Innenriks

Fredsprisvinnerne møtte pressen

De to fredsprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege møtte søndag ettermiddag pressen under den årlige pressekonferansen på Nobelinstituttet i Oslo.

– Jeg vil gjerne takke Nobelkomiteen for denne æren. Dette er en anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort gjennom flere tiår. Det er også en anerkjennelse av lidelsene til de mange ofrene både i Kongo og i hele verden, sa Mukwege i sin åpningstale.

Mukwege er lege og direktør ved Panzi sykehus i Bukavu i Kongo. Han har spesialisert seg på behandling av kvinner som er blitt voldtatt av militssoldater. Kongoleseren er en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevoldtekt.

– Dette er en viktig dag for oss og for alle yazidier for har lidd av vold. Vi lever i vanskelige tider og over 3.000 kvinner blir fremdeles holdt fanget av IS. Vi gir en stemme til disse kvinnene med fredsprisen. Jeg ønsker å takke dere for denne prisen, sa Murad.

Les også: Murad «Jeg følte ingenting lenger» (DA+)

Hun tilhører yazidiminoriteten i det nordlige Irak, der hun levde med sin familie i den avsidesliggende landsbyen Kocho. I august 2014 gikk ekstremistgruppa IS til et brutalt og systematisk angrep på flere landsbyer i Sinjar-distriktet. Formålet var å utrydde yazidibefolkningen.

Under søndagens Nobel-pressekonferanse sa Murad at frykten for jihadistene ennå ikke har sluppet helt taket.

– Jeg er en glad, lykkelig og utadvendt person, og jeg vil ikke leve i frykt. De siste fire årene har jeg vært i Tyskland, et trygt sted, men frykten slapp ikke taket, sa Murad.

– Jeg er fortsatt redd for at disse folkene skal angripe meg eller andre, yazidi-kvinnene som fortsatt er i fangenskap, jeg er redd for at alle disse skal bli utsatt for vold. Jeg håper på at denne frykten en dag går bort, sa fredsprisvinneren.

– Kvinnene ble solgt og voldtatt

– IS gjemte ikke det de gjorde. De var veldig offentlige. De erklærte at yazidier var i veien for dem. De sa at de måtte drepe alle mennene, mens kvinnene ble tatt til fange, kjøpt, solgt og voldtatt. Titusener av mennesker ble solgt, voldtatt eller drept på grunn av kjønn og religiøs tro, sa Murad.

– Likevel har ikke en eneste av IS-overgriperne har blitt stilt for retten. Om ikke dette blir tatt tak i nå, vil lignende handlinger bli begått av andre i framtiden, sa Murad.

Vil ta tilbake hjemdistriktet

Håpet er at fredsprisen kan bidra til rettferdighet for yazidiene. Dette krever imidlertid handling fra det internasjonale samfunnet, mener Murad.

– Denne ene prisen kan ikke ta tilbake all volden og alle angrepene mot barn og gravide kvinner, men den har åpnet dører, og er i ferd med å åpne enda flere dører. Vi må ha rettferdighet. Drapene og massevoldtektene må slutte, sa hun.

Selv om mye fortsatt gjenstår, mener Murad at arbeidet hun og mange andre har lagt ned har bidratt til at ting har begynt å bevege seg i riktig retning de siste årene.

Da hun fikk spørsmål om hvordan det var å oppleve at dette arbeidet ble anerkjent med en fredspris, tok hun til tårene.

– De siste tre årene har jeg vært på denne reisen, og det har vært en vanskelig sti å gå på. Det er en vanskelig oppgave vi står overfor. Det er også på mange måter en skamfull oppgave å skulle snakke høyt om at man selv som kvinne har blitt utsatt for disse grusomhetene. Men dette er oppgaven jeg skal gjøre, sa Murad.

Til stede på pressekonferansen var også direktør Olav Njølstad ved Det Norske Nobelinstitutt og leder Berit Reiss-Andersen av Nobelkomiteen.

De to fredsprisvinnerne vil bli overrakt selve prisen under den offisielle Nobel-seremonien i Oslo rådhus mandag klokken 13. Senere på kvelden vil de to vinnerne tradisjonen tro vinke til fakkeltoget utenfor Grand Hotel i Oslo sentrum.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen