Verden

Farlig tilspissing

Usikkerheten i Midtøsten har nådd det ultrakonservative, men stabile Saudi-Arabia. Det kan føre til et stort regionalt sammenstøt.

JAFFA (Dagsavisen) Praktisk talt alt den 32-år gamle kronprins Mohammad bin Salman gjør, er dramatisk.

Han gikk til krig mot Jemen, en krig som har ført til store ødeleggelser. Nå har kronprinsen også besluttet å utfordre Iran regionalt, mens han hjemme arresterer prinser og andre som kan true hans grep om makten i det oljerike ørkenlandet.

Han spiller et høyt spill som vil påvirke oss alle, også Norge – gjennom usikre oljepriser.

Mye på spill

Bildene har nå lekket ut fra luksushotellene i Riyadh der prinsene holdes arrestert. Mennene, som er gode for milliarder av dollar, er avbildet der de sover side om side på gulvet, på tynne madrasser. Slikt vil ikke raskt bli glemt. Blant de arresterte er også Osama bin Ladens bror, som er en styrtrik eiendomskonge i Saudi-Arabia.

Dagene da Saudi-Arabia ble styrt gjennom konsensusavgjørelser innad i kongefamilien er formelt over. Interne strider kom tidligere aldri ut. Nå vaskes skittentøyet foran kameraene. At dette dreier seg om en kamp mot korrupsjon, slik kronprins Mohammad hevder, kjøper ingen. «Alle» vet at Saudi-Arabias framtid står på spill.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krig mot Iran?

Dermed har usikkerheten som har preget land som Syria, Egypt, Irak og Libya også spredt seg til Saudi-Arabia. Nå klargjøres frontene før det som kan bli et regionalt sammenstøt av dimensjoner.

– Stater (i Midtøsten) vil ikke ha noe annet valg enn å ty til militær konflikt for å gjenopprette maktbalansen i regionen, skriver den innflytelsesrike skribenten Abdulrahman al-Rashed i den pro-saudiske avisen Asharq al-Awsat skriver dette i en artikkel om mulighetene for krig mot Iran.

Al-Rashed anklager Iran for å ville legge arabiske land som Syria, Irak og Libanon under sin kontroll. Men det avgjørende her er at denne artikkelen ikke kunne ha vært på trykk uten Saudi-Arabias sitt samtykke.

Angrep fra Jemen

Dette er bakgrunnen de siste dagene: En mellomdistanserakett ble lørdag sendt fra Jemen mot Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Raketten ble nedskutt, men Saudi-Arabia anklager Iran og den iranskstøttede libanesiske ikke-statlige militsen Hizbollah for å ha stått bak angrepet.

– Iran kan ikke sende raketter mot saudiarabiske byer og tro at vi ikke vil gjøre noe. Vi anser dette som en krigserklæring, sa utenriksminister Adel bin Ahmed al-Jubeir i Riyadh.

Han sa at Saudi-Arabia vil slå tilbake.

Slagmark i Libanon?

Foreløpig ser det ut som om Libanon vil bli slagmarken.

Libanons statsminister Saad Hariri trakk seg i helgen, ikke under en pressekonferanse i Beirut, men under et besøk i Saudi-Arabia. Det hersker liten tvil om at Saudi-Arabia ba Hariri om å trekke seg, og at Hariri skjønte at uten saudiarabisk støtte, ville han ikke ha ryggen dekket.

Avgangen har kastet Libanon ut i en farlig krise. Pro-vestlige Hariri ledet en regjeringskoalisjon sammen med Hizbollah, som gjennom sin militære styrke dominerer Libanon. Med Hariri ved makten kunne Hizbollah fortsatt hevde at de ikke kontrollerer landet. Nå sier Saudi-Arabia og også naboen i sør, Israel, at de anser Libanon og Hizbollah for å være to sider av samme sak.

I Libanon, der politiske hendelser gjerne har sin forklaring avhengig av hvilken politisk, etnisk eller religiøs gruppe man tilhører, er dramaet i Saudi-Arabia malt i vidt forskjellige farger.

For Hizbollah er utviklingen farlig, for med Hariri som fikenblad kunne gruppen unngå truende skritt fra sunniarabiske land, Israel eller USA.

Hizbollah-allierte aviser i Libanons hovedstad Beirut sier dermed at Hariri aldri trakk seg, men i virkeligheten er kidnappet og holdt fanget i Riyadh. Samtidig besluttet Hizbollah-allierte president Michel Aoun i Libanon at han ikke ville akseptere Hariris avgang, og at statsministeren måtte komme til Beirut for å gå av.

Lojal

Andre analytikere tror Saudi-Arabia ønsket en mer lojal mann i Libanon.

– Man kan ikke utelukke at Saudi-Arabia ville gjøre slutt på Hariri-familiens innflytelse, og heller innsette en annen sunnipolitiker, sier Adam Chamseddine, en libanesisk kommentator, til Dagsavisen.

Han nevner innenriksminister Nohad Machnouk som ny mulig statsminister.

Hanin Ghaddar, en libanesisk forsker med nært kjennskap til Hizbollah, tror Libanon går mot farlige dager.

– Det kan hende Saudi-Arabia hadde håpet å overbevise Israel om å gå til krig mot Hizbollah. Men først må vi forstå hva dette betyr. En krig mot Hizbollah vil være en krig mot Iran. Og Hizbollah er ikke lenger en libanesisk gruppe, men en regional styrke som råder over 200.000 sjiamuslimske krigere. Selv Irans al-Quds-styrke vil være del av en slik krig, advarer hun.

Men Ghaddar, som er kritisk til Hizbollah og er tilknyttet The Washington Institute i USA, frykter at det hele vil gå galt.

– Sikkerheten og økonomien i Libanon er sårbar. Uten en plan vil det bli farlig, og jeg er ikke sikker på at Saudi-Arabia har en plan, sier hun til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen