Verden

Flykter uten noe

Nå er det eldre og barnefamilier med aller minst ressurser som flykter fra kampene i øst. Noen av dem kommer bare med en bag.

INTERVJUET

Hvem: Øyvind Wistrøm

Hva: Var utlånt fra Flyktninghjelpens beredskapsstyrke til FN i Ukraina

Det forteller Øyvind Wistrøm, som nettopp har kommet hjem etter å ha jobbet tett på menneskene som er fordrevet av kampene øst i Ukraina.

– De som kommer nå er virkelig hardt rammet, sier Wistrøm.

Han er med i Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP, og har vært utlånt til Unicef i Ukraina i tre måneder.

Frykter opptrapping

I dag skal det etter planen holdes et toppmøte om Ukraina-konflikten i Hviterussland. Samtidig vurderer USA om det skal levere våpen til ukrainske styrker, noe Tyskland har advart sterkt mot.

En slik utvikling vil gjøre det enda verre for dem som allerede er rammet, mener Øyvind ­Wistrøm.

– Hvis regjeringsstyrkene får tilgang til kraftigere våpen, vil situasjonen trappes kraftig opp på bakken, sier Wistrøm.

Ukraina er den største fluktkrisen i Europa siden krigene på Balkan på 1990-tallet.

Wikstrøm har oppholdt seg mye i byen Slavjansk øst i Ukraina og forteller om kamper bare tre–fire mil unna.

I begynnelsen av januar kom den tredje store bølgen av mennesker på flukt siden i fjor sommer. Tidligere har mange med ressurser, penger og kjente lenger vest flyktet.

– Nå har det kommet mange pensjonister og barnefamilier som har fått boligene ødelagt, og som ikke lenger hadde andre muligheter. Det er mange av de svakeste som kommer nå, forteller Wistrøm.

Telt

Mange kommer kun med noen eiendeler, og har verken mat, penger eller et sted å bo i vinterkulda.

– Ukrainske myndigheter har opprettet mottak for en del av dem, blant annet ved å bygge om hus, men først og fremst er det mange frivillige som hjelper. Ved togstasjonen i Slavjansk er det satt opp telt, forteller ­Wistrøm.

Under oppholdet jobbet han spesielt med barn og unge, som må integreres i skolene der de kommer.

– Det er en stor solidaritet i samfunnet. Når det kommer foreldre med barn tas barna umiddelbart inn i klassene, sier Wistrøm.

For øyeblikket foregår noen av de verste kampene i byen Debaltseve like ved byen Donetsk, som kontrolleres av de prorussiske opprørerne.

– De som flykter er bare opptatt av å komme seg vekk. Vi traff to familier på gaten som hadde flyktet etter å ha bodd i en kjeller i Debaltseve. Da granater traff huset, måtte de bare bort. De flyktet tidlig om morgenen, totalt ni personer hvorav fire barn mellom ett og seks år. Siden de ikke hadde de riktige papirene ble de først stanset ved et kontrollpunkt. De måtte prøve på nytt over noen jorder og skogveier, og da bilen streiket, gikk de til fots resten av veien til Slavjansk, forteller Wistrøm.

Inne i de opprørskontrollerte områdene ikke langt fra Slavjansk var det lenge ikke mulig for FN å komme inn med hjelp.

– Nå har FN opprettet et prosjektkontor inne i Donetsk, og mer humanitær hjelp kommer inn. Til gjengjeld er kamphandlingene verre enn før, sier Wistrøm.

Mer fra Dagsavisen