Følelsesladet Theresa May kunngjorde sin avgang

Storbritannias statsminister Theresa May går av som konservativ partileder. Dermed har startskuddet gått for kampen om hvem som skal overta.

Av Johan Falnes

May kunngjorde sin avgang i en følelsesladd tale fredag formiddag.

– Det er nå klart for meg at det er i landets beste interesse at en ny statsminister leder innsatsen. Så jeg kunngjør i dag at jeg vil gå av som leder for det konservative partiet fredag 7. juni, slik at en etterfølger kan velges, sa May utenfor statsministerboligen i 10 Downing Street.

Hun la til at hun vil fortsette å fungere som statsminister inntil valgprosessen er fullført.

– Det er og vil alltid forbli en stor sorg for meg at jeg ikke var i stand til å levere brexit, fortsatte May.

Mislykket

Den nå avtroppende statsministeren forklarte at hun har gjort sitt aller beste for å forsøke å få de folkevalgte i Underhuset til å støtte utmeldingsavtalen hun forhandlet fram med EU i fjor.

– Dessverre fikk jeg det ikke til. Jeg forsøkte tre ganger, sa May.

Nå blir det etterfølgerens oppgave å fullføre prosessen. Det vil kreve kompromisser på alle sider, advarte May.

Følelsesutbrudd

Så brast stemmen, og tårene tvang seg fram.

– Jeg vil om kort tid forlate jobben som det har vært min livs ære å holde. Den andre kvinnelige statsministeren, men helt sikkert ikke den siste, sa May.

– Jeg gjør det uten bitterhet, men med enorm og varig takknemlighet over å ha hatt muligheten til å tjene landet jeg elsker, sa hun.

Lederkamp

Avgangen er startskuddet for det som ligger an til å kunne bli en tøff lederkamp.

Personen som overtar som konservativ partileder etter May, vil mer eller mindre automatisk også overta som statsminister når ledervalget er i mål, uten at det må holdes nyvalg først.

Den store favoritten er Boris Johnson, den lysluggede tidligere utenriksministeren som var en av frontfigurene i kampanjen for å Storbritannia ut av EU, og som nå er den klart mest populære kandidaten blant konservative partimedlemmer.

Men Johnson er også et navn som splitter partiet dypt.

Les også: Vil Theresa May hoppe eller bli dyttet?

Brexitfloke

Den neste lederens viktigste oppgave vil bli å nøste opp i en brexitprosess som har floket seg fullstendig for britene.

EU-skilsmissen er nå utsatt til 31. oktober, men kan fort bli forskjøvet igjen hvis ingen løsning kommer på plass i tide. Samtidig er Parlamentet splittet i tre mellom EU-venner som vil avlyse skilsmissen, moderate politikere som er innstilt på kompromiss, og en hard kjerne som vil gå ut av EU uten noen avtale i det hele tatt.