ETTER ANGREPET: En gutt stiller seg opp med hendene foran brystet etter å ha lagt ned blomster like ved stedet der angrepet i Stockholm fant sted fredag ettermiddag.

- Femten skadde og fire drepte: Sverige er i sorg

- Et helt land er samlet i sorg, sinne og besluttsomhet, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven om det som antas å være et terrorangrep i Stockholm.

Av NTB, David Stenerud, Espen H. Rusdal og Vilde Blix Huseby

Se svenskene ta til gatene igjen lørdag morgen i bildespillet øverst!

Lørdag vaier flaggene på halv stang ved offentlige bygg i Stockholm etter det som mistenkes å være et terrorangrep. Fire mennesker er bekreftet drept og tolv skadet etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde i varehuset Åhlens i en gågate sentralt i Stockholm fredag ettermiddag.

Hele Sverige er nå i sjokk, sa den svenske statsministeren etter angrepet fredag kveld.

– Vi er i dag blitt utsatt for et fryktelig angrep i hjertet av vår hovedstad. Vi vet at fire personer er døde, flere er skadd, og et helt land er samlet i sorg, sinne og besluttsomhet, sa Löfven på en pressekonferanse i Stockholm.

Les mer: Statsministeren: - Dette er et terrorangrep

Gatene i den svenske hovedstaden var fulle av folk da svensk politi like før klokken 15 mottok meldingen om angrepet i den travle gågaten Drottninggatan. Rett i etterkant av at bilen smalt inn i bygningen skal det også ha blitt hørt et smell.

Øyenvitner skal også ha sett en person med pistol etter at bilen hadde smelt inn i bygningen.

- Det hørtes ut som en bombe som eksploderte og det begynte å ryke kraftig gjennom hovedinngangen, forteller svenske Leander Nordling (66) som sto inne på parfymeavdelingen da lastebilen traff varehuset.

- Jeg var livredd, jeg skjelver fortsatt. Jeg så en kvinne som hadde mistet beina sine. Det kunne ha vært meg, forteller øyenvitnet Nasrin til nyhetsstasjonen SVT.

Ett annet øyenvitne på stedet forteller til nyhetsbyrået TT at helsepersonell utførte førstehjelp til skadde personer, og at det lå mennesker på gaten som var helt tildekket.

– Jeg så folk med tepper over seg. Hele kroppen deres var dekket, sier øyenvitnet.

Les mer: Svenskenes svar: Kjærlighet og pizza

Aftonbladet: Sympati til IS

Stockholmspolitiet pågrep i 20-tiden fredag kveld en mann i forstaden Märsta for "noen form for innblanding". I følge den svenske avisen Aftonbladet jobbet politiets bombegruppe med lastebilen natt til lørdag. Det ble opprettet en sikkerhetssone på 200 meter mens arbeidet pågikk.

Ifølge Aftonbladet skal mannen det er snakk om være 39 år gammel mann som angivelig har gitt uttrykk for sympati til IS på internett. Det skal ha blitt funnet glasskår på klærne hans, og han var angivelig også i besittelse av en finlandshette. Dette er ikke bekreftet av politiet.

Mye folk

Det var mye folk i den travle gågaten da angrepet skjedde, og situasjonen var lenge kaotisk. Lastebilen skal stå delvis inne i butikkfasaden og ifølge enkelte meldinger brenner den.

– Jeg gikk i hovedgaten idet en stor lastebil kom frå ingensteds. Jeg kunne ikke se om noen kjørte den, men den kom ukontrollert. Jeg så minst to bli påkjørt. Jeg sprang så fort jeg kunne derfra, sier øyenvitnet Dimitris til Aftonbladet.

Flere bevæpnede politifolk sto utenfor butikken og begynte å løpe i dekning, rapporterer Aftonbladets journalist.

T-banenettverket i Stockholm ble også stengt like etter angrepet. Vitner forteller til det svenske nyhetsbyrået SVT at det skal ha blitt avfyrt skudd også ved sentralbanestasjonen i Stockholm. Etter at noen begynte å skrike opp om skudd, ble det utløst full panikk.

- Først tok vi det ikke på alvor, men så forsto vi at de ikke tullet. Jeg ble så redd at jeg slapp vesken jeg holdt som var ganske tung, og så sprang vi for livet, sier Sissela Nelander, som var på stasjonen.

Les mer: PST vurderer trusselsituasjonen i Norge og bevæpner politiet

Kaos

– Jeg gikk forbi og en lastebil kjørte inn i hjørnet på Åhlens City. Det ble kaos, politi kom direkte til stedet og folk ble evakuert. Jeg ser ikke så mye, men det virker som det ligger noen på bakken, sier Aftonbladets reporter Robin Bonehav.

Han forteller også om et smell, og at det ble observert en person med en pistol, men han vet ikke om det har vært skuddløsning.

– Da lastebilen kjørte inn i Åhlens City begynte folk å løpe, sier han.

– Det var to personer som lå på bakken, om de er skadd eller ikke, det vet jeg ikke, sier Robin Bonehav.