Frankrike stenger Eiffeltårnet i frykt for ny voldsbølge

Den franske regjeringen mønstrer store styrker, stenger Eiffeltårnet og ber butikker holde stengt i forkant av de ventede demonstrasjonene lørdag.

Selv om president Emmanuel Macron dropper avgiftsøkningen på bensin og diesel, frykter regjeringen i Frankrike nye voldsomme demonstrasjoner rundt om i landet lørdag.

I den forbindelse kunngjorde den franske regjeringen torsdag at de har kalt ut mer enn 65.000 sikkerhetspersonell i for å beskytte borgere og nasjonalskatter mot de ventede protestene. I tillegg blir flere kjente turistattraksjoner i Paris, deriblant Eiffeltårnet og Louvre-museet, stengt. Myndighetene har også oppfordret butikker og restauranter på Champs-Élysées til å lukke dørene.

I Frankrike har det de siste ukene vært flere voldsomme demonstrasjoner mot nok en økning av drivstoffavgiftene. I løpet av de siste tre ukene har over 250 mennesker blitt skadd, og tre er omkommet i demonstrasjonene, skrev New York Times i helgen. I Paris forrige uke ble Triumfbuen påført skader.

At regjeringen har droppet avgiftsøkningen vil neppe stagge demonstrantene nevneverdig. De siste ukene har demonstrasjonene utvidet seg til å bli en langt bredere protestbevegelse mot Macron-regjeringens politikk.

Macron beskyldes for å være «de rikes president». Bare 23 prosent er fornøyd med jobben han gjør, ifølge en nylig måling. Samtidig viser en annen meningsmåling at hele 71 prosent av befolkningen støtter «De gule vestene» og deres kamp.

(NTB)