Verden

Fra «krig» til klemmer med politiet

USA: De brutale sammenstøtene etter politidrapet på en svart tenåring i Missouri var erstattet med rolig stemning og selfies med politimenn natt til i går. En politileder får æren for at opptøyene nå kan ha roet seg.

- På samme tid mandag fryktet folk for sine liv. I kveld tok de selfies med politiet, rapporterte The Washington Posts medarbeider på stedet fra Fergusons gater natt til i går.

Et begynnende voldsinferno kan ha blitt stanset ved roten i den amerikanske delstaten Missouri, etter en drastisk snuoperasjon fra politiet det siste døgnet. For få dager siden ble opptøyene etter drapet på 18 år gamle Michael Brown besvart med 40 pågripelser og brutal politibehandling av flere demonstranter, med bruk av tåregass og gummikuler. Mange så for seg en reprise av USAs mange opptøyer etter politivold de siste tiårene.

- En ny start

Men natt til i går var det langt roligere og en helt annet stemning i gatene i Ferguson, en forstad til St. Louis. De neste dagene vil vise om den gryende uroen er stanset.

Endringen skjedde etter at Missouris guvernør Jay Nixon satte inn delstatspoliti til å ta over sikkerhetsoperasjonen fra lokalt politi. Lederen for politioperasjonen, Ronald S. Johnson, signaliserte umiddelbart en ny tilnærming. Han ba politiet ta av seg tåregassmaskene. Han møtte demonstrantene i gatene, håndhilste på dem og ga dem klemmer, marsjerte med dem og hørte på hva de hadde å fortelle. De pansrede bilene var borte, og de krigslignende sammenstøtene fra tidligere kvelder var erstattet med folk som gikk rolig i gatene eller kjørte sakte med biler og tutet i hornene.

- Vi starter på nytt i dag. Vi starter et nytt partnerskap. Vi skal se framover, og legge gårsdagen og dagen før bak oss, sa Johnson, som selv er afroamerikaner og vokste opp i området, ifølge The New York Times.

- Jeg er ikke redd for å være i denne mengden, sa Johnson.

Demonstrantene merket seg den nye holdningen.

- Dette er totalt annerledes. Nå blir vi behandlet med respekt, sa Pedro Smith, en av demonstranten i Fergusons gater.

Vekket minner

Engasjementet er likevel vekket i hele USA etter drapet på den svarte tenåringen Michael Brown. Natt til i går ble det holdt stille lysseremonier i byer som New York, Chicago, Boston, Detroit og Atlanta. 18-åringen ble ifølge politiet skutt og drept under en krangel om et skytevåpen i en politibil, men omstendighetene er uklare. Ifølge øyenvitner var Brown ubevæpnet og ble skutt etter å ha hevet hendene over hodet.

Hendelsen sammenlignes med drapet på den svarte tenåringen Trayvon Martin i Florida i 2012, og har vekket minner fra Los Angeles i 1992. Da ble politifolkene som ble filmet mens de banket opp svarte Rodney King under en pågripelse i Los Angeles i 1991, frikjent. Det utløste seks dager med voldsomme opptøyer.

Michael Brown ble skutt to dager før han skulle begynne på universitetet. Saken har igjen satt politivold på dagsordenen, og den skjeve fordelingen mellom hvite og ikke-hvite er blitt trukket fram. Mens nesten alle politifolk i Ferguson er hvite, er befolkningen i området for øvrig dominert av afroamerikanere.

Onsdag ba president Barack Obama hele USA om å vise tilbakeholdenhet og respekt etter skytehendelsen. Obama sa også at det ikke er noen grunn til å bruke overdreven makt fra politiets side. Justisminister Eric Holder holdt flere møter med lokale ledere i sivilsamfunnet torsdag, der han oppfordret til ro. Politikere både fra Demokratene og Republikanerne har reagert på den hard responsen fra det lokale politiet de første dagene.

Etterforskning

Men uansett hvordan de neste dagene forløper i gatene i Missouri, har saken rippet opp et ulmende sinne blant mange amerikanere, som mener svarte blir urettferdig behandlet av politiet i det daglige. Over 20 år etter Rodney King-saken er trakassering og rasisme i politiet fortsatt utbredt, påpekes det.

Etterforskere forsøker fortsatt å få klarhet i hva som egentlig skjedde da Michael Brown døde. Myndighetene sier saken har høy prioritet.

Politikere i Missouri har fått kritikk for ikke å vise seg i området. Men demonstrantene håper nå først og fremst på en grundig etterforskning - blant andre 32 år gamle Derrick Beavers, som kjente den avdøde tenåringen.

- Jeg bryr meg ikke om å se guvernører eller ordførere eller flere kameraer. Jeg vil ha rettferdighet, sier Beavers til The Washington Post.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen