som ikke vil ha navnet sitt i avisen.

Barnefaren var ubevæpnet og på vei ned en mørk trappeoppgang i en kommunal leilighet da han ble skutt i magen av en uerfaren politimann. I motsetning til politiet i Ferguson, rykket New Yorks politisjef raskt ut med en uforbeholden beklagelse, der han understreket Akai Gurleys uskyld. Ved trappeoppgangen, der Gurley ble skutt, er levende lys, minneord og plakater. «Svarte liv har verdi», leser en. «Vi er alle Akai Gurley», leser en annen.

De fleste naboene haster forbi telysene, blomstene og plakatene. Nesten ingen vil snakke.

- Bare fordi vi bor her, betyr ikke at vi er kriminelle. De kan ikke behandle alle som mistenkte, sukker en nabo.

Hun forteller at hun nekter sin egen 13 år gamle datter å ta trappene - en vet aldri hva som kan skje der.

- Du er ikke trygg noe sted. Men det er for ille at også politiet tar uskyldig liv, sier tobarnsmoren.

Mer fra Dagsavisen