Verden

Forhindret ny sultkatastrofe

En sultkatastrofe er avverget i Sahel-regionen. Hjelpeorganisasjoner mener tidlig innsats forhindret massedød.

FN og andre humanitære organisasjoner advarte om at hele Sahel-regionen i Afrika kunne bli rammet av en alvorlig matkrise i år. Men krisen uteble, til stor lettelse for hjelpearbeiderne.

Årsaken var blant annet at hjelpeorganisasjoner ropte varsku og fikk satt i gang hjelpetiltak tidlig.

Konflikt og uro

Land som Niger, Mali, Mauritania, Senegal og resten av Sahel-regionen ble rammet av tørke i fjor, noe som ikke er et ukjent fenomen her. I tillegg har flere av landene vært rammet av konflikter og uro det siste året.

FN advarte derfor om at mangelen på mat i verste fall kunne kreve 1,2 millioner menneskeliv i det brede Sahel-beltet, som strekker seg tvers over Afrika sør for Sahara.

– Jeg tror det er viktig at vi tar lærdom av det vi nå har sett, at vi lykkes når vi går inn tidlig, sier Leni Stenseth, utenlandssjef i Norges Røde Kors.

Hun er blant dem som tror det hjalp på den internasjonale giverviljen at verden nettopp hadde sett bildene av utmagrede og døende barn i Somalia. Dessuten mener hun organisasjonene som arbeider i området klarte å koordinere innsatsen for å forhindre katastrofen.

Tatt på alvor

Leger Uten Grenser opplyser at de åpnet behandlingssentre for undernærte barn i Mauritania og Senegal. Tallet på pasienter som søkte behandling ved disse sentrene toppet seg i juni i år, og har senere falt.

– Regntiden førte til større avlinger og bedre tilgang på mat, og innen midten av september lå andelen underernærte i befolkningen i området på rundt 5 prosent, forteller styreleder Kyrre Lind.

Norges Røde Kors forteller på sin side at de jobbet for å bedre tilgangen til mat, som å hjelpe folk å anlegge kjøkkenhager og sikre bedre vanntilførsel.

Må avblåse alarmen

– Det er viktig at vi som hjelpeorganisasjon også sier fra når det ikke blir krise men i stedet går bedre enn fryktet. Ellers kan folk få inntrykk av at vi blåser saker opp og roper «ulv, ulv», sier Kyrre Lind i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Men Stenseth i Røde Kors synes ikke det er noe i veien med å rope varsku. Hun viser til at det er godt kjent at Sahel er utsatt for matmangel.

– I stedet for å vente på at barn er nær ved å dø og du må inn med dyr nødhjelp, er det bedre å fange opp disse signalene tidlig og komme med nødvendig hjelp, sier hun.

«Ulv, ulv»

– Hvis det er å rope «ulv, ulv», vil vi fortsette å rope, for vi tror det er det som må til, konkluderer utenlandssjefen i Norges Røde Kors.

FNs matvareprogram WFP har hver måned i høst gitt matvarehjelp til mellom fem og seks millioner mennesker i Sahel. Nå endres strategien for hjelpearbeidet, med mer vekt på langsiktige tiltak for å avverge framtidige kriser, heter det på nettstedet reliefweb.

Mer fra Dagsavisen