Verden

Fredsprisen til dialogkvartett i Tunisia

Den tunisiske dialogkvartetten tildeles Nobels fredspris for 2015. Prisen tildeles for bidraget til å bygge demokrati i Tunisia i etterkant av ssjasminrevolusjonen i 2011.

Bilde 1 av 2

Prisen tildeles for bidraget til å bygge demokrati i Tunisia i etterkant av jasminrevolusjonen i 2011. Kvartetten består av ble dannet i 2013. Kvartetten består av fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

LES OGSÅ: Historisk valg i Midtøsten

Startet i 2013

Kvartetten kom i stand sommeren 2013 da demokratiseringsprosessen sto i fare for å bryte sammen som følge av politiske drap og omfattende sosial uro. Den etablerte en alternativ og fredelig politisk prosess da landet sto på randen av borgerkrig. Slik bidro den til at Tunisia på få år har kunnet etablere et konstitusjonelt styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro, heter det i begrunnelsen fra Nobelkomiteen.

– Det er denne kvartetten, ikke de fire organisasjonene hver for seg, som tildeles årets fredspris. Vi håper at denne prisen vil bidra til å sikre sen skjøre demokratiprosessen, sier Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five.

Overveldet

Menneskerettsorganisasjonen LTDH sier fredsprisen kom som en stor overraskelse og er en inspirasjon til kvartettens videre arbeid.

– Vi har mottatt internasjonale priser, men vi hadde aldri drømt om Nobels fredspris. Det er virkelig en stor overraskelse, sier Chokri Dhouibi i LTDHs ledergruppe til NTB.

– Prisen er en inspirasjon til å jobbe videre for menneskerettigheter og demokrati. Vi håper at ideene som driver vår organisasjon kan bidra til å utvikle vårt demokrati videre, sier han.

Menneskerettighetsorganisasjonen er en av fire medlemmer av Kvartetten for nasjonal dialog som fredag ble tildelt Nobels fredspris.

– Prisen er en oppfordring til våre organisasjoner om å gjøre det meste ut av vår rolle, sier Dhouibi.

Lite land

I desember i fjor sa Midtøsten-analytiker Fawaz Gerges til Dagsavisen at Tunisia har forutsetninger som regional modell:

– Tunisia er et lite land, med en kvinnebevegelse, arbeiderbevegelse, svakere hær og en middelklasse som fôrer et sterkt sivilsamfunn. Landet har også politiske ledere som har bestemt seg for at de skal lære av Egypt og ikke risikere alt for makt.

Samtidig har Tunisia flest fremmedkrigere.

– Ungdomsarbeidsløsheten i Tunisia er på 40 prosent. Dette er unge uten en framtid, de desperate og ønsker å være en del av noe større. Men ideen om kalifatet er et imaginært samfunn, sier Gerges.

– Hyller den arabiske våren

– Dette er en pris som hyller den arabiske våren der den arabiske våren lykkes, konstaterer direktør for fredsforskningsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken.

Han kaller Nobelkomiteens beslutning om å gi prisen til Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia overraskende, men ukontroversiell.

– Det er på mange måter en nokså trygg pris, for dristig eller grensesprengende er den ikke, sier Harpviken til NTB.

– Noe av det mest spennende med denne prisen er at den i stedet for å hylle en tryllekunstner som kommer utenfra for å skape fred, hyller en genuint lokalt basert dialog der folk har ordnet opp selv, sier Harpviken.

Ønsker å holde vinneren for seg selv

Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five sier hun er fornøyd med at ingen klarte å tippe riktig vinner av årets fredspris.

– Det er vi selvfølgelig alltid fornøyd med. Målet er ikke alltid å overraske, men vi ønsker å ha vinneren for oss selv til lederen står her, sa Five etter at hun hadde lest opp begrunnelsen for at Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia var tildelt årets Nobels fredspris.

Hun forteller videre at vinneren ble bestemt sent i prosessen.

– Vi har et fast opplegg hvor vi aldri konkluderer før i det siste møtet. Vi er pålagt å aldri låse vårt perspektiv, fastslo Five. Hun sier dessuten at valget har vært vanskelig – som alltid.

– Det har vært like vanskelig som det alltid er etter at vi har sittet på første møte med en liste med 273 kandidater.

– Jeg tror de fleste vil se at det krever arbeid og diskusjon i en god og konstruktiv ånd og det har vi i denne komiteen, sier hun.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen