Separatister i Donetsk markerte den russiske seiersdagen for 2. verdenskrig i går. Myndighetene i Kiev forsøkte å tone ned feiringene i frykt for mer vold og uro i Ukraina. FOTO: GENYA SAVILOV / NTB SCANPIX

- Folkeavstemningene er en bløff

UKRAINA-KRISEN: I morgen arrangerer russiske separatister folkeavstemning om uavhengighet for Øst-Ukraina, men det hele er trolig et spill for galleriet, regissert av Russland, mener Ukraina-forsker.

- Hvis vi ikke holder en folkeavstemning 11. mai mister vi folkets tillit. Vi har valget mellom folkeavstemning eller krig, vi velger det fredelige alternativet, sier en talsperson for de prorussiske separatistene i Slavjansk øst i Ukraina, ifølge BBC.

Det er planlagt avstemninger om uavhengighet for Øst-Ukraina også i regionene Luhansk og Donetsk i morgen, til tross for at Russlands president Vladimir Putin tidligere i uka ba om at de blir utsatt til etter det planlagte presidentvalget i slutten av måneden.

De lokale myndighetene i Ukraina opplyste i går at de ikke har ressurser til å stanse folkeavstemningene, men det er fortsatt uklart hvordan de vil foregå siden separatistene kun har delvis kontroll og ikke representerer det store flertallet av befolkningen i øst. Meningsmålinger viser at majoriteten ønsker dagens situasjon - å fortsatt være en del av Ukraina.

Professor Andreas Umland som forsker på Ukraina og jobber ved Universitetet i Kiev kaller hele folkeavstemningen en bløff.

- De såkalte separatistene okkuperer noen få bygninger i flere byer, men de har ikke kontroll over noen områder. De kan kanskje samle noen tusen navn på en liste, men det finnes ingen måte de kan avholde en reell folkeavstemning på, sier Umland til Dagsavisen.

 

Skuespill

Folkeavstemningen om uavhengighet fra Ukraina på Krim i mars var annerledes, mener Umland. Avstemningen førte til at Russland annekterte halvøya, men til forskjell fra dagens situasjon øst i landet, hadde Russland allerede kontroll over Krim.

Umland mener det er to mulige forklaringer på den tilsynelatende splittelsen mellom de russiske separatistene i Ukraina og Putin. Den ene er at Putin ikke lenger har kontroll på hva separatistene gjør og at de er blitt mer radikalisert. Den andre forklaringen er at det hele er et skuespill for Vesten, regissert av Putin. Professor Umland mener den siste er mest sannsynlig.

- Nå framstår Putin som den moderate som ønsker dialog, mens separatistene er de radikale. Kanskje får vi aldri vite hvordan dette egentlig henger sammen, men jeg tror Putin kontrollerer og støtter dem. De høyteknologiske og avanserte våpnene de er utstyrt med, tyder blant annet på det, sier Umland som er involvert i et forsk­ningsprosjekt på russisk nasjonalisme ved Universitetet i Oslo.

 

Nye drepte

Spenningene i regionen har bygd seg opp i flere uker etter at opprørere okkuperte flere offentlige bygg i flere byer øst i landet i april. Ukrainske myndigheter har forsøkt å fjerne dem med makt uten å lykkes. I Slavjansk er det nattlige skuddvekslinger mellom militæret og opprørere.

I går ble 20 prorussiske separatister og en ukrainsk soldat drept i skuddvekslinger med det ukrainske militæret i havnebyen Mariupol, ifølge Ukrainas innenriksminister. Også byen Odessa, der hele 42 mennesker ble drept i sammenstøt og en påsatt brann i april, rustet seg for nye, mulige sammenstøt i går.

Volden de siste ukene er svært alvorlig og bidrar til å destabilisere hele landet, mener professor Umland. Særlig er det store konsekvenser for landets allerede svake økonomi. Vold, uro og anarkistiske tilstander skremmer investorer og ødelegger mulighetene for å styre effektivt.

 

Hardere reaksjoner

EU-landene er klare for nye sanksjoner mot russiske selskaper og politikere mandag, avhengig av hva som skjer etter folkeavstemningene. Professor Umland mener EU nå må gå mye hardere til verks enn de hittil har gjort. Økonomiske sanksjoner må endelig komme på plass og sanksjonene må ramme hele den russiske eliten.

Etter uker med kraftig opptrapping av krisen i Ukraina er EU fortsatt på sanksjonstrinn to - reaksjoner mot personer, og ikke på trinn tre som handler om å ramme hele seksjoner av den russiske økonomien. Hittil er 48 personer rammet av de europeiske sanksjonene.

- Opp mot 12.000 personer bør stå på sanksjonslistene. Grunnen til at Putin har kunnet gjøre som han gjør de siste årene er fordi det ikke koster ham noe, sier Umland.

- Det er veldig lønnsomt for Putin å fortsette slik. Han vinner stadig mer territorium og er blitt enormt populær på hjemmebane de siste månedene.

Ukraina planlegger valg 25. mai, etter at president Viktor Janukovitsj måtte gå av i februar etter måneder med protester.

iselin.moller@dagsavisen.no