Verden

Frykter at riving av hus vil få større følger

Israels riving av over 70 boliger i Øst-Jerusalem har sendt sjokkbølger gjennom hele det palestinske samfunnet. – Nå er det klart at verden ikke lenger bryr seg om oss, sier en palestiner.

JERUSALEM (Dagsavisen): I det solen gikk opp mandag morgen inntok flere hundre israelske soldater plutselig et område i okkuperte Øst-Jerusalem der hus skulle rives. Over 350 mennesker var ved å miste tak over hodet.

– Dette er en katastrofe for alle disse familiene, sier Jamal Jamaa, en av lederne i den palestinske organisasjonen Stop the Wall.

Gravemaskiner hadde da revet de palestinsk-eide husene, det ene etter det andre, og bare ruinene av de tidligere familiehjemmene lå igjen på bakken.

bolig: En gravemaskin river en av de palestinsk-eide bygningene på den okkuperte Vestbredden. FOTO: NTB SCANPIX

Et av byggene som ble revet. Foto: Ahmad Gharabli/NTB scanpix 

– Mange av dem har mistet alt de eier. Nå er de på gaten, på bar bakke, og er avhengig av hjelp fra naboer eller familie. Dette dreier seg om barn også, det er mange barn blant de nye husløse, sier Jamaa frustrert til Dagsavisen.

Ifølge Israel var hjemmene bygget for nære den åtte meter høye muren som landet har satt opp inne på den okkuperte Vestbredden, for å hindre selvmordsbombere i å komme seg over grensen.

Flere enn tidligere

Jamal Jamaa er dypt bekymret nå, for dette dreier seg ikke kun om skjebnene til disse titalls familiene, sier han.

– Aldri tidligere har Israel revet så mange hus på en gang. Dette er første gang siden Israel okkuperte området i 1967 at over 70 boliger ble revet på en enkelt dag, sier han til oss, og frykter for framtida.

Les også: – Trumps plan er dømt til å mislykkes

Ny fase

– Dette kan være en ny fase i kampen mot palestinerne. Israel ønsker å gjøre livene for palestinerne i Øst-Jerusalem så vanskelig at så mange som mulig flytter ut. Når verdenssamfunnet er vitne til Israels forbrytelser, men ikke gjør noe, skjønner Israel at de bare kan fortsette, advarer Jamaa, og retter deretter en pekefinger i en helt konkret retning.

– Norge har et spesielt ansvar. Av og til protesterer Oslo, men landet snakker med to tunger, for Norge undertegner også avtaler med Israel for å øke handelen med landet, sier han til oss.

Det er samtidig liten tvil om at palestineres skjebne i disse dager drukner i mer dramatiske nyheter fra Midtøsten, som den militære spenningen i Persiabukta mellom Iran og USA eller bombarderingene i Syria. Men, forteller Samir Abdallah, en tidligere palestinsk statsråd, det er også noe annet som spiller inn.

– Det amerikanske presset mot vestlige stater viser seg å være effektivt. USA har signalisert at man ikke lenger skal bry seg om palestinerne, og at tida er inne for å fortsette videre uten oss. Og det er det som skjer, sier Abdallah til Dagsavisen.

Les også: Trumps kyniske bruk av antisemittismen

Bedret relasjoner

Samme dag som Israel rev husene, var en blogger fra Saudi-Arabia på besøk inne på kontoret til statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. Bloggeren skal blant annet ha sunget for Netanyahu – på hebraisk.

Bosetning: Et bilde fra Sur Baher, der flere hus ble revet mandag, med utsikt mot den israelske bosetningen har Homa. FOTO: NTB SCANPIX

Et bilde fra Sur Baher, der flere hus ble revet mandag, med utsikt mot den israelske bosetningen Har Homa. Foto: Ahmad Gharabli/NTB scanpix 

Kanskje overraskende nok, men Israel under Netanyahu har helt klart bedret landets forhold til store deler av den arabiske verdenen, nettopp på bekostning av palestinerne. Israel har nå synlige og mindre synlige relasjoner med golfstatene og de arabiske landene i Nord-Afrika. Tilnærmingen kom som følge av to andre parallelle utviklinger – at Iran søkte å spre sin innflytelse inn i det arabiske Midtøsten og at USA samtidig reduserte sin involvering i regionen.

Ifølge Samir Abdallah forsøker de arabiske landene nå å gjøre noe som for få år siden ville vært utenkelig.

Les også: –  Netanyahu er en katastrofe for forholdet til USA

Ny beskytter

– Mange arabiske land prøver å få Israel til å beskytte dem. Før hadde USA denne rollen, men mange arabiske land stoler ikke lenger på Washington, og vil at Israel i stedet skal beskytte dem militært, sier han.

At Israel i dag hjelper Jordan, Egypt og en rekke golfstater er ikke lenger en hemmelighet.

For palestinerne er mulighetene plutselig blitt begrenset. Mustafa Barghouti, en palestinsk lege og politiker som lenge har kjempet mot nettopp husrivingene, tror det bare er en vei ut.

– Israel hadde aldri våget å gjøre det de gjør hvis ikke de visste at de hadde USAs støtte bak seg. Og vi gikk inn i Oslo-prosessen fordi vi trodde det vi ville få en stat. Men hvis alt dette ikke går nå, vil vi kreve en enstatsløsning, at hele Palestina og Israel blir en stat, sier han til oss.

EU kalte mandag rivingen av palestinske hus for ulovlig, og krevde at det ble stanset umiddelbart.

Bygningene ligger ved den palestinske landsbyen Sur Baher. Den israelske kjennelsen omfattet rundt 70 leiligheter som enten var ferdige eller under bygging, opplyste FNs nødhjelpskontor OCHA.

Les også: Mørke dager før nyvalg i Israel

Mer fra Dagsavisen