Verden

Frykter flere ensomme ulver

Hvor mange unge ekstremister vil følge i Mohamed Merahs fotspor? Flere enn vi aner. Og de er umulige å få øye på, advarer terrorekspert Sajjan Gohel.

I 32 timer holdt Frankrike pusten mens store politistyrker beleiret leiligheten til Mohamed Merah, som stolt innrømmet drapene på sju personer i og rundt Toulouse. I en TV-overført aksjon endte dramaet med Merahs død: Han ble skutt i hodet etter å ha angrepet politiet som tok seg inn i leiligheten. I samme øyeblikk som det dødelige skuddet ble avfyrt, kastet Merah seg ut av vinduet. 23-åringen var død da politiet fant ham på bakken.

Ny type terror

Dramaet i Frankrike er over. For denne gang. Men vi vil se flere såkalte ensomme ulver i tida framover, advarer Sajjan Gohel, leder for internasjonal sikkerhet ved tenketanken Asia Pacific Foundation.

- Det vi ser nå er en ny type terrorisme, sier Gohel til Dagsavisen.

Han tror Merahs handlinger vil inspirere flere unge ekstremister, såkalte ensomme ulver.

- Han har vist hvor lett det er å på egen hånd skape frykt og redsel i et helt samfunn. Det er det som er terrorisme, sier Gohel, som mener den lange jakten og medieeksponeringen har bidratt til å gjøre Merah til en inspirasjonskilde.

Hvor mange potensielle ensomme ulver som finnes, er umulig å vite.

- De er veldig vanskelige å få øye på og forsvare seg mot, nettopp fordi de opererer alene og driver i det små, sier Gohel.

Overvåker få

Franske myndigheter hadde holdt øye med Mohamed Merah siden i fjor, og visste at han hadde besøkt Afghanistan og det militante grenseområdet Waziristan i Pakistan. Det var likevel lite som tydet på at 23-åringen var farlig, ifølge innenriksminister Claude Gueant. Han forsvarer Frankrikes innsats for å stoppe terrorister de siste ti årene.

- Ensomme ulver er formidable motstandere, sier Gueant, som bekrefter at Merah har hatt kontakt med al-Qaida.

Rundt 60 «islamister med terroristtendenser» sitter fengslet i Frankrike, mens 700 har blitt pågrepet de siste ti årene. Balansegangen mellom privatlivets fred og behovet for sikkerhet debatteres heftig i franske medier.

- Vi kan ikke overvåke noen som ikke har vist seg å være farlig, sier kriminolog Alain Bauer til Le Monde.

Det vil uansett bli vanskelig å finne de ensomme ulvene.

- Mange har ikke noe kriminelt rulleblad. De kan være høyt utdannede og framstå som moderate, sier Gueant, og henviser til Anders Behring Breivik, som aldri offentlig diskuterte sine mest ekstreme ideer.

Skjerper kampen

Heller ikke Mohamed Merah framsto som spesielt religiøs: Han diskuterte sjelden religion og ble nylig sett på en nattklubb i Toulouse.

Frankrikes president Nicholas Sarkozy har gjenopptatt valgkampen, og lover å skjerpe innsatsen mot ekstremisme og hatideologi.

- Fra nå av vil enhver person som jevnlig besøker nettsider som støtter terrorisme, og som oppfordrer til hat og vold, bli straffet for kriminell virksomhet, sier Sarkozy.

Presidenten vil også skjerpe straffene for personer som går gjennom det han kaller «ideologisk indoktrinering» i utlandet, samtidig som han vil granske om det forekommer ekstremistisk propaganda i franske fengsler. Mohamed Merah tilbrakte 18 måneder i fengsel i 2008. Ifølge hans advokat var det der han utviklet hatet mot det franske samfunnet.

Politiet holder muligheten åpen for at Merah kan ha samarbeidet med noen, og har pågrepet broren hans.

heidit@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen