Verden

Flertallet av britene vil ikke ut av EU

Idet britiske politikere kniver om brexit-utgangen er tendensen hos velgerne klar: Et flertall ønsker ikke at Storbritannia skal gå ut av EU.

I løpet av de snart tre år siden folkeavstemningen har det skjedd et skifte i den stemmeberettigede befolkningen: flertallet av velgerne vil ikke lenger ut av EU.

Økningen for pro-EU-siden har dessuten økt de siste månedene, ifølge en oversikt over en rekke meningsmålinger de siste par årene på nettsiden What UK Thinks.

Avstemning

Tirsdag kveld kulminerer den lange og dramatiske brexit-prosessen med avstemning i Underhuset, der parlamentet blir bedt om å stemme ja eller nei til utmeldingsavtalen statsminister Theresa May har forhandlet fram med EU.

På forhånd ser det ikke lyst ut for May.  Det vil være et politisk mirakel om May klarer å få flertall for avtalen, skriver BBCs politiske redaktør, Laura Kuenssberg, tirsdag.

Dette er andre forsøk for May: hun ble nedstemt i januar, gikk tilbake til EU for å få flere endringer, og kom denne uka tilbake med en avtale der hun hadde fått noen nye juridisk bindende tillegg. Tre nye dokumenter ble av May fremforhandlet i all hast i Strasbourg mandag.

Tross usikkerheten og de mange snuoperasjonene og forsinkelsene i brexit-prosessen, har én tendens vist seg klarere de siste månedene: at stadig flere av de spurte i målinger mener landet bør bli i EU:

* Ved folkeavstemningen i 2016 stemte 48 prosent for å bli i EU, mens 52 prosent stemte for å gå ut.

* I fjor var opinionen motsatt: 52 prosent for å bli i EU, 48 prosent for å gå ut, ifølge et gjennomsnitt av en rekke målinger.

* Siden nyttår har dette økt ytterligere: 54 prosent ville stemt for å bli hvis det var en ny avstemning, mens 46 prosent ville stemt for å gå ut.

Les også: De stemte i tusentall for å få Jeremy Corbyn som leder. Nå jobber de for at han skal stanse brexit

– Var galt

Tendensen bekreftes når velgerne i gjentatte målinger svarer på spørsmålet om hvorvidt det var riktig eller galt av Storbritannia å bestemme seg for å gå ut av EU: Her svarer nå 48 prosent av dem som har en mening at det var galt, mens 40 prosent mener det var riktig.

Men årsaken til opinionsendringene er ikke kun at flere av dem som stemte har endret mening, påpeker John Curtice, professor i politikk ved Strathclyde University, i en analyse på What UK Thinks.

En viktig årsak ligger hos dem som ikke stemte i 2016. Blant dem er det et flertall for å bli i EU. En del av disse er de aller yngste velgerne som var for unge til å stemme i 2016: alle målinger viser at de yngste er overveldende pro-EU.

Fram til i fjor vår var det nesten ingen av dem som hadde stemt i 2016 som hadde skiftet mening. Men de siste månedene har det i tillegg vært en liten økning blant dem som stemte for å gå ut av EU og som nå angrer eller tviler.

Ironisk

Men John Curtice advarer mot å tro at disse tallene gjør det opplagt at en ny folkeavstemning ville gitt et annet resultat. Til det er tallene for lite klare.

– Men det er noe ironisk at tvilen rundt brexit ser ut til å ha vokst hos noen leave-velgere akkurat idet vi er i ferd med å nærme oss den planlagte exit-datoen, skriver John Curtice.

Avstemningen tirsdag kveld er svært viktig: En godkjennelse av parlamentet vil føre Storbritannia ut av EU 29. mars som planlagt. Et nederlag for May vil føre til en ny avstemning onsdag kveld om hvorvidt landet skal gå ut av EU uten en avtale, og dersom dette blir utelukket, en ny avstemning torsdag om hvorvidt brexit skal utsettes.

Les også: Slik kan det bli ny brexit-omkamp

Mer fra Dagsavisen