Verden

Flykter fra krigen

Hundretusener har flyktet fra de harde kampene i hjemlandet. Syrias naboland sliter med å ta vare på de mange barna på flukt.

De voldelige sammenstøtene mellom den syriske hæren og opprørerne i Aleppo de siste ukene har tvunget minst 200.000 mennesker på flukt.

Til sammen har nesten 300.000 syriske barn, kvinner og menn nå funnet veien til Libanon, Tyrkia, Jordan, Irak og Algerie, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

- Vi tok alt vi klarte å bære med oss, og dro. Barna mine er i alderen 4 til 16 år, en av dem heter Zaindeen og er handikappet, så jeg ble nødt til å bære henne også, forteller Hassan Farouk fra Aleppo til The Telegraph.

Langvarig konflikt

Mange av de syriske flyktningene som nå strømmer over grensene til nabolandene har først vært internt fordrevne i hjemlandet. Minst halvparten av dem er barn.

- Det har kommet en kjempestrøm etter at kampene brøt ut i Aleppo. Bare i forrige uke registrerte vi nær 20.000 mennesker som følge av kampene i Damaskus og Aleppo. Mange av dem som kommer er fattige fordi de har vært internt fordrevne flyktninger i Syria, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Vik Pedersen i UNICEF til Dagsavisen på telefon fra Beirut.

Stor strøm

Hjelpeorganisasjonene belager seg på enda flere flyktninger fra Syria i ukene og månedene som kommer.

- Situasjonen i Syria ser ut til å bli verre. Vårt skrekkscenario er at det totalt vil bli 100.000 til 200.000 flyktninger bare i Libanon, sier Pedersen.

Også i nabolandet Jordan, hvor majoriteten av innbyggerne formelt sett er palestinske flyktninger, forventer de flere syrere.

- Vi forventer at det vil komme flere flyktninger over grensen, og at flere mennesker vil trenge hjelp, sier Andrew Harper i UNHCR i en flyktningleir i Jordan til nyhetsbyrået Reuters.

Jordanske myndigheter sier at så mange som 130.000 syrere har flyktet til landet, men diplomater sier at ikke alle er reelle flyktninger.

Trenger mat

Syrere som blir igjen sliter med å skaffe mat på bordet.

Nye tall fra FN slår fast at tre millioner syrere vil være avhengig av hjelp til å skaffe mat og sikre avlinger det neste året.

Rundt halvparten av disse har akutt behov for mathjelp de neste tre til seks månedene, spesielt i de områdene som er blitt hardest rammet av konflikten. Noe av årsaken til mangelen på mat er at mange bønder ikke har klart å høste avlingene sine på grunn av urolighetene i landet de siste 17 månedene.

- Det er flere blant de syriske flyktningene i Libanon som velger å reise fram og tilbake mellom de to landene for å se til at butikken eller gården de eier ikke er blitt robbet. Noen drar også tilbake for å arbeide, sier Pedersen.

Sommerskole

Flyktningene bor hos slektninger eller i tomme skolebygg nord i Libanon.

UNHCR har registrert nær 33.000 syrere i Libanon, men det reelle tallet er trolig høyere. I tillegg til å sikre god nok vanntilførsel og sanitære forhold, er skolegang for de mange syriske barna en stor utfordring.

- Utdanning er veldig viktig for at barna skal ha en så normal hverdag som overhodet mulig. Vi har derfor hatt en sommerskole nå for å sikre at barna får skolegang, og ikke havner etter. Skole er også viktig for å hindre at de blir rekruttert av væpnede grupper, sier Silje Pedersen til Dagsavisen.

Returnerer

Irak åpnet grensene for flyktninger fra Syria i forrige uke, etter kun å ha villet ta imot irakiske statsborgere. Én million irakiske flyktninger har bodd i Syria inntil nylig, og mange av dem flyktet fra den sekteriske volden som brøt ut i Irak i 2005. Nå har de blitt tvunget til å forlate nabolandet av de samme grunnene som gjorde at de flyktet i utgangspunktet.

- Vi har alle onkler, tanter, brødre og søstre i Irak, sier en syrisk flyktning i Anbar vest i Irak til BBC.

Økt våpenstøtte

USAs president Barack Obama skal ha gitt sin velsignelse til at Saudi-Arabia og Qatar, med hjelp fra Tyrkia, øker støtten til opprørerne. Ifølge anonyme regjeringskilder skal Obama ha undertegnet en hemmelig ordre som åpner for at CIA og andre amerikanske etterretningsorganisasjoner kan bistå opprørerne i krigen mot Assads regime, melder nyhetsbyrået Reuters.

USAs forsvarsminister Leon Panetta reiste i går til Jordan for å snakke med kong Abdullah II om konflikten i Syria.

- Begge våre nasjoner er bekymret over hva som skjer i Syria og hvilke konsekvenser konflikten kan få for stabiliteten i regionen, sier Panetta som denne uka har vært på en rundreise til Tunisia, Egypt og Israel.

Avgjørende

Minst 20.000 syrere har mistet livet siden opprøret brøt ut i mars i fjor, ifølge Det syriske observatorium for menneskerettigheter. Kampene som nå pågår i Aleppo, Syrias største by og handelssentrum beskrives som det avgjørende slaget i Syria-krigen.

- Folkets og nasjonens skjeb-ne, vår fortid, nåtid og framtid, står på spill i denne kampen, sa Syrias president Bashar al-Assad ifølge landets statlige nyhetsbyrå SANAA onsdag.

Det er første gang Assad uttaler seg offentlig etter at fire av hans nærmeste medarbeidere, deriblant forsvarsministeren, ble drept i et bombeattentat for to uker siden.

ashild.langved@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen