Verden

Frykter 10.000 omkomne i jordskjelvet

10.000 mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet i Nepal, sier landets statsminister. Ifølge FN er 8 millioner nepalere berørt av naturkatastrofen.

Tirsdag ettermiddag norsk tid var 5.057 mennesker bekreftet døde og over 8.000 skadd. Men mange mennesker ligger fortsatt under ruinene av de mange sammenraste bygningene, og statsminister Sushil Koirala sier det endelige antallet ofre derfor vil bli mye høyere, trolig rundt 10.000.

– Vi gjør alt vi kan for å få redningsarbeidet til å gå så fort som mulig, sa han på en pressekonferanse tirsdag. Samtidig gjentok han bønnen til verdenssamfunnet om å sende hjelp til landet.

– Vi trenger telt og medisiner, og behandling og rehabilitering av ofrene er en stor utfordring. Det er som i en krigssone her, sa Koirala.

Les også: Harde dager venter ofrene i Nepal

8 millioner rammet

FN anslår at til sammen 8 millioner nepalere er berørt av skjelvet på en eller annen måte. Svært mange har mistet hjemmene sine, eller de tør ikke gå inn i husene sine igjen fordi bygningene har fått skader og kan rase sammen.

Frykten for etterskjelv er stor, og det er mangel på mat, renseutstyr til vann, tepper, telt, medisiner og medisinsk utstyr.

Desperate

Myndighetene får hard kritikk for å være altfor sene med å få ut hjelpen. Folk er stadig mer desperate etter hjelp og informasjon om hva som skjer og hva de skal gjøre.

– Regjeringen gjør ingenting for oss. Vi må grave med bare hender, sa Anil Giri, som sammen med 20 frivillige lette etter to venner de mener ligger begravet i ruinene.

Myndighetene innrømmer at de er tatt helt på senga av katastrofens omfang, og de appellerer til det internasjonale samfunnet om å komme med hjelp.

Ødelagt infrastruktur

Situasjonen i det fra før svært fattige landet er nå svært vanskelig. Selv om hjelpen fra utlandet begynner å ankomme Nepal, er det vanskelig å få hjelpen ut ettersom mye av infrastrukturen er ødelagt.

Hovedstaden Katmandu er hardt rammet, men også mange avsidesliggende byer og landsbyer har også fått store ødeleggelser.

Det kraftige skjelvet rammet landet lørdag og hadde en styrke på 7,9. Skjelvet var det kraftigste i landet på 81 år. (NTB)

Norge øker støtten til Nepal med 100 millioner

Regjeringen øker støtten til jordskjelvrammede i Nepal med 100 millioner til 130 millioner kroner, opplyser statsminister Erna Solberg (H).

Samme dag som det kraftigste jordskjelvet rammet lørdag, lovet norske myndigheter 30 millioner kroner til den akutte nødhjelpsinnsatsen i det fattige landet.

De pengene er allerede fordelt i FN-systemet og andre i den akutte fasen. Da Solberg og utenriksminister Børge Brende (H) møtte norske hjelpeorganisasjoner tirsdag ettermiddag, kunngjorde statsministeren at beløpet i første omgang økes med 100 millioner kroner.

– Det betyr at den samlede norske støtten kommer opp i 130 millioner, sier Solberg og varsler at nødhjelpen kan komme til å øke etter hvert som behovene blir klarlagt.

Akutt

Regjeringen vil fordele de 100 millionene når behovene er bedre klarlagt, noe som trolig vil skje når FNs appell kommer onsdag.

– Vi har valgt å prioritere det som er viktigst i den akutte nødhjelpsfasen, nemlig søk og redning – finne dem som er skadd. Å få inn både medisiner og helsehjelp er avgjørende, og så vet vi at rent drikkevann er vesentlig, sier utenriksminister Brende.

Solberg påpeker at behovet for hjelp er enormt etter jordskjelvkatastrofen i Nepal, der døde fortsatt hentes ut av ruinene.

– Vi vet det er mange og omfattende ødeleggelser. Livsgrunnlaget er ødelagt for mange, og ikke minst er det mange som er skadd, og mange liv som er gått tapt, sier statsministeren.

Sterke bånd

Norge og Nepal har et spesielt forhold, mener hun.

– Det er mange sterke bånd mellom Norge og Nepal. Alt fra fjellklatrerne som har dette som sitt ypperste mål, til organisasjonene som har jobbet der lenge. Vi har også mange nepalere i Norge, sa Solberg og roset hjelpeorganisasjonenes innsats.

Åtte millioner mennesker er rammet av jordskjelvet i Nepal, anslår FN. Tirsdag var over 4.300 mennesker bekreftet omkommet, men så mange som 10.000 mennesker kan ha mistet livet, ifølge landets statsminister. (NTB)

Røde Kors-hjelpere håper å nå raskt fram til Nepal

Et feltsykehus med leger, sykepleiere og jordmødre flys de neste dagene fra Norge til jordskjelvrammede Nepal. Røde Kors håper det vil være i drift fra helgen av, tross store logistikkproblemer.

Av Gunnhild H. Bjerve

De siste dagene er det kommet rapporter om at nødhjelp og redningsarbeidere ikke får slippe inn i landet fordi den internasjonale flyplassen i Katmandu er sprengt. Flyplassen kan bare håndtere åtte fly av gangen, og de største transportflyene kan ikke lande der. Derfor må utstyret til feltsykehuset sendes med to mindre fly.

– Det er en stor utfordring for oss, medgir nødhjelpskoordinator Thomas Lahnhtaler i Norges Røde Kors. Han har imidlertid godt håp om at sykehuset vil komme fram. De første av de 35 Røde Kors-delegatene, blant dem en logistikk-ekspert, er alt på plass.

– Vi er i forhandlinger om tillatelse til å lande og regner med at det første flyet er på plass torsdag, sier Lahntaler til NTB.

Fulle lagre

Problemet for nødhjelpsforsendelsene er ikke først og fremst kapasiteten til å ta imot fly. Ei heller at kommersielle passasjerfly tar opp plass på bekostning av hjelpesendingene, ifølge ham.

– Lagrene på flyplassen er fulle. De mangler lastebiler til å frakte ut utstyrer og tilstanden på veiene er dårlige, forklare han.

Dermed hoper nødhjelpsutstyr og andre varer seg opp på flyplassen. Flyplassmyndighetene prioriterer passasjerfly innimellom transportflyene, ifølge nødhjelpskoordinatoren.

– De håndterer dette som best de kan. Det er heldig at flyplassen i det hele tatt er åpen, sier han, og legger også til at etterskjelv har gjort at flytårnet til tider må stå tomt.

Ut av Katmandu?

Håpet er å plassere feltsykehuset utenfor hovedstaden Katmandu, der mye hjelpearbeid alt er i gang. Men det er avhengig av kjørbare veier eller en lokal flystripe. Mye henger derfor fortsatt i lufta, idet delegaten er samlet i hjelpeorganisasjonens hovedkvarter i Oslo før avreise. En pulje reiser av gårde tirsdag kveld, en ny gjeng onsdag morgen. Det deles ut tørrmat, vannflasker og malariatabletter.

– Dette er heltene, de har sluppet alt de har i hendene for hjelpe til, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Anette Schamburg Huitfeldt står med et par jordmorstetoskop i hånden og ser oppgitt ned på den stappfulle bagen sin. Hun har allerede kastet ut noen av klærne sine for å få plass til alt.

– Det medisinske utstyret kommer først senere, så jeg har med meg litt av mitt eget, sier jordmoren, som gjerne vil være klar til å ta imot babyer fra første øyeblikk.

Kan bli tøft

Teamleder Olaf Røsset forteller at teltene kommer først, mens utstyret først kommer til helgen. Om logistikken holder. Det kan skape frustrasjon blant syke eller skadde nepalere at de ikke får hjelp med en gang, påpeker han, og nevner det som en av utfordringene de kan møte.

Den erfarne nødhjelpsarbeideren har blant annet erfaring fra hjelpearbeidet etter jordskjelvkatastrofen i Bam i Iran i 2003. Han tror dessuten bakgrunnen som psykiatrisk sykepleier kan være nyttig.

– Her er det mange dyktige folk som godt klarer arbeidet, men det trengs en person som kan være en buffer og som kan ta unna det som kan bli tøft for mange. Vi vet så lite om hva som venter oss, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen