Verden

Forslag om nyvalg avvist i Parlament igjen

Statsminister Boris Johnson lyktes ikke da han natt til tirsdag igjen foreslo å skrive ut nyvalg. Deretter venter en drøy måneds suspensjon.

Av Fredrik Ljone Holst

Regjeringen bekreftet tidligere på dagen at Parlamentet ville bli suspendert så snart mandagens program var unnagjort. Da diskusjonen var avgjort ble Parlamentet suspendert de neste fem ukene, til 14. oktober, midt oppe i brexit-krisen. Når de folkevalgte igjen møtes er det bare drøyt to uker til Storbritannia skal tre ut av EU.

Flere av de folkevalgte var tydelig misfornøyde med regjeringens maktbruk, og parlamentsleder John Bercow omtalte det hele som en offentlig forordning. Andre fra opposisjonen ropte også «skam deg» mot Boris Johnson.

Flertall, men ikke nok

Debatten om hvorvidt Johnson skulle få sitt nyvalg var siste post på programmet.

Selv om statsministerens forslag fikk 293 stemmer, og det bare var 46 som tok seg bryet med å stemme mot, falt forslaget. Ifølge valgloven kreves det to tredels flertall for å skrive ut nyvalg. Johnson er for tiden langt unna å kontrollere et alminnelig flertall i Underhuset, som har 650 medlemmer. Han trengte derfor støtte fra mange i opposisjonen om han skulle lykkes med å hente inn over 433 stemmer.

Forrige uke avviste Labour og den øvrige opposisjonen å stemme for nyvalg fordi de ville forsikre seg om at loven om en utsettelse av brexit ikke kunne spoleres. Som ventet fikk loven dronningens samtykke mandag ettermiddag, og Johnson gjentok derfor forslaget om nyvalg.

Labour-leder Jeremy Corbyn vil gjerne ha et nyvalg, men verken han eller de øvrige opposisjonslederne i Underhuset vil at det skal skje på Johnsons premisser. Mens Johnson gjerne vil ha valg allerede 15. oktober, vil Corbyn vente til november. Han vil være helt sikker på at statsministeren ikke saboterer utsettelsen og gjennomfører planen om å ta Storbritannia ut av EU 31. oktober – med eller uten en avtale med unionen.

Velkjente argumenter

Både i debatten og etter at nederlaget var et faktum gjentok Johnson at han overhodet ikke vil be EU om å utsette brexitdatoen i tre måneder til utløpet av januar neste år.

– Vingle, utsette og prokrastinere er blitt opposisjonens kjennetegn, sa Johnson og utfordret opposisjonen til å godta et nyvalg.

– Hvis de vil ha en ny utsettelse, er den eneste skikkelige måten å gjøre det på å gå til våre herrer – folket og velgerne, avsluttet han sitt åpningsinnlegg. Han påpekte flere ganger at opposisjonslederen selv ved en rekke anledninger har tatt til orde for nyvalg, men altså ikke den siste uken.

– Vil tuppe regjeringen ut

Corbyn vedgikk at han gjerne vil gå til valg igjen, men ikke på de betingelsene Johnson legger opp til.

– Det eneste punktet som er viktig fra statsministerens innlegg er hans åpenbare intensjon om ikke å følge pålegget i loven om å søke om en utsettelse under visse forutsetninger, påpekte Corbyn da han fikk ordet.

Også han fulgte opp med et argument som har blitt velkjent de siste dagene.

– Jeg vil gjerne tuppe denne regjeringen ut. Men inntil Johnson har føyd seg etter det som er vedtatt, og en hard brexit ikke lenger er et alternativ, vil vi ikke stemme for å oppløse Parlamentet og gå til valg.

En rekke nederlag

Etter en høylytt og tidvis svært opphetet debatt ble enden på visa – i hvert fall dette verset – at Johnson mislyktes for andre gang på en snau uke med det samme forslaget.

Dette føyer seg inn i en rekke av forsmedelige nederlag siden Underhuset tok kontroll forrige uke. Først tvang de gjennom en debatt som førte fram loven som pålegger statsministeren å be EU om en utsettelse, med mindre en avtale er på plass innen 19. oktober.

Før den avsluttende debatten tapte regjeringen igjen da opposisjonen påla dem å offentliggjøre intern kommunikasjon om suspensjonen av Parlamentet innen onsdag. Den må også legge fram Operation Yellowhammer, regjeringens beredskapsplan som beskriver hva som kan skje ved en hard brexit.

Flertallet forsvant

Underveis har Johnson også mistet sitt knappe flertall i Underhuset, der regjeringen hadde én stemmes overvekt. Først hoppet Phillip Lee av, deretter kastet regjeringen ut 21 av sin egne for å ha stemt med opposisjonen i brexitdebatten.

I helgen trakk Amber Rudd seg både fra regjeringen og fra parlamentsgruppen. Dermed har regjeringen 45 mandater færre enn motstanderne.

Mer fra Dagsavisen