Verden

Fortsatt blodig i Ukraina

KRITISK: Minst 26 er drepte etter gatekampene i Kiev. Myndighetene har vist at de ikke eier respekt for lovene i landet vårt eller menneskeliv, sier 35 år gamle Vira på telefon fra Kiev.

- Det går rykter om at militære tanks nærmer seg Kiev. Myndighetene har vist at de ikke eier respekt for lovene i landet vårt eller menneskeliv. De viser ingen nåde. Nå er det regelrett krig mellom demonstrantene og opprørspolitiet, sa 35 år gamle Vira på telefon fra Kiev i går kveld. I frykt for egen sikkerhet ønsker hun ikke å oppgi etternavnet sitt.

- Tvunget til vold

Tirsdag kveld eksploderte det i Ukrainas hovedstad Kiev, og demonstranter og politi barket sammen i blodige sammenstøt. Demonstrantenes hovedkrav er at presidenten trekker seg, og at det skrives ut nyvalg. Forhandlinger har så langt ikke fått resultater. Minst 26 mennesker skal så langt ha mistet livet i det blodige oppgjøret, og mer enn 240 innlagt på sykehuset, ifølge BBC. Flere, blant annet Ukrainas tidligere president Leonid Kravtsjuk, mener landet er på randen av borgerkrig.

Vira jobber med å dele ut mat og medisiner til demonstrantene og sier det er et stort behov. Mange tør ikke søke hjelp på sykehusene i Kiev i frykt for politiet. Ukrainske myndigheter kaller demonstrantene terrorister, og varslet i går at den vil gjennomføre en «antiterroroperasjon» over hele landet. Vira, som har familie og venner blant demonstrantene, avviser ekstremiststempelet:

- Ukrainere har blitt tvunget til gatene av et voldelig regime, de er foreldre, unge, eldre. Hvis du så dine naboer og venner blir banket opp, drept og torturert i fengsel uten dom, hva ville du gjort, spør hun.

Kampene har også spredt seg ut av Kiev. På ukrainsk TV Kanal5 viste de i går kveld bilder av store styrker utstyrt med hjelmer og køller som går løs på fredelige demonstranter og journalister i Odessa uten at politiet griper inn.

EU reagerer

Etter et døgn preget av vold og blodsutgytelser i Kiev reagerer EU-lederne, og varsler sanksjoner. Utenriksministre fra Frankrike, Tyskland og Polen reiser til Kiev i dag for å selv se situasjonen i landet. Deretter tar de stilling til hvilke reaksjoner de vil komme med.

Også USA vurderer sanksjoner, men utenriksminister John Kerry håper at det kan være mulig å komme fram til et kompromiss. Russland har derimot fordømt protestene og kaller det et kuppforsøk. I går ba Russlands utenriksminister Sergei Lavrov EU om å oppfordre opposisjonen i Ukraina til å samarbeide med myndighetene i landet. FFI- forsker Tor Bukkvoll er ekspert på Ukraina. Han tror eventuelle sanksjoner har begrenset påvirkning på Janukovitsj, men at det kan ha påvirkning på kretsen rundt ham - de rike oligarkene som har finansiert presidentens parti. Bukkvoll mener vi er vitne til en voldsspiral som har gitt den verste dagen i Ukrainas selvstendige historie.

- Det kan vel knapt bli mer kritisk nå. Fjerner Janukovitsj demonstrantene fysisk fra uavhengighetsplassen vil resultatet bli et annet Ukraina. Da vil deler av demonstrantene, de mest radikale, ta med seg våpen og gå under jorda og føre kampene derfra, tror han.

Et lite håp er at medlemmer av Janukovitsj‘ eget parti dolker sjefen i ryggen og når et kompromiss med opposisjonen, sier Bukkvoll. Fordi de frykter sanksjonene fra presidenten dersom et slikt forsøk skulle slå feil, har han imidlertid liten tro på at de tør prøve seg.

- Vil miste makten

Flere journalister er blitt skadd i gatekampene. I går uttalte Ane Tusvik Bonde i Human Rights House Foundation at myndighetene bevisst går etter dem som kan dokumentere det som skjer. Nataliya Gumenyuk jobber som journalist for det uavhengige nettstedet Hromadske, som har dekket protestene i månedsvis. Hun sier den brutale volden natt til tirsdag mobiliserte flere ukrainere.

- Presidenten ser ikke ut til å reagere, og ber bare folk gå hjem. Det er ingen tegn på at han vil stoppe blodbadet. Men de gjør det motsatte, folk er på vei til sentrum igjen, forteller hun på telefon fra Kiev.

Gumenyuk sier ingen hadde forventet en så brutal voldsutvikling, og kaller det meningsløst og ulovlig.

- Det finnes ingen logikk i å drepe din egen befolkning, selv for å beholde makten. Men det er for seint nå, de kan ikke beholde makten i det lange løp. De har krysset for mange grenser, sier hun.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen